Autor Wątek: Stukanie podczas bardzo wolnej jazdy/dohamowaniu  (Przeczytany 11196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
Stukanie podczas bardzo wolnej jazdy/dohamowaniu
« dnia: 02 Sierpnia 2021, 12:23:41 »
Hej,

Nie wiem do końca jak opisać to, co ostatnio zauważyłem, ale spróbuję :)

Otóż od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne postukiwanie/klekotanie (zwał jak zwał) w okolicach lewy-przód, lub centralnie przód podczas bardzo wolnej jazdy (najczęściej na dohamowywaniu do stopu lub dojazdu do skrzyżowań itd ).

Sprawa o tyle dziwna, że klekotanie dochodzi tylko i wyłącznie na bardzo małych prędkościach, nigdy nie zauważyłem tego podczas normalnej jazdy.

Druga sprawa - wydaje mi się, że stuki zaczynają się dopiero wtedy gdy auto przejechało już kilka-kilkadziesiąt dobrych kilometrów, najczęściej po dłuższej jeździe w trasie, nigdy podczas krótkich odcinków 3-5 km, do pracy itd.

Odniosłem wrażenie, jakby coś obcierało z okolic przegubów, zawieszenia z przodu, ale auto było na serwisie 3 tyg temu i oczywiście nic nie stwierdzono - zawieszenie całe sztywne , wahacz, przebuby itd w porządku.

Jako że zaczyna to już mocno irytować być może ktos z Was spotkał się juz czymś podobnym? A może coś się rozgrzewa po dłuższej jeździe i dopiero wtedy zaczyna obcierać. Nie mam pojęcia :/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Stukanie podczas bardzo wolnej jazdy/dohamowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2021, 14:07:57 »
Zaciski hamulcowe?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2021, 14:20:48 »
Wydaje mi się, że zaciski stukały by cały czas, a nie tylko po dłuższej jeździe itd

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2021, 15:23:33 »
Tarcze się rozgrzewają nawet do 500°C, więc ciepłe (właśnie po jeździe i często hamowaniu) mają bliżej do klocków, choć są robione ze stopów które mają ten proces minimalizować, to jednak jest to możliwe.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sendilkelm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2021, 16:47:57 »
Otóż od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne postukiwanie/klekotanie (zwał jak zwał) w okolicach lewy-przód, lub centralnie przód podczas bardzo wolnej jazdy (najczęściej na dohamowywaniu do stopu lub dojazdu do skrzyżowań itd ).

Może to zawór pochłaniacza oparów paliwa? Zazwyczaj to normalne, że jego pracę słychać w pewnych warunkach...

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2021, 08:43:01 »
Przecież to normalne. Układ początkowo hamuje silnikami elektrycznymi, a potem hamulcami. Na samym początku miałem takie stuki, ale po kilku tysiącach kilometrów ustały... pewnie się ułożyło wszystko...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2021, 09:23:39 »
Przecież to normalne. Układ początkowo hamuje silnikami elektrycznymi, a potem hamulcami. Na samym początku miałem takie stuki, ale po kilku tysiącach kilometrów ustały... pewnie się ułożyło wszystko...

U mnie wersja 1.2t

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2021, 12:29:08 »
Aaa... no chyba że... ale i tak bym obstawiał hamulce.
SAP ABAP Certified Developer

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2021, 08:11:21 »
Niedługo oddaje moją do serwisu to napiszę o co kaman. Wygląda mi to bardziej na łożysko oporowe (przy skrzyni biegów), albo półoś.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2021, 10:38:23 »
Jestem wlasnie po odebraniu auta po sprawdzeniu. Na jezdzie probnej z mechanikiem oczywiscie nic nie wyszlo, ale pokazazem mu kilka filmow na youtube z powyzszym terkotaniem.

Mechanik od razu wykluczyl sprzeglo, lozyska itd...

Odpowiedz toyoty po odebraniu z serwisu: "mechanik wykryl rzeczywiscie  jakies tam odglosy terkotania, natomiast nie jest to kwalifikowane jako usterka techniczna, prawdopodobnie do wyregulowania zawory"

Na moje pytanie, czy w zwiazku z tym zawory zostaly wyregulowane uslyszalem, ze nie, poniewaz nie kwalifikuje sie to jeszcze do pracy serwisowej i mozna zignorowac, gdyz ponoc w tych silnikach czasem takie odglosy z zaworow dochodza...

Na koniec: "ma Pan gwarancje wiec w razie awarii prosze zglaszac"

No coz :) jezdzimy dalej

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2021, 12:46:25 »
Prawdopodobnie stuka amortyzator.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Sierpnia 2021, 09:49:09 »
Nie, amortyzatory były również sprawdzane apropos serwisu

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sierpnia 2021, 12:53:31 »
Nie, amortyzatory były również sprawdzane apropos serwisu
W oględny sposób amortyzator można sprawdzić pod względem sprawności, wycieków czy ewidentnych luzów. Takie subtelne problemy jak popukiwanie są do sprawdzenia raczej tylko w warunkach występowania problemu (plus doświadczenie mechanika) lub po uprzednim jego wymontowaniu (tu nie na 100%). Co prawda nie słyszę tego stuku. Ale wyobrażam sobie, że występuje przy minimalnej prędkości, przy bardzo małym skoku amortyzatora np na równej kostce parkingowej. Kolejny element do sprawdzenia to łączniki stabilizatora, ale to jest łatwo zdiagnozować. Ostatni potencjalny element to któraś poduszka silnika.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Sierpnia 2021, 13:05:32 »
Ja miałem stukający tył ,amorki miały idealną sprawność mimo to stukały. Wymienili i problem ustał

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Października 2021, 11:20:56 »
Ale wyobrażam sobie, że występuje przy minimalnej prędkości, przy bardzo małym skoku amortyzatora np na równej kostce parkingowej. Kolejny element do sprawdzenia to łączniki stabilizatora, ale to jest łatwo zdiagnozować. Ostatni potencjalny element to któraś poduszka silnika.
U mnie w C-HR stukał z tyłu wkład w kole zapasowym, mała zmiana ułożenia i jest OK.
Co do stuków z przodu to w moim Priusie wyglądają na magię  :-)
Czasami słyszę i czuję na kierownicy, zwłaszcza przy przejazdach przez jakieś nierówności, ale też nie zawsze. Na małych nierównościach słychać, na dużych nie, a następnego dnia odwrotnie. Samochód badany w Toyocie i na stacji diagnostycznej. Sam trzymałem kierownicę na szarpakach. No i zero stuków i nic na kierownicy. Wyjeżdżam z diagnozą, że wszystko OK i znów raz stuka raz nie....no ale Prius ma ponad 180 tys km przejechanych. A do tego, to moja żona twierdzi, że w Priusie zawieszenie i kierownica bardziej jej odpowiadają niż w C-HR i ona nic nie słyszy i nie czuje... Diagnoza - Samochód mnie nie lubi  :-(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl