Autor Wątek: RAV4 Plug-in  (Przeczytany 29380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Stycznia 2023, 10:06:26 »
Rav4 i innego suv’a w wersji plugin bym nie kupił. Za ciężkie to to i zasięg realny będzie bardzo mały, zwłaszcza w zimie
Ale trzeba przyznać, że rav4 (i lexus nx450+) mają na prawdę duży zasięg na baterii, deklarowany przez Toyotę na 75km w mieście i nawet do 100km w trybie mieszanym. I z informacji, które podają amerykańscy właściciele, w ciepły wiosenny dzień, 80km w mieście jest do osiągnięcia bez żadnego problemu. A jednak standardem w tej klasie jest zasięg na elektryku do 50km.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Stycznia 2023, 11:39:00 »

Dlatego wybrałem zwykła benzynę i to jeszcze ze skrzynią manualną 4x4 i spalanie mam na poziomie 7,05 po 14 tkm. Na razie bez problemów i nie mam się czym za bardzo zachwycać, bo nie jest to ani hybryda ani plug-in, ani automat :). Samochód jeździ, hamuje, skręca, przyśpiesza i nawet trąbi :).
Jak chciałeś tak zrobiłeś. Ja jednak chcę pojeździć czymś innym niż tylko zwykłym wozidłem i większe spalanie w trasie czy ryk (dla mnie przyjemny) dwa i półlitrowego motorku jest sprawą drugorzędną.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Stycznia 2023, 13:49:23 »
Dlatego wybrałem zwykła benzynę i to jeszcze ze skrzynią manualną 4x4 i spalanie mam na poziomie 7,05 po 14 tkm. Na razie bez problemów i nie mam się czym za bardzo zachwycać, bo nie jest to ani hybryda ani plug-in, ani automat :). Samochód jeździ, hamuje, skręca, przyśpiesza i nawet trąbi :).
Jak chciałeś tak zrobiłeś. Ja jednak chcę pojeździć czymś innym niż tylko zwykłym wozidłem i większe spalanie w trasie czy ryk (dla mnie przyjemny) dwa i półlitrowego motorku jest sprawą drugorzędną.
To nie mój post!
Nie wykasowałeś wszystkiego.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #93 dnia: 04 Stycznia 2023, 13:55:04 »
Ja jednak chcę pojeździć czymś innym niż tylko zwykłym wozidłem

To co masz na myśli inne wozidło od zwykłego wozidła :)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 04 Stycznia 2023, 15:09:31 »
Naprawdę nie rozumiem jaki problem widzisz w pluginie. Według mnie on właśnie rozwiązuje problemy łącząc zalety aut elektrycznych (fajne osiągi i niska cena na małych dystansach) i spalinowych (brak problemów z ładowaniem przy dalszych wyjazdach). Być może spalanie na trasie ciut wyższe, niż w normalnej hybrydzie, ale dla mnie to nie problem
Jako zabawka, no nie powiem ciekawy model auta, ale  z ekonomią jednak mi się nie zgadza.

Mam HEV'a za 2-3 lata będzie więcej punktów ładowania,  wezmę elektryka i mam zestaw na każdą trasę.
Na elektryka trzeba planować trasę, czas na ładowanie, brać na krótsze dystanse, mniej da bujać się nim zimą.
Kiedy się da i będzie naładowany elektryk (szybkie ładowanie jest destrukcyjne dla baterii trakcyjnej)  będę nim brykał, resztę obgoni hybryda.
Dodatkowo mając drugie auto, mogę ładować bezpośrednio BEV'a z fotowoltaiki, nawet za dnia.   
Nie kupując PHEV'a mam więcej kasy na drugie auto, bo sporo droższy od hybrydy, Plug-in by mi z elektrykiem, który ma olbrzymi zasięg w porównaniu do PHEV'a,  nie pasował w stajni, już to obcykalem.
Lepszym zestawem dwóch aut od PHEV'a jest nawet benzyniak, a jeszcze lepszy diesel z elektrykiem. 
Jakby tego nie rozpatrywał to lipa panie.
Mi się to wszystko spina logicznie, dlatego nie jestem tym autem zainteresowany.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2023, 15:34:48 wysłana przez animuss »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Stycznia 2023, 15:12:39 »
Ale trzeba przyznać, że rav4 (i lexus nx450+) mają na prawdę duży zasięg na baterii, deklarowany przez Toyotę na 75km w mieście i nawet do 100km w trybie mieszanym. I z informacji, które podają amerykańscy właściciele, w ciepły wiosenny dzień, 80km w mieście jest do osiągnięcia bez żadnego problemu. A jednak standardem w tej klasie jest zasięg na elektryku do 50km.
Z tymi zasięgami to MOCNA przesada. W lecie może zrobisz wynik deklarowany przez producenta. W zimie jak Ci się uda osiągnąć 50% to jest dobrze. Więc nie dziwię się tym rozczarowanym :).
Ja kupiłem jako zabawkę i o dziwo auto zostało w domu na 5 lat.
Taka Toyota porządnie wykonana z dobrym wyposażeniem, znacząco odbiegająca od pozostałych modeli.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 04 Stycznia 2023, 15:48:27 »
Ja jednak chcę pojeździć czymś innym niż tylko zwykłym wozidłem

To co masz na myśli inne wozidło od zwykłego wozidła :)
Np. automat :-)
Od lat jeżdżę tylko automatami, bo żona nie chce innych :cheesy:
A nie, sorry stara C1 z motorkiem oczywiście Toyki jest w manualu  :-(

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 04 Stycznia 2023, 16:02:03 »
Dodam jeszcze, że  BEV i PHEV to auta typowo do miast, tylko gdzie ci biedni ludzie
 z blokowisk mają ładować te auta.  :-)
Wyobraźcie sobie pełno przedłużaczy zwisających z okien na parking. :cheesy:

Od tego roku działa rządowa Tarcza Solidarnościowa na tańszy prąd  do 2000-3000kW do 2024roku, te progi już uniemożliwiły tańsze ladrowanie auta w blokowiskach, nawet z piwnicy, a po wyborach zamrożone stawki prądu rozmrożą się i będzie na bogato.

Nawet pełny elektryk bez fotowoltaiki  może być mało atrakcyjnym wyborem, nikt nie wie na co ostatecznie się zdecydować.   :|
W tym Kraju nie można niczego zaplanować.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2023, 16:06:28 wysłana przez animuss »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 04 Stycznia 2023, 16:54:01 »
To nie mój post!
Nie wykasowałeś wszystkiego.
Odpowiadałem komyakowi nie Tobie :|

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #99 dnia: 04 Stycznia 2023, 17:03:33 »
nawet trąbi
No z tym trąbieniem to trochę cienko jest w RAVce - niektórzy wymieniają trąbki, bo wstydzą się ich używać. ;)

Serio? Nie wstydzę się jak inni się wkurw.... może mój miał inną (ulepszoną?):grin: Lepsze miała Honda CRV 3 gen. to było zajeb..... :shock:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #100 dnia: 04 Stycznia 2023, 18:12:40 »
nawet trąbi
No z tym trąbieniem to trochę cienko jest w RAVce - niektórzy wymieniają trąbki, bo wstydzą się ich używać. ;)

Poważnie? Nawet nie zauważyłem, żeby była jakaś inna

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #101 dnia: 08 Stycznia 2023, 21:16:22 »
Ciekawy materiał na temat phev i ich właściwości z ecaroserii: https://youtu.be/f9o185oruBQ
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #102 dnia: 08 Stycznia 2023, 22:55:34 »
nawet trąbi
Poważnie? Nawet nie zauważyłem, żeby była jakaś inna
RAVka trąbi mniej więcej tak jak gra audio na fabrycznych głośnikach bez JBL ;)
Bardziej bzyczy niż trąbi ;)
Ale ja nie wymieniam - rzadko używam trąbki. ;)

Offline as1964

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #103 dnia: 07 Stycznia 2024, 17:24:39 »
Ideał pracy plugina - to jeździć maks na baterii. Ładujesz w domu przez noc , jedziesz do pracy 70km i ładujesz w pracy 8 godzin i wracasz do domu 70km. To ci daje 35 tys km rocznie i wtedy plugin jak najbardziej na tak. Jak mało jeździsz, to zakup plugina jest nieuzasadniony ekonomicznie, ale oczywiście nie trzeba się nią kierować. Nie jeździłem pluginem, ale na papierze (i w Internecie) wrażenia z jazdy są jak najlepsze.
No tak ale po co wtedy plugi-n, ciągasz tylko silnik spalinowy ze sobą jako balast. U nas jest mało tego plugi-n`a  i jeszcze ludzie nie przejrzeli na oczy.

Bo to jest auto dla ludzi którzy, mają je gdzie ładować,zwykle jeżdżą wokół komina, a jak potrzebują jechać gdzie oczy poniosą, nie ważne lato czy zima to nie mają takich problemów. :grin: https://www.facebook.com/watch/?v=1036212007708844&ref=sharing

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Stycznia 2024, 21:21:11 »
Czytam tę dyskusję i muszę się podzielić własnymi doświadczeniami.
Od niedawna jeżdżę nową RAV4 Plug-in. Mieszkam na Cyprze, więc niektóre rzeczy w Polsce mogą wyglądać inaczej, ale może coś komuś się przyda.
Mam dom, a na dachu fotowoltaikę. Rozliczanie na Cyprze jest na zasadzie „net metering”, czyli bez różnicy w cenie zakupu i sprzedaży. A że to kraj słoneczny, ładuję w domu auto za darmo. Na jednym ładowaniu przejeżdżam do 80 km, co sprawia, że większość tras jest w trybie EV. Nie kupiłem wallboxa, bo to wydatek prawie 1500€ i ładuję z gniazdka. Pełne ładowanie trwa 8 godzin.
Na Cyprze nie ma dużo publicznych stacji ładowania i są drogie, cena za kWh to 0,35-0,45€. Zużycie prądu to 20-22 kWh /100 km, więc przy cenie benzyny 1,35€ i zużyciu nawet 6,0 l / 100 km koszt jazdy na benzynie i na prądzie jest porównywalny. Dlatego jeszcze nie korzystałem z publicznych ładowarek. Podobno są jakieś bezpłatne ładowarki, ale nie tam, gdzie potrzebowałem dojechać.
W Polsce też jeżdżę RAV4, hybrydą z 2019r. Nowy PHEV to niby takie samo, ale zupełnie inne auto. Układ hybrydowy jest dużo lepszy, od razu czuć większą moc i auto jest dużo cichsze. Nie ma istotnej różnicy akustycznej w jeździe w trybie EV i HV.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl