Czyli GM taki idealny jednak nie jest

o tym pisałem, że każda z dostępnych na AA navi ma parę fajnych rzeczy, a kilku jej brak lub źle działają.
Przydało by się by choć jedna w wersji AA miała to wszystko co jest potrzebne podczas jazdy.
Subiektywne (każdy może mieć trochę inne preferencje) znaczenie ma też ilość wyświetlanych danych (tak mapowych jak i nawigacyjnych) oraz sposób ich wyświetlania, np. paleta barw na mapie, gdubości linii dróg i trasy, ....
Przykładowo - jak dla mnie GM od jakiegoś czasu wprowadził nieprzyjemny układ kolorów oraz inny niż wcześniej stopień pokazywania szczegółów zależnie od wybranej skali mapy (w wersji na PC), który zdecydowanie utrudnia korzystanie (mnie). W wersji na AA jest oczywiście inaczej niż na PC i jeszcze inaczej niż w wersji smartfonowej ale mnie tam też system wyświetlania GM nie pasuje.
W wersji smartfonowej jest OK.
Jak chcecie zobaczyć o co mi chodzi to porównajcie sobie widok tego samego obszaru mapy, w tej samej skali w kilku różnych aplikacjach, np. GM, Targeo, OpenStreetmap.
Ja niestety w GM dostaję "oczopląsu", bo widać głównie reklamy firm. Chyba, że szukam konkretnej firmy na mapie to owszem.
Jasne, że potrzeby odnośnie wyglądu mapy w navi są inne niż na PC i to co wyżej piszę to trochę mieszanie tematów ale chciałem powiedzieć, że nie ma obecnie jednej dobrej navi na AA i chyba jeszcze długo nie będzie.