Czytam tę dyskusję i muszę się podzielić własnymi doświadczeniami.
Od niedawna jeżdżę nową RAV4 Plug-in. Mieszkam na Cyprze, więc niektóre rzeczy w Polsce mogą wyglądać inaczej, ale może coś komuś się przyda.
Mam dom, a na dachu fotowoltaikę. Rozliczanie na Cyprze jest na zasadzie „net metering”, czyli bez różnicy w cenie zakupu i sprzedaży. A że to kraj słoneczny, ładuję w domu auto za darmo. Na jednym ładowaniu przejeżdżam do 80 km, co sprawia, że większość tras jest w trybie EV. Nie kupiłem wallboxa, bo to wydatek prawie 1500€ i ładuję z gniazdka. Pełne ładowanie trwa 8 godzin.
Na Cyprze nie ma dużo publicznych stacji ładowania i są drogie, cena za kWh to 0,35-0,45€. Zużycie prądu to 20-22 kWh /100 km, więc przy cenie benzyny 1,35€ i zużyciu nawet 6,0 l / 100 km koszt jazdy na benzynie i na prądzie jest porównywalny. Dlatego jeszcze nie korzystałem z publicznych ładowarek. Podobno są jakieś bezpłatne ładowarki, ale nie tam, gdzie potrzebowałem dojechać.
W Polsce też jeżdżę RAV4, hybrydą z 2019r. Nowy PHEV to niby takie samo, ale zupełnie inne auto. Układ hybrydowy jest dużo lepszy, od razu czuć większą moc i auto jest dużo cichsze. Nie ma istotnej różnicy akustycznej w jeździe w trybie EV i HV.