Autor Wątek: Jak długo na trybie EV  (Przeczytany 4936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukmas7796

• Toyot Leżący
  • *
Jak długo na trybie EV
« dnia: 17 Lipca 2021, 21:55:25 »
Witam, zakupiłem c-hr z 2017r. W lutym miała przegląd w serwisie. Zastanawia mnie jednak dość szybkie opróżnianie akumulatora trakcyjnego.  Po naładowaniu do chyba 80% ( dwie ostatnie kreski puste) chwila moment jazdy EV i spada do 2 kresek naładowania. Czy zwracać na to uwagę w ogóle? Czy konkretnie sprawdzić i naładować do pełna a później sprawdzić ile przejadę na elektryku oczywiście oszczędzając pedał gazu:).  Jak to wygląda u Was? Lub jak powinno :) wyglądać. ?

Offline tom.ded

• Prawie Toyot
Odp: Jak długo na trybie EV
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2021, 10:12:01 »
Nie przekraczając 45km/h przejadę ok 3km na EV. CHR 2018, po 3ch latach nie odczówam utraty pojemności.

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2021, 10:52:50 »
Ja w ogóle nie zwracam uwagę na zasięg/ilość przejechanych km w trybie EV po rozpoczęciu jazdy rano. Jest całe mnóstwo czynników wpływających na to kiedy załączy się silnik spalinowy, że chyba można by doktorat z tego napisać. Te czynniki to: temp. zewnętrzna, temp. baterii, obciążenie osprzętu silnika - przecież wszystko jest napędzane prądem, szybkość przyspieszania, nachylenie terenu itp. itd.
Przy zakupie od razu w salonie powiedzieli mi że zasięg w trybie EV przy naładowanej baterii to tak max. 2 kilometry - i to przy korzystnym układzie powyższych czynników.
Natomiast bardziej zwracam uwagę na to ile przejeżdżam w trybie EV w cyklu mieszanym. Jeżdżąc po Łodzi i okolicach mam tak w przedziale 40-50% dystansu przejechanego w trybie EV
Jeżdżę w trybie normal, żaden ECO czy SPORT i nie stosuję w żelazny sposób zasad jazdy samochodem hybrydowym. Dane co do sposobu jazdy ściągam z aplikacji MyT na telefonie.
Wiadomo, że po trasie udział dystansu w trybie EV będzie duuuużo mniejszy, ale jeśli w miejskich korkach masz ponad 40% w trybie EV to bateria ma się dobrze i nie przejmował bym się jej stanem.

P.S. Dla kondycji baterii ważne są dwie rzeczy: drożny układ chłodzenia baterii (pod tylnym siedzeniem po prawej stronie jest taka kratka, a na niej filtr od wewnątrz, który trzeba okresowo czyścić lub wymieniać) i na pewno nie zatykać tej kratki na przykład torbami wiezionymi za przednim fotelem pasażera oraz to by w takich upałach jak mamy ostatnio mieć w samochodzie włączoną klimatyzację. Bateria jest chłodzona powietrzem z kabiny i lepiej się chłodzi jak w kabinie mamy 25 stopni niż 35 stopni. 

Offline Lukmas7796

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2021, 14:03:27 »
Dziękuję za wszelkie informacje..

Offline Lukmas7796

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2021, 09:33:27 »
A gdzie mogę znaleźć ta informację ile % trasy  było w trybie elektrycznym? Bo nie mogę się doszukać

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2021, 09:59:09 »
Ja korzystam z aplikacji MyT na telefonie. Trzeba się zarejestrować w aplikacji i na stronie Toyoty.
Dostaję dane dotyczące ostatniej podróży. I tak na przykład dzisiejsza podróż do pracy rano dała mi nastepujące parametry:
Punktacja kierowcy hybrydowego: 79/100
Przyspieszanie: 4/5 gwiazdek
Hamowanie: 4/5 gwiazdek
Jazda ze stałą prędkością 4,5/5 gwiazdek
Czas jazdy w trybie EV: 70%
Dystans jazdy w trybie EV: 56%
Zużycie paliwa: 4,5l/100km
Czas trwania: 44 minuty
Przejechany dystans: 23,9 km
Średnia prędkość: 32 km/h

Aplikacje zbiera dane jeśli samochód ma połączenie z internetem (wystarczy sparowany przez Bluetooth telefon z dostępem do internetu.
Wiem że są inne aplikacje, ale dla mnie akurat aplikacja MyT jest wystarczająca na obecną chwilę
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2021, 10:01:23 wysłana przez Tonnerre »

Offline Lukmas7796

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lipca 2021, 17:23:22 »
Dzięki wielkie..

Offline Lukmas7796

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2021, 09:27:52 »
No niestety w mojej C-hr z 2017 r nie ma możliwości raportów z trasy w aplikacji:/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl