Autor Wątek: Kupiłem auto używane co sprawdzić?  (Przeczytany 7727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rwaw

• Gość
Kupiłem auto używane co sprawdzić?
« dnia: 30 Czerwca 2005, 19:10:35 »
witam  lada dzień odbieram moją corrole 97 1,4  e10 w starszej wersji nadwozia -tej ładniejszej ;-)) ma mieć elektryczne szyby lusterka i światła przyjechała z Belgii. Co mam w niej sprawdzić i co zmienić? czy powinienem o czymś wiedzieć za wyjątkiem że kupiłem najlepsze auto na świecie bo  to wiem  czekam na nią od kwietnia
proszęo  pomoc
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2008, 21:17:58 wysłana przez Janmor »

Pigletto

• Gość
Kupi³em auto u¿ywane co sprawdziæ
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2005, 19:17:59 »
Zajrzyj do FAQ na wątki o kupnie corolli, tam znajdziesz sporo informacji.

A tak to zmień pasek rozrządu (z rolką/rolkami nie wiem czy tam są 2 czy 1), płyny, filtry itp., obserwuj zużycie oleju no i... jak zobaczysz/usłyszysz coś niepokojącego to to naprawiaj :)

Fajny rocznik jak na E10.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2005, 19:44:22 »
Jak już kupiłeś to trochęza późno na sprawdzanie ;) no ale dla pewności możesz wymienić filtry, pasek rozrządu (chyba że jesteś pewien że był wymieniony), może olej (auto jest przywiezione, wszystko Ci mogą wmówić) i w sumie wsio. A reszta  to na obserwacjępodczas użytkowania.

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2005, 20:23:06 »
DZIEKI ZA SZYBKKIE REAKCJE  :-)
JEŻELI CHODZI O CZŁOWIEKA KTÓRY MI PRZYWOZI AUTO TO NIE BOJÊ SIÊ JEST TO KOLEGA KUZYNA I BARDZO SIÊ STARA A AUTA PRZYWOZI JUŻ BLISKO 10 LAT JEST KSIĄŻKA SERWISOWA czy sugerować sięnią ??

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2005, 20:28:43 »
Cytat: rwaw
JEST KSIĄŻKA SERWISOWA czy sugerować sięnią ??

jak jest to dobrze :) przynajmniej coś już wiesz - reszta i tak wyjdzie w praniu ;)

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2005, 21:15:57 »
Cytat: rwaw
DZIEKI ZA SZYBKKIE REAKCJE  :-)
JEST KSIĄŻKA SERWISOWA czy sugerować sięnią ??

Wg. mnie nie... Nawet jeśli przywozi Ci auto ktoś sprawdzony to on też to u kogoś kupuje i nie wiadomo czy sprzedający licznika nie przekręcił...
Nie wiem jak jest w Belgii ale w Niemczech podobno to też robią (kręcą liczniki), tak więc dla świętego spokoju pasek rozrządu i inne eksploatacyjne rzeczy raczej zmień. Zresztą pytanie ile jest na liczniku a do kiedy jest książka wypełniona... Co do paska to były dyskusje na temat tego czy silnik 4E-FE (czyli 1.4) jest kolizyjny i chyba wychodziło że nie jest, ale dokłanie tego nie śledziłem więc nie wiem czy ktoś to sprawdził w praktyce ;)

zbovid

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2005, 21:22:20 »
Czy sprawdzenie paska rozrzadu do duzo roboty? Jaki moze byc koszt tej operacji.

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2005, 21:58:06 »
Cytat: Pigletto
Co do paska to były dyskusje na temat tego czy silnik 4E-FE (czyli 1.4) jest kolizyjny i chyba wychodziło że nie jest, ale dokłanie tego nie śledziłem więc nie wiem czy ktoś to sprawdził w praktyce

PIGLETTO CZY MOŻĂƒÂŠSZ DAÆ LINK DO TEJ DYSKUSJI  ;-)

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2005, 07:07:38 »
Cytat: zbovid
Czy sprawdzenie paska rozrzadu do duzo roboty? Jaki moze byc koszt tej operacji.

w moim aucie nie. Mechanik zdjął pokrywęi pooglądał - na pierwszy rzut oka od razu było widać że jest nowy.

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2005, 20:35:46 »
A więc od kilku dni jestem szczęsliwym człowiekiem
moja 10 4E-FE jest ma wiele zalet ale najbardziej ucieszył mnie jej nr vin bo zaczyna sięod JT!!!!!!!!!!!! więc Japonia ))))))))))))) a specjalista robiący ocenętechniczną napisał Wielka Brytania - biedak )))))))))))))  
 prowadzi sięmiło niebawem zamieszczękilka zdięć ale to juz nie na tym temacie
Madzia83 Japoneczka pięknie to brzmi )))))))))))))))))))))))))))

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2005, 18:19:20 »
Cytat: Pigletto
... Co do paska to były dyskusje na temat tego czy silnik 4E-FE (czyli 1.4) jest kolizyjny i chyba wychodziło że nie jest, ale dokłanie tego nie śledziłem więc nie wiem czy ktoś to sprawdził w praktyce ;)

Silnik jest bezkolizyjny co nie zmienia faktu ze pasek nalezy wymienic. :D
BMW E46 320d
Mini Cooper

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipca 2005, 18:47:01 »
rwaw oj tak - przepięknie :)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lipca 2005, 18:29:08 »
Cytat: zbovid

Zdjęcie osłony i ocena wzrokowa, ale najlepiej wymieniac regularnie...Mi wymiana zajeła godzinke razem z rolką prowadzącą i rolka napinacza gdzieś to jest na stronie...
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lipca 2005, 10:04:50 »
najwazniejsze to jechac do dobrego zakladu lakierniczo blacharkiego i sprawdzic czy nie miala dzwona :-)
pozniej sprawdzac silnik, cisnienie sprezania, proba olejowa,itp. reszta jest w faq-u :-)

Jak juz bedzie wszystkocacy to ja zawsze wymieniam wszystkie plyny i paski w tym rozrzad, jest to koszt ok. 600zl ze wszystkimi materialami i roboota, oczywiscie nie aso
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lipca 2005, 14:32:38 »
Cytat: Croom

najwazniejsze to jechac do dobrego zakladu lakierniczo blacharkiego i sprawdzic czy nie miala dzwona  
pozniej sprawdzac silnik, cisnienie sprezania, proba olejowa,itp. reszta jest w faq-u  

Tak mi sie widzi że teraz to już deczko zapoźno :wink:  :wink: no ale płyny ustrojowe i paski warto wymienić :P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl