Autor Wątek: Toyota auris spalanie  (Przeczytany 19945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Toyota auris spalanie
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Sierpnia 2021, 19:36:04 »
silnik spala i pb i lpg

Ja piszę to w oparciu o dawne mono instalacje, gdzie sekwencja była zakładana do lepszych bryczek. Czyli dawniej mając LPG w filtr podawane, auto odpalało zawsze na PB, a dopiero od jakichś rpm przechodziło na LPG, w zimie trochę jeszcze później. Miałem coś takiego 5 lat i było OK. Nie mam rozeznania co do nowości, czy to znaczy, że teraz te instalacje to auto odpala już na LPG i PB ni ml nie połknie ?

Co do waszych super średnich, nie sztuka przed traską wyzerować kompa, bo wtedy będzie rewelka. Choćby 30km czy 100km wystarczy i ja w takiej sytuacji u siebie widziałem chyba 5.9l/100km. Ja osobiście sugeruje się średnią z całego baku i co bak postępem w cyfrach. O postępie w trakcie baku tu nie piszę. Swoją drogą, obecnie mam Shell HU 5W30 i ten olej jest wybitniejszy w pomocy zbicia spalania od Specola. Lepkościowo KV 40, 100 i indeks ma wyżej Shell, więc to chyba zasługa GTL, a nie płynności większej. Różnice wyraźne jeszcze, to Shell ma więcej molibdenu i boru.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Sierpnia 2021, 22:10:14 »
Halo czytamy ze zrozumieniem, ja nie napisałem że auto pali pb i lpg, napisałem że pali tylko wteczas jak jest na bezpośredni wtrysku a nie na pośrednim jakim jest silnik vvt-i. Co do tego to jak się przełączało auto z pb na lpg nie było zależne od obrotów tylko od temperatury silnika.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Sierpnia 2021, 22:30:18 »
No tak, tu chodzi o vvt-i kolegi TheMrSkiBar. Wyjaśnił jak sprawdzał samo LPG. Ale czy normalnie w obecnych układach LPG dla pośredniego, spalanie nadal jest mieszanką tego i tego. Tego nie wiem, jeśli tak to takie większe dane z czapy będą. No masz rację, przypomina mi się bo to dawno było, konkretnie temp płynu chłodzącego warunkowała pyk na LPG. 

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Sierpnia 2021, 22:46:44 »

trasa z podkrakowskiej miejscowości do Jastarni zrobiona w 8godz
było by szybciej ale masa ograniczeń na A1/odcinkowe pomiary prędkości/ która ciągle w budowie
myślałem, że nie wystarczy baku na dojechanie ale mega zaskoczenie bo nawet rezerwa nie zaświeciła
oprócz tych ograniczeń wszędzie przepisowo, autostrady max 130km/h
to jeszcze raz dowodzi że HSD to napęd idealny i w odpowiednich rękach nawet na autostradzie nie straszy

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Sierpnia 2021, 23:12:53 »
Zapomniałeś o cyferkach chyba.
A na marginesie, zmówiliście się z tym 1979 ?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Sierpnia 2021, 23:32:56 »
miałem na myśli to, że czy jade na PB czy na gazie to komputer pokazuje tak samo, ale wiadomo, że gazu spali więcej, ale dzięki temu widzę ile może spalić gazu w porównaniu do benzyny ;)

Powinien mieć dołożony lubrifikator.
a przepraszam po co? mam 1.33 Dual VVT-i i ma automatyczną kasację luzów zaworowych, więc lubra nie potrzebna ;) zresztą nie mam nie chciałem ani lubry ani dotrysku ;)
o lubryfikacje to sie zawsze pluli posiadacze starych avensisów i corolli na silnikach VVT-i ;) i też dlatego nie założyłem gazu do Corolli E12 1.6, zresztą 3 lata tylko nią jeździłem ;)
Poza tym ta lubryfikacja byłaby naprawdę spoko, gdyby działa tak jak każdy myśli i jak niby ma działać wg. zamysłu... a nie działa i moim skromnym zdaniem w pewnych przypadkach potrafi przysporzyć więcej problemów niż pożytku ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Sierpnia 2021, 00:15:17 »
No bo komp oszukany jest, wskazanie kompa dla PB to nie to samo co dla LPG. Czyli dokładnego wskazania spalania LPG nie masz. A jak jest, mieszają Ci się spalania obydwa. Czy odpalasz i od razu LPG, a PB tylko z widzimisię ?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Sierpnia 2021, 08:13:38 »
aj nie mozemy się zrozumieć...
komputer mi pokazuje cały czas tak samo, czy na benzynie czy na LPG ;) i dobrze, bo LPG spali zawsze ten litr do półtora więcej, więc jak sobie policzę po pełnej butli ile spalił gazu na 100km to sobie mogę zawsze porównać mniej więcej ile więcej od PB i jaka oszczędność ;)
A już Ci pisałem, ze sobie sprawdzałem przez instalacją spalanie i teraz tak samo pokazuje, więc nic nie zaburza ;) po prostu jeżdżąc na gazie komputer mysli ze dalej jade na PB ale dla mnie to dobrze bo mam porównanie ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Sierpnia 2021, 02:10:39 »
Wiem już co i jak sprawdzałeś, ale mi chodzi o jedno. 
Odpalasz na LPG i do zgaszenia cały czas LPG ?
 Jeśli tak, to podawane liczby będą bardziej trafne, niż jak odpala się na PB i po czasie LPG.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Sierpnia 2021, 08:10:12 »
odpalam na PB ;) ale wiesz zawsze sobie mogę odjąć powiedzmy odjąć te parę kilometrów ;)
No i tak, w ciągu 5 dni zrobiłem 460km na LPG (w butli 35 L) - odejmując od tego pewne kawałki od odpalenia do przełączenia na LPG można założyć, że zrobiłem 450km na gazie
Wyszło mi spalanie 7,6 L/100 km LPG ;) przy wskazaniach kompa 6,4. Całkiem spoko.

Offline agevtoy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 11 Sierpnia 2021, 14:27:02 »
U mnie wynik nie z komputera, tylko ze stacji benzynowej: 5,1 l/100 km.

Wynik z 310 km z 15 dni prawie codziennie trasy od 10 do 30 km. 50% miasto, 50% po za miastem (w tym z 15pp autostrady). Jazda w większości eko, ale bez przesady.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Sierpnia 2021, 01:45:39 »
odejmując od tego pewne kawałki od odpalenia do przełączenia na LPG można założyć, że zrobiłem 450km na gazi

Rób jak uważasz za słuszne. Ale wiesz jednym z kompa za mało, a innym wyliczenia się nie podobają, a jeszcze inni mają swoje wzory. Zaś skrajnie już nieliczni warunki by chcieli identyczne. No i to w przypadku samego paliwa, dlatego zakładanie z LPG, jeszcze bardziej rozmywa liczby.

U mnie wynik nie z komputera, tylko ze stacji benzynowe

No to masz do myślenia, jak tankujesz. Odbicie latem, zimą to nie to samo. Może być różnica w ilości paliwa. Ja np. tankuję zawsze pod korek. Nic nie wybuchło, jedynie nie tankuję tak i nie odstawiam zaraz auta, tylko coś tam jeszcze gdzieś jadę. Tak opary, opary jak nie mają miejsca to nie mają się gdzie tworzyć, proste nie. W ten sposób widzę dokładnie ile tankuję, a nie zawierzam odbiciom. Które warunkuje ilość nagromadzonych oparów.

Offline agevtoy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Sierpnia 2021, 15:15:28 »
No to masz do myślenia, jak tankujesz. Odbicie latem, zimą to nie to samo. Może być różnica w ilości paliwa.

No ale jak między tankowniami jest kilka/kilkanaście dni różnicy to chyba warunki są podobne... to różnica temperatur czy ciśnienia robi taką różnice w odbiciu (w sensie ile jest litrów przy odbiciu)? Czy jeszcze coś innego?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Sierpnia 2021, 19:23:23 »
Oczywiście warunki podobne co ileś dni, opisałem perspektywy dłuższe. Bo robiąc do odbicia i uważając, że tankuje się w małym odstępie czasu, to w perspektywie lata/zimy powstaną różnice, o inną lotność PB, która inaczej będzie warunkować odbicia. Nie wiem i nie sprawdzałem jakie są różnice, pewne jest tylko to, że latem PB bardziej lotne niż zimą. Przy R latem otwierając korek gazuje bardziej, zimą może być i wcale. Ciśnienia zimą i latem mogą być podobne, temperatura jest istotniejsza, bo im wyższa tym PB lotność lepsza. Nie da się tego sprawdzić, dlatego tankując do stałego widocznego stanu, tak jest uważam dokładniej. Czyli to jest pewniejsze, od polegania na odbiciu/ach. Pistolety na stacjach odbijają w 3 sytuacjach, jak gazy do nich dolecą, jak piana do nich dojdzie i jak już są zanurzone. Zatankuj raz pod korek, zawsze robię przystanki bo przelewem wypycha powietrze, to sam zaobserwujesz. Jak będzie słabo widać, to latarka z tel. pomaga. Tu nie chodzi o te 3-4L więcej wlane, tylko o widoczność miejsca do jakiego się nalało. Bo takie mogą być różnice, robię tak od dawna i nie pamiętam jak było do odbicia. Uważam że tak tankując, jest dokładniej do samodzielnych przeliczeń, bo wyklucza to po czym pistolet odbija. Przecież samemu licząc, bierze się pod uwagę km przejechane, do właśnie nalanego paliwa.   

Oczywiście nie ma co przesadzać, jak ktoś nie ma chęci, ale moje wyniki sam uważam za pewniejsze. Omijam fizyczność PB i zasady pistoletów na stacjach, oraz zmiany pór roku ich wpływ. Zawsze paliwa stan mam ten sam, pozostają km, ilość wlanych i to jest dla mnie pewniejsze.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Sierpnia 2021, 14:39:18 »
623 km na baku HSD TS 2016r.
Autostrady  i ekspres�wki. Rezerwa za�wieci�a si� na 64 km, dolecia�em do stacji gdy pokazywa� 14 km, wla�em 36l.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl