Autor Wątek: Yaris I 1.0 [2003] - czyli jak żyć z kartonem mleka pod maską  (Przeczytany 2935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciek4530

• Toyot Leżący
  • *
Cześć!

Słowem wstępu trafiłem na forum w poszukiwaniu odpowiedzi na kilka pytań związanych z zakupem pierwszego samochodu dla świeżo upieczonej Pani Kierowniczki. :D

Jako iż sam siedzę w kompletnie innych samochodach (Tylnonapedowe Volvo) o toyotach nie mam zielonego pojęcia, tym bardziej miejskich mydelniczkach - mechanikiem też nie jestem jednak prostota mojego samochodu pozwala na zmiany rozrządu, czujników itd. bez ingerencji komputera czy dzisiejszych partaczy
.. *mechaników

Samochód jaki dorwaliśmy to Yaris I z silnikiem 1.0 rocznik 2003 w nadwoziu hatchback 5D (VIN VKN czyli chyba francuz). Samochód od zakupu w polskim salonie był w jednej rodzinie, przebieg równo 200k km potwierdzony wieloma papierami, do 2013 serwisowany w ASO. Co lepsze wóz rok temu mial obcierkę lewego boku, naprawa ta kosztowała równowartość ceny zakupu samochodu! Wszystko suche jak pieprz, samochód zasuwa aż miło - niestety jak każdy kilkuletni samochód ma swoje mankamenty i elementy do wymiany. I tutaj przychodzę z pytaniem do was, ludzi siedzących w temacie :)

1. Układ wydechowy - wedle własnej obserwacji od kolektora wydechowego aż po tlumik środkowy nie widzę żądnych łączeń - podczas gdy w zestawie wydechu (tlumik środek, eska, tlumik końcowy, gumy i mocowania) jest on przewidziany za katalizatorem. I tu wychodzę z pytaniem, czy taki zestaw jest właściwy do tego samochodu? Jak wygląda jego instalacja skoro oryginalny był jednym fragmentem a tutaj ewidentnie brak miejsca rozłączenia elementów? A może muszę znaleźć inny zestaw dedykowany do tego pojazdu? https://allegro.pl/oferta/zestaw-tlumik-toyota-yaris-99-05-1-i-p1-1-0-htb-10755749459

2. Zablokowane drzwi LT - wóz ma zablokowane drzwi LT, nie da się ich otworzyć klamką ani z zewnątrz ani z wewnątrz - podejrzewam linie drzwi. Niestety w internecie znalazłem naście rozbieżnych informacji jak zdjąć boczek - nie mówiąc o tym że framugi mogą blokować nawet uwolniony z mocowań element. I tu rodzi się pytabie: co należy zdjąć, odkręcić lub odsunąć by wyjąć boczek przy zamkniętych drzwiach? Wiem o dwóch śrubach które widać za klamka oraz w uchwycie, nie wiem co z korbką (jest skrzywiona i siedzi jak zabetonowana) oraz co z bolcem blokującym drzwi? Jakieś dokładnie instrukcji jak się dostać do środka bądź odblokować drzwi bez użycia klamek?

3. Hamulce - Samochód oglądałem przed zakupem z wierzchu, przejechałem się etc. jednak kilka dni później w dzień zakupu nie mogłem uczestniczyć w wizycie na stacji kontroli pojazdów - tam oprócz zgniłego i zerwanego wydechu diagnosta stwierdził że korektor siły hamowania jest do wymiany (element przy LT zacisku na łapie). Ktoś może polecić jakiś element? Jak go znaleźć aby właściwie go dobrać?

4. Katalog części - czy istnieje coś takiego jak oficjalny katalog części do Yaris 1 gen? W przypadku 30+ letniego Volvo mam katalog do swojego modelu w którym są schematy elementów, oraz pełne listy opisujące cechy elementu oraz jego numer OEM Volvo za pomocą którego można znaleźć wszystko od śruby tapicerki po numer tłoka do konkretnej wersji silnikowej. Czy istnieje tako katalog dla yaris? Byłbym wdzięczny za informację o ewentualne podesłanie jeśli da się go dorwać w pdf. Będę wdzięczny, pozwoli mi to na zamawianie elementów pasujących w 100% oraz możliwość znalezienia zamienników.

I to chyba tyle na ten moment, będę wdzięczy za pomoc w rozwiązaniu trzech głównych problemów oraz ewentualne wskazanie gdzie i jak ogarnąć części pasujące stricte do tego modelu i wersji!

Dzięki!

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Yaris I 1.0 [2003] - czyli jak żyć z kartonem mleka pod maską
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2021, 11:03:14 »
Katalog części po vin w necie oczywiście że jest, co do tłumika OE też się sztukuje po prostu ucinasz ten oryginalny w miejscu w którym kończy się zamiennik i na łącznik do rur lub spawaniem łączysz.

Offline Maciek4530

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2021, 11:09:25 »
Katalog części po vin w necie oczywiście że jest, co do tłumika OE też się sztukuje po prostu ucinasz ten oryginalny w miejscu w którym kończy się zamiennik i na łącznik do rur lub spawaniem łączysz.

Z wydechem rozumiem, tak podejrzewałem. Są jakieś porządne firmy czy kupować co jest bo wszystko za 5 lat zgnije?

Co do katalogu poprosił bym o link. Typowe "katalogi" z iparts czy innych sklepów średnio się sprawdzają najczęściej :)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpnia 2021, 11:59:40 »
Żeby to chociaż było mleko...  :-P

1. Tniesz i spawasz, względnie skręcasz na obejmach.
2. Kombinuj póki nie zdejmiesz. Jak popsujesz to kupisz za 7zł boczek albo za 32zł całe drzwi.
3. Korektor siły hamowania w Y1 ? Chyba się muszę dokształcić...
4. http://japan-parts.eu/

Miłego poznawania nowych światów  :grin: Jak będziesz szukał części po handlarzach to sprawdzaj wszystko pięć razy i każ podpisać krwią, że na pewno jest od francuza. Niby wszystko podobne do JPP a wszystko inne.
3VZ.pl

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpnia 2021, 13:03:14 »
https://japancars.ru/catalogs
To jest link do programu na który ja pracuje na codzień i jest naprawdę dobry.
Co do wydechu są dobre firmy jak np bosal lub Walker ale to są drogie firmy. Kup asmet, polmostrow lub co kolwiek innego wszystko i tak w Polsce robią. I prawda i tak wysyrzymaja max 5 lat
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2021, 13:05:00 wysłana przez RYBA1983 »

Offline Maciek4530

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sierpnia 2021, 15:47:38 »
Super!
Bardzo dziękuję za rzetelne odpowiedzi.

Wydech zakupie pewnie pierwszy lepszy zestaw zawierający wszystkie elementy.

Boczek wyszarpałem, był grzebany już - problemem jest całkowity brak bolca z plastiku łączącego blokadę drzwi, mechanizm od klamek i sam zamek (nie ma go też w drzwiach) - pewnie skończy się na zakupie całego z uzywki - tak samo wklejona była korbka :/

Z korektorem siły hamowania mogę się mylić, sam jeszcze do końca nie mam pojęcia czym jest ten element dlatego też muszę trochę przestudiować jak jest zbudowany - wszelkie podpowiedzi czym jest element rozdzielający przewody hamulcowe znajdujący się w okolicach lewego tyłu będą pomocne :)

Dziękuję również za link, muszę sobie przestudiować trochę materiałów.

No i kolejne pytanie się u mnie pojawiło, czy każdy Yaris miał brzęczyk od świateł? Widziałem w kilku a tutaj cisza. Ja do gaszenia świateł przyzwyczajony ale sami rozumiecie  :roll:

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2021, 21:51:51 »
No jak masz golasa takiego jak np. na nasz rynek wysyłali to może niemiec, ja miałem jednego Francuza 03 ale  nie bidę bo  i klimie mial był 1.0, teraz mam Japonię z 02 1.3 i ten to dopiero ma wszystko.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Sierpnia 2021, 22:57:09 »

Z wydechem rozumiem, tak podejrzewałem. Są jakieś porządne firmy czy kupować co jest bo wszystko za 5 lat zgnije?

Ja miałem cały układ wymieniony zaraz za kolektorem  w 1.3 vvti 2004 rok> trzeba było jedną sondę wykręcić w wkręcić w nowy układ..
Robiłem u fachury w Łodzi, facet się zna i jest polecany. Zamontował mi wyfech firmy IZAWIT "aluminiowany" i spokojnie 5 lat wytrzymał. Drogi wtedy nie było bo z wymianą zapłaciłem 350złoty.. Teraz pewnie ze dwie stówki więcej:)

Dobry jest jeszcze ASMET, ale wtedy akurat pod ręką go nie było.. W Suzuki pamiętam ze posłużył mi dłużej niż przereklamowany BOSAL..
Myślałem kiedyś o zakupie oryginału FUTABY czy jakoś tak bo miałem z powypadkowego auta > roczny>> cały oryginał wymieniony w Niemczech za 150 złoty... ale auto sprzedałem:)

Offline Maciek4530

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sierpnia 2021, 10:16:55 »
No jak masz golasa takiego jak np. na nasz rynek wysyłali to może niemiec, ja miałem jednego Francuza 03 ale  nie bidę bo  i klimie mial był 1.0, teraz mam Japonię z 02 1.3 i ten to dopiero ma wszystko.

Jest golasem z Polskiego salonu. Może być i tak że nie ma faktycznie  :thumbdown:

Offline Maciek4530

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września 2021, 12:30:56 »
PODBIJAM!
Z tematów wstępnych wydech załatwiony, nówka zamontowana - brzmi jak to Yaris, kosiareczka  :grin:

Co do drzwi, winowajcą okazał się plastikowy "bloczek" w zamku, zakupiona używka działa jak należy - na ten moment szukam tylko i wyłącznie pokrętła otwierania szyby na LT w kolorze szarym z zawleczką (jak masz, wal na priv.  :cheesy:). Z braków poszukuję także zapięcia pasów kierowcy - cała klamra lub tylko obudowa.

Z rzeczy technicznych mam małą zagwozdkę, otóż raz na "ruski rok" przy manewrach parkingowych wóz potrafi sam zwiększyć obroty silnika, najczęściej jest to sytuacja przy wciśniętym sprzęgle, np dobijając do krawężnika z tłu, lub dużo manewrując przód tył. Dzieje się to losowo, może 4-5 razy od prawie 2 miesięcy. Powinienem drążyć temat czy to jakaś forma podtrzymania obrotów etc.?

Offline Maciek4530

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopada 2021, 13:11:41 »
Cześć!
Mam ogromną prośbę do osób siedzących trochę w Yarisach 1 gen. Mam sytuację gdy osobie zielonej kompletnie muszę pomóc znaleźć "korektor siły hamowania" znajdujący się z tyłu po lewej stronie. Jak mniemam jest to element 47900 wraz z mocowaniem - nie mniej jednak nie mam 100% pewności że jest to właściwa wersja/część dla Yaris 1.0 z 2003r. wersja 4d z polskiego salonu (francuz). Gdzie ją znajdę do zakupienia, jak powinna wyglądać na "żywo" by nie mieć wpadki? (cos takiego:https://xedos.sklep.pl/89050-korektor-sily-hamowania-toyota-yaris-2001-2005-francja)

Jak rozumiem w okienku na prawo jest osobna wersja dla samochodów z tarczą na tylną oś (?)
http://japan-parts.eu/toyota/eu/2003/yaris-frp/scp10l-chmrkw/3_116510_006_/powertrain-chassis/4708_brake-tube-clamp/1#47313A

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopada 2021, 16:55:27 »
Daj nr VIN i napisz czy ma ABS to ci dobiorę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl