Cześć!
Słowem wstępu trafiłem na forum w poszukiwaniu odpowiedzi na kilka pytań związanych z zakupem pierwszego samochodu dla świeżo upieczonej Pani Kierowniczki. :D
Jako iż sam siedzę w kompletnie innych samochodach (Tylnonapedowe Volvo) o toyotach nie mam zielonego pojęcia, tym bardziej miejskich mydelniczkach - mechanikiem też nie jestem jednak prostota mojego samochodu pozwala na zmiany rozrządu, czujników itd. bez ingerencji komputera czy dzisiejszych partaczy
.. *mechaników
Samochód jaki dorwaliśmy to Yaris I z silnikiem 1.0 rocznik 2003 w nadwoziu hatchback 5D (VIN VKN czyli chyba francuz). Samochód od zakupu w polskim salonie był w jednej rodzinie, przebieg równo 200k km potwierdzony wieloma papierami, do 2013 serwisowany w ASO. Co lepsze wóz rok temu mial obcierkę lewego boku, naprawa ta kosztowała równowartość ceny zakupu samochodu! Wszystko suche jak pieprz, samochód zasuwa aż miło - niestety jak każdy kilkuletni samochód ma swoje mankamenty i elementy do wymiany. I tutaj przychodzę z pytaniem do was, ludzi siedzących w temacie

1. Układ wydechowy - wedle własnej obserwacji od kolektora wydechowego aż po tlumik środkowy nie widzę żądnych łączeń - podczas gdy w zestawie wydechu (tlumik środek, eska, tlumik końcowy, gumy i mocowania) jest on przewidziany za katalizatorem. I tu wychodzę z pytaniem, czy taki zestaw jest właściwy do tego samochodu? Jak wygląda jego instalacja skoro oryginalny był jednym fragmentem a tutaj ewidentnie brak miejsca rozłączenia elementów? A może muszę znaleźć inny zestaw dedykowany do tego pojazdu?
https://allegro.pl/oferta/zestaw-tlumik-toyota-yaris-99-05-1-i-p1-1-0-htb-107557494592. Zablokowane drzwi LT - wóz ma zablokowane drzwi LT, nie da się ich otworzyć klamką ani z zewnątrz ani z wewnątrz - podejrzewam linie drzwi. Niestety w internecie znalazłem naście rozbieżnych informacji jak zdjąć boczek - nie mówiąc o tym że framugi mogą blokować nawet uwolniony z mocowań element. I tu rodzi się pytabie: co należy zdjąć, odkręcić lub odsunąć by wyjąć boczek przy zamkniętych drzwiach? Wiem o dwóch śrubach które widać za klamka oraz w uchwycie, nie wiem co z korbką (jest skrzywiona i siedzi jak zabetonowana) oraz co z bolcem blokującym drzwi? Jakieś dokładnie instrukcji jak się dostać do środka bądź odblokować drzwi bez użycia klamek?
3. Hamulce - Samochód oglądałem przed zakupem z wierzchu, przejechałem się etc. jednak kilka dni później w dzień zakupu nie mogłem uczestniczyć w wizycie na stacji kontroli pojazdów - tam oprócz zgniłego i zerwanego wydechu diagnosta stwierdził że korektor siły hamowania jest do wymiany (element przy LT zacisku na łapie). Ktoś może polecić jakiś element? Jak go znaleźć aby właściwie go dobrać?
4. Katalog części - czy istnieje coś takiego jak oficjalny katalog części do Yaris 1 gen? W przypadku 30+ letniego Volvo mam katalog do swojego modelu w którym są schematy elementów, oraz pełne listy opisujące cechy elementu oraz jego numer OEM Volvo za pomocą którego można znaleźć wszystko od śruby tapicerki po numer tłoka do konkretnej wersji silnikowej. Czy istnieje tako katalog dla yaris? Byłbym wdzięczny za informację o ewentualne podesłanie jeśli da się go dorwać w pdf. Będę wdzięczny, pozwoli mi to na zamawianie elementów pasujących w 100% oraz możliwość znalezienia zamienników.
I to chyba tyle na ten moment, będę wdzięczy za pomoc w rozwiązaniu trzech głównych problemów oraz ewentualne wskazanie gdzie i jak ogarnąć części pasujące stricte do tego modelu i wersji!
Dzięki!