Autor Wątek: Pojazdy elektryczne - dyskusja ogólna  (Przeczytany 11993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Pojazdy elektryczne - dyskusja ogólna
« dnia: 01 Sierpnia 2021, 19:14:12 »
Ciekawe kiedy japoński koncern dołączy do elektrycznego "wyścigu" aut o napędzie elektrycznym.
Prototypowy bZ4X jest bliski wersji produkcyjnej i według zapowiedzi ma się pojawić pod koniec 2022 roku. Czy to nie za późno aby nabrać doświadczeń w tym zakresie, tym bardziej, że powoli większość marek ma już w swojej ofercie takie samochody  :o

Ja za sprawą hybrydowego Aurisa wsiąkłem w elektromobilność i od 5 miesięcy ujeżdżam elektrycznego ZOE.
Drugie auto w rodzinie Toyota Yaris II Hybrid od tego czasu stoi praktycznie nieużywana.

Szkoda że Toyota nie wsadziła w nowym Yarisie Cross silnika elektrycznego z baterią chociaż 50 kWh.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
Odp: Pojazdy elektryczne - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2021, 11:20:45 »
Już powoli dowiadujemy sie coraz więcej na temat elektrycznej Toyoty bZ4X.

https://www.youtube.com/watch?v=JJzTYHQ7zqM&t=660s

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Cav

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2021, 14:31:15 »
Ja za sprawą hybrydowego Aurisa wsiąkłem w elektromobilność i od 5 miesięcy ujeżdżam elektrycznego ZOE.
Drugie auto w rodzinie Toyota Yaris II Hybrid od tego czasu stoi praktycznie nieużywana.

Stały przypadek.
Mam już trzeciego elektryka, oraz hybrydową Toyotę.
I nawet mimo to że elektryk to jest dwuosobowy smart i to jeszcze dużo starszy, to i tak jeździ częściej niż c-hr.
Hybrydę bierzemy tylko w trasę - na codzień stoi i się kurzy.
A jak ktoś kupi nieopatrznie jakieś ev, które w trasę też da radę pojechać, to już w ogóle spaliniaka nie będzie dotykał, nawet hybrydowego i mega taniego w eksploatacji (jak mój).

Elektrykiem po prostu jeździ się lepiej (choć już nie taniej, zwłaszcza w trasie), no i nie ma wyjącego cvt.....
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2021, 14:33:06 wysłana przez Cav »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2021, 18:34:50 »
Elektrykiem po prostu jeździ się lepiej
Ciekawe ,w czym lepszy jest twój elektryk od mojej ravki, i dlaczego elektryk po prostu jeździ lepiej??
Cvt wyje??? Chyba ze śmiechu ........................
RAV4 2.5 hybrid

Cav

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2021, 08:15:30 »
Nie pisałem czy coś jest lepsze, czy nie, tylko czym się lepiej jeździ.
Jak ktoś ev nie pojeździ - nie pojmie.
Trzeba spróbować.
Chociaż to ryzykowne, bo wsiąka się w temat mega szybko....

P.S.
Chodziło oczywiście o wycie silnika przy skrzyni cvt - zastosowałem skrót myślowy.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2021, 09:31:08 »
Nie pisałem czy coś jest lepsze, czy nie, tylko czym się lepiej jeździ.
Jak ktoś ev nie pojeździ - nie pojmie.
Trzeba spróbować.
Chociaż to ryzykowne, bo wsiąka się w temat mega szybko....

P.S.
Chodziło oczywiście o wycie silnika przy skrzyni cvt - zastosowałem skrót myślowy.

Jeśli twój samochód z CVT wyje jak piszesz , to po prostu masz za mało koni w silniku.

,,samochodem,, z silnikiem elektrycznym jeździłem już w 1980 r. Był to melex, fajny do rekreacji, i do niczego innego. Miał dobre chwilowe przyspieszenie i to całe jego zalety.
Jeżeli elektrykiem będę mógł przejechać 1000 kilometrów na jednym ładowaniu i ten dystans będę mógł pokonać ze średnią prędkością 140km/h , to się zaraz przesiadam .
RAV4 2.5 hybrid

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpnia 2021, 10:14:46 »
Co jest lepsze a co gorsze to zależy o konkretnych potrzeb. Jak ktoś często podróżuje po autostradach na duże odległości to faktycznie obecnie samochody elektryczne nie są dla niego tzn. da się jechać, ale przerwy mogą być męczące, w PL problemem może być infrastruktura - która i tak zmienia się na lepsze. Jeżeli głównie jeździe się "wokół komina"  100-150km dziennie max, to taki elektryk wydaje się być odpowiedni - ładowanie w domu w nocy uzupełni energię na następny dzień (nie trzeba szybkiej ładowarki).  Co do odczuć z samej jazdy (i3, Tesla) to co dla mnie jest fajne w tych samochodach to cisza i "bezpośredniość" napędu. Nie trzeba też zapominać o wadach: zasięg, degradacja baterii, wpływ temperatury na zasięg, dostępność infrastruktury.  O kosztach to trudno powiedzieć bo cena zakupu większa, niby do odbicia w koszarach ładowania (może nie na publicznych ładowarka) i cenach serwisu - ale to też zależnie od marki.  Czy kupić EV to prawdę mówiąc zastanawiam się czy tego nie zrobić :-) 

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpnia 2021, 10:26:02 »
Pisząc o elektrykach i wychwalając ich największą zaletę czyli niskie ceny za jazdę, musimy pamiętać że w Polsce ,prąd do tych elektryków wytwarzany jest w większości z węgla. A jak spalamy węgiel ,to co leci z komina.......................................To gdzie tu jest to ,,eko,,?????
RAV4 2.5 hybrid

Cav

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2021, 10:33:09 »
I tak jest to bardziej ekologiczne niż spalanie benzyny.
Również na potrzeby ładowania baterii.

P.S.
Doświadczenia z melexa nie mają dokładnie żadnego przełożenia na wrażenia z jazdy współczenym samochodem elektrycznym.
Podobnie jak faktyczne potrzeby, z żądaniem zasięgu 1000 km.

Na moim przykładzie - mam taki w c-hr, ale nie korzystam.
I tak robię przerwy w podróży częściej, niż wynosi zasięg przeciętnego ev.
Więc spokojnie mógłbym jeździć ev i ładować w tym czasie (przerw) baterie.

Problem z ev jest inny - są za drogie, przynajmniej te z większymi bateriami i dużym szybkościami ładowania
Dlatego sam zmieniłem elektryka na hybrydę, w momencie gdy również jazda w trasie stała się droższa na prądzie.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2021, 10:35:02 wysłana przez Cav »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpnia 2021, 10:38:00 »
Pisząc o elektrykach i wychwalając ich największą zaletę czyli niskie ceny za jazdę, musimy pamiętać że w Polsce ,prąd do tych elektryków wytwarzany jest w większości z węgla. A jak spalamy węgiel ,to co leci z komina.......................................To gdzie tu jest to ,,eko,,?????

np. instalacja fotowoltaiczna na dachu - jeśli ktoś ma gdzie założyć. Tak naprawdę niskie ceny to tylko w domu, na trasie obecnie to już tak tanio nie jest - darmowe ładownie pomału odchodzi chyba, że ktoś ma Teslę z dożywotnim ładowaniem.  W dyskusję o śladzie węglowym lepiej nie wchodzić :-) 

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpnia 2021, 10:43:07 »
Problem z ev jest inny - są za drogie, przynajmniej te z większymi bateriami i dużym szybkościami ładowania
Dlatego sam zmieniłem elektryka na hybrydę, w momencie gdy również jazda w trasie stała się droższa na prądzie.

Dlatego hybryda "plug in" z baterią na 100-150km byłby rozwiązaniem, jakby takie były. Niestety cena baterii robi swoje. 

Cav

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sierpnia 2021, 10:51:24 »
Tyle że byłby potrzebny inny plug-in niż obecne.
Czyli taki, który jeździ jak elektryk, z wszelkimi tego atutami, a silnik spalinowy służy tylko do doładowania baterii i to po skończeniu zapasu energii w nich, a nie ciągle.

Obecne plug-in mają zbyt duże tendencje do przełączania się na benzynę i zbyt słabe silniki elektryczne.
A to wszystko psuje i powoduje, że zimą palą więcej niż nasze hybrydy hev.
Testowałem to na podobnych do c-hr modelach, wyszło że c-hr jest bardziej oszczędny jeśli chodzi o spalanie, nawet mimo braku możliwości doładowania z gniazdka.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2021, 10:53:02 wysłana przez Cav »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Sierpnia 2021, 10:56:18 »
BMW I3 ma to o czym mówisz czyli silnik spalinowy służący wyłącznie do ładowania baterii. Tylko zbiornik paliwo podobno bardzo mały co utrudnia dlugą jazdę.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Sierpnia 2021, 13:20:45 »
Wiem o istnieniu rex, ale to jest silnik z motorka, nie zapewnia normalnej jazdy.
Już bliżej jest Maździe, która do MX30 planuje dokładać silnik wankla dokładnie w tym celu.
Niestety samo auto jest bardzo nieudane.....

No i kolejny problem - takie auto w Polsce nie ma przywilejów elektryka.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Sierpnia 2021, 20:19:28 »
Przyznam się, że jeszcze kilka miesięcy temu byłem sam zatwardziałym sceptykiem odnośnie aut elektrycznych, no bo to przecież jeździ  ?na węgiel?, po co komu takie auto które przejedzie na raz tylko 300-400 km. Przecież lepiej kupić hybrydę lub diesla i jeszcze kupę hajsu zostanie. I jeszcze czekać godzinami, aby się naładowało i gdzie to naładować, bo ładowarek jest mało i takie drogie itd ? nic mylnego.
Po paru przejażdżkami  autami elektrycznymi użyczanym bez problemów od dealerów nawet na kilka dni (Kia Niro, Hyundai Kona, VW ID3, Renault Zoe II, Tesla model 3 LR) zdecydowałem się na zakup pierwszego pełnego małego elektryka do jazdy po mieście dla żony.
Bo i tak przecież codziennie nie jeżdżę po 1000 km bez żadnego odpoczynku ( i tak co ok. 300 km robię sobię przerwę na kawkę a w tym czasie spokojnie można naładować auto do tych 80%), bo ładowarki są coraz szybsze i takie 50 kW są już standardem.  A i płatne szybie ładowarki 100-150 kW np. EKOEN są po 1,54 za 1kW energii, nie trzeba od razu tankować na drogich ładowarka za 3 zł /kw, nie mówić o bezpłatnych których jest sporo. Potrzebowałem więc auta bardziej  do miasta (tak jak użytkowałem hybrydowego Aurisa II) i do jazdy bardziej po Polsce drogami niepłatnymi . Tak więc  sprzedałem Aurisa  Hybrid i stałem się posiadaczem  Renault ZOE i zdaje się to był strzał w 10 bo auto stało się podstawowym pojazdem nawet w dalsze trasy (Zielona Góra ? Warszawa, Praga, Monachium) i co najfajniejsze jeszcze nigdy nie płaciłem za ładowanie ? korzystam dalej z darmowych ładowarek.
Wrażenie z jazdy, nawet tak małym elektrykiem jest nie do porównania z żadnym autem spalinowym.  Mogę mówić o niemal całkowicie bezgłośnej jeździe, brak żadnych drgań, wspaniałym przyśpieszeniem, max. momentem  dostępnym w każdej chwili, bardzo niskim kosztami eksploatacji, itd. Itp.
Po prostu trzeba się nimi przejechać i nic więcej.
Oczywiście jestem przeciwnikiem na siłę zmuszanie kierowców do zakupu aut elektrycznych, bo wg. mnie powinno mieć się wybór jakim rodzajem auta chcę jeżdzić a nie zmuszanie rozporządzeniami czy tez różnymi podatkami do wyboru tylko jednego rodzaju napędu. Nie tędy droga.
Tylko dlaczego jest taka nagonka na użytkowników aut elektrycznych. Przecież to wybór osoby która sporo zapłaciła za komfort jazdy elektrykiem,  nikomu nie zabrała pieniędzy na własne auto, nie blokuje stacji paliw - cześć osób które zakupiło auto elektryczne korzysta w własnej fotowoltaniki (sam ją założyłem z naddatkiem na 2 auta elektryczne).
Hm nie rozumiem tego.

Oczywiście dyskusja zawsze jest i zawsze była, gdzie spotykają się miłośnicy motoryzacji i wymieniają się swoimi doświadczeniami ? to jest nieuniknione.  Kiedyś spierali się posiadacze diesla i benzyny ? który jest lepszy, potem benzyny, LPG i hybrydy, a teraz posiadacze elektryków kontra reszta świata.
Każdy ma swoje racje, ale trochę śmieszą mnie opinie tych osób, które porównują auta z lat 80-tych, którzy porównują technologię MELEXa do współczesnych do współczesnych aut elektrycznych , którzy czerpią swoją wiedzę tylko testów znalezionych w sieci lub na podstawie testów wykonywanych przez osoby którzy posiadają elektryka na kilka godzin
A rzeczywistość jest trochę inna, bo to jest nowa technologia i tak naprawdę jeszcze nikt na 100% nie wie, jaką drogą to pójdzie.
Czy zmieni się technologia baterii i baterie będą miały większą pojemność?
Czy w ogóle większa pojemność baterii ma sens, czy lepiej pójść w szybsze czasy ładowania?
Czy lepszy jest jednak kierunek aut na wodór?

Fakt trzeba planować jazdę i to wg. mnie jest jeszcze największa ich wada. Chodź już przyzwyczaiłem sie to tego tym bardzie że auto samo kieruje do najbliższej stacji ładowania. Na 11 tys km jazdy 2 razy ładowarka była nieczynna/zapsuta/wyłączona ale nigdy nie zabrakło mi energii na dalszą jazdę.

Na dzień dzisiejszy auto spalinowe stoi od 5 miesięcy prawie nieużywane, a elektryk cicho i dynamicznie pokonuje kolejne kilometry.

MÓJ BYD:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl