Autor Wątek: RAV4 Plug-in  (Przeczytany 29407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Sierpnia 2021, 20:56:03 »
Czy plugin RAV4 nie ładuje się w czasie jazdy?
Ładuje i działa jak zwykła hybryda ale z załadowanym bagażnikiem ponad 300kg balastem.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Sierpnia 2021, 21:09:11 »
Właśnie na stronie Toyoty skonfigurowałem  sobie ravkę na ,,wtyczkę,,. Cena 270tys , 100tys więcej niż za ravkę hybryd.
Chyba trochę dużo za to ,że mogę pojeździć na prądzie ok.  100 kilometrów  :oops: :oops:
Zrób podobne "podejście" z Mercedesami. Ja już tak zrobiłem i chyba w przyszłym roku wrócę do tej firmy. Samochód o niebo lepiej wyposażony o Toyoty i z działającym hakiem wyszedł dużo taniej o RAV.

że niby hybrydowy GLC wyposażony lepiej niż rav4 hybrid kosztuje mniej? podaj kod do konfiguracji

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Sierpnia 2021, 20:23:22 »
Czy plugin RAV4 nie ładuje się w czasie jazdy?
Ładuje i działa jak zwykła hybryda ale z załadowanym bagażnikiem ponad 300kg balastem.
Ładuje ale rekuperacją tak dużej baterii nigdy nie naładuje tylko zaledwie lekko podładuje. Musiałbyś 100km zjeżdżać non stop z góry i to z lekko wciśniętym hamulcem. Te 300kg extra powoduje też większe zużycie energii/paliwa. Dokładając do tego inną pracę sterownika ładowania w celu dbania o dobrą kondycję tej ogromnej jak na hybrydę baterii i częstszego wymuszania pracy spaliny, która przy ładowaniu tej baterii jest też dużo bardziej obciążona i dłużej musi działać niż w zwykłej hybrydzie, PHEV nigdy nie pojedzie po rozładowaniu tak jak klasyczna hybryda, sumarycznie z "pustą" baterią zawsze będzie zużywać więcej paliwa niż taki sam model w klasycznej hybrydzie. Niemniej i tak PHEV przeważnie będzie oszczędniejsza od zwykłej spaliny (porównując taki sam samochód, np RAV4, w takich samych warunkach dorogowych).
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 20:46:57 wysłana przez GrzegorzC »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Sierpnia 2021, 20:43:10 »
To ja jednak pozostanę przy klasycznej hybrydzie, dobrze mi się jeździ. Miałem 300 kucyków, teraz 222, ale w trybie sport do wyprzedzania wystarcza.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Sierpnia 2021, 21:26:27 »
Zobaczcie na YouTube  Caroseria jest test.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:32:24 »
Tak ogólnie, na tle innych pluginów, RAV 4 wypada wyjątkowo, jeśli chodzi o osiągi/"spalanie"/zasięg. Większość wypada przy Ravce bladziej tak, że ogólnie nie jest najgorzej. Tam gdzie innego plugina już bym nie polecił, RAV4 jeszcze się świetnie sprawdzi. Największą wadą wydaje się tu być chyba cena takiej wersji, no ale coś za coś :-)

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Stycznia 2022, 11:10:51 »
Pytanko, dopiero co odebrałem auto i jeszcze nie do końca ogarniam  :cool: Ustawiłem dziś rano ogrzewanie na 20 stopni za pomocą aplikacji, co prawda wsiadłem do auta na 5 minut przed zakończeniem procesu, ale szyby były dość zaparowane. Czy to normalne czy może klimatyzacja jest włączana na koniec procesu aby zdjąć tą wilgoć z szyb?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Stycznia 2022, 09:38:12 »
GrzegorzC - jakim modelem Rav4 PLUG-IN jeździsz ?

Offline Verso

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Grudnia 2022, 11:54:22 »
Witam Forumowiczów i serdecznie pozdrawiam.
Od kilku miesięcy ze strony TOYOTY zniknęła oferta sprzedaży nowych RAV4 PHEV (Plug-in). Czyżby TOYOTA zrezygnowała z ich produkcji ??

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Grudnia 2022, 11:58:08 »
Od kilku miesięcy ze strony TOYOTY zniknęła oferta sprzedaży nowych RAV4 PHEV (Plug-in). Czyżby TOYOTA zrezygnowała z ich produkcji ??
Ktoś pisał na tym forum, że wyprzedali już całą produkcję na 2023 rok, a na następny jeszcze nie przyjmują zamówień.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Grudnia 2022, 14:29:39 »
Można zamaist tego Suzuki Across kupić. To to samo. Przynajmniej na stronie mają: https://suzuki.pl/auto/samochody/Across
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline filipa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Outlander
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Stycznia 2023, 08:46:05 »
Witam. Gdzie ( w której fabryce) produkowane są RAVki plug in? Dealer powiedział mi tylko, że w USA.
Na którymś forum wyczytałam, że produkują je w Woodstock w Kanadzie... ale nie wiem czy to prawda...

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Stycznia 2023, 08:53:40 »
The Takaoka plant in Japan, where we produce the RAV4 Plug-in Hybrid. https://www.toyota-europe.com/sustainability/carbon-neutrality/vehicle-life-cycle-assessments/lca-rav4
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:28:32 »
I tylko made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Stycznia 2023, 22:09:54 »
Witam Forumowiczów i serdecznie pozdrawiam.
Witam. Gdzie ( w której fabryce) produkowane są RAVki plug in? Dealer powiedział mi tylko, że w USA.
Na którymś forum wyczytałam, że produkują je w Woodstock w Kanadzie... ale nie wiem czy to prawda...
Wyparła ją Toyota bZ4X (2022) raczej nie udało się obronić plug-in`owi, częste szukanie ładowarki stało się upierdliwe i kierowcy zaczęli jeździć bez ładowania z tym niepotrzebnym balastem, wtedy wyszła z tego mało ekonomiczna, nieudana  hybryda.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl