Autor Wątek: Rav4 5 generacji - tempomat  (Przeczytany 15504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Basior

• Prawie Toyot
Rav4 5 generacji - tempomat
« dnia: 07 Sierpnia 2021, 20:21:38 »
Dzień dobry Wszystkim!
Od kilkunastu dni jestem nowym użytkownikiem Toyoty Rav 4 w hybrydzie, 5 generacji.
Nie znam i nie znałem wcześniejszych modeli tej marki, ani hybrydy - więc dla mnie to totalna nowość.
Nie miałem też wcześniej samochodu z tempomatem.
Piszę więc z prośbą o pomoc w kwestii obsługi tempomatu. Chodzi mi o wyjaśnienie jak (jakie przyciski, kiedy itp.) i kiedy włączać tempomat.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedz :-)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Rav4 5 generacji - tempomat
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2021, 20:30:15 »
Kolego, najpierw przeczytaj te pół strony w manuału. Tempomat działa super, trzy ustawienia ON - po prawej stronie kółka, SET - na dole i + na górze jeszcze cancel. Tego się nie da wytłumaczyć ma sucho.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline feder

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2021, 21:13:06 »
Przy aktywnym tempomacie tych przycisków jest więcej. Do tego tryb Lane Assit działa inaczej.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpnia 2021, 21:28:59 »
Do tego masz możliwość ustawienia "aktywnego w pełnym zakresie prędkości" "tradycyjnego" i "do jazdy w korku".
Prosta sprawa ale ciężko na sucho tłumaczyć.
A) jeśli podczas jazdy przy jakiejś tam prędkości naciśniesz przycisk z prawej strony na kierownicy, ten na "godzinie trzeciej", a następnie ten na "szóstej godzinie", to właśnie włączyłeś tempomat przy danej prędkości. Potem możesz zwiększyć lub zmniejszyć prędkość za pomaca przycisków + czy -, lub normalnie dodać gazu do żądanej prędkości i nacisnąć znowu ten przycisk na szóstej. Samochód sam będzie przyspieszał lub zwalniał w zależności od sytuacji na drodze. Wyłączasz naciskając po prostu hamulec (lub przycisk w środku) ale dalej jest w czuwaniu i w każdej chwili można włączyć przyciskiem na szóstej godzinie.
Można też przyciskiem na chyba 9 lub 11, zmieniać czułość odległości.
B) Tradycyjny pominę (było opisywane jak włączyć) bo i tak mało kto tego używa.(jeden guzik więcej, bodajże)
C) ten do jazdy w korku włączysz tak samo, gdy prędkość będzie mniejsza niż 30k/h lub auto będzie stało (włączy się wtedy jada do 30km/h z automatu).
Tyle na szybko i z głowy. Za błędy jeśli coś "pokopałem" sorki.
Wszystko jest w instrukcji dość jasno opisane
Ten w pełnym zakresie też możesz używać do jazdy w korku (od zera do 180 ;) )
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2021, 21:33:38 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopada 2023, 18:48:25 »

Już kilka razy tu w Toyocie zauważyłem, że jadąc z ustawionym tempomatem (np powyżej 40 km  ) drogą w dół samochód mi przyśpiesza i rozpędza się .  Naciskam więc na hamulec on( tempomat) się wyłącza po czym ponownie go aktywuję na tę samą prędkość i jedzie z wyznaczona prędkością. Oczywiście jak dogonię poprzedzający mnie samochód radar to "wyłapuje" i samochód zwalnia do odpowiedniej odległości ale jak nic nie ma to gna w dół coraz szybciej (co dziwne nie zawsze) dalej.  Co o tym sądzicie?

P.S.
Na równej drodze lub w górę jedzie równomiernie.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2023, 19:04:54 wysłana przez JKrakus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopada 2023, 20:43:21 »
@Krissman: ja jeszcze raz powtórzę - według mnie nie ma oddzielnych trybów A i C. To jest dokładnie to samo

@JKrakuss: masz silnik benzynowy? Jeśli tak, to hamowanie w takiej sytuacji nie ma sensu i auto przyspiesza. Nie wiem, czy tak jest w toyocie, ale sporo aut tak ma

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopada 2023, 21:33:55 »
Odgrzałeś kotleta z 21r ;)
Jak to samo, skoro w pierwszym przypadku włączysz każdą dowolną prędkość, a w "C" zawsze równe 30km/h bez względu czy stoisz, czy jedziesz np.22 w chwili włączenia. Mam dwa zapisy, zwał jak zwał, to samo czy nie, jest.

Mi z góry na tempomacie też trzyma prędkość, ale są nieraz zjazdy, że nieco przyśpieszy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Listopada 2023, 21:43:34 »
Mi z góry na tempomacie też trzyma prędkość, ale są nieraz zjazdy, że nieco przyśpieszy.
Dokładnie. Kiedys jadąć na długich zjazdach gdy już bateria trakcyjna sie naladowała zaczął nawet silnikiem dość mocno hamować. No ale JKrakus ma benzynę manuala - tam to moze inaczej być.
Po drodze do pracy mam takie dwa wiadukty dość wysokie i na jednm z nich auto nie utrzymuje po przejechaniu szczytu prędkości. Przez chwilę buczek sygnalizuje przekroczenie zadanej prędkosci po czym wszystko wraca do normy, samo.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2023, 23:27:47 »
Odgrzałeś kotleta z 21r
:) raczej z 2022, bo w 21 jeszcze nie miałem ravki:)

Jak to samo, skoro w pierwszym przypadku włączysz każdą dowolną prędkość, a w "C" zawsze równe 30km/h bez względu czy stoisz, czy jedziesz np.22 w chwili włączenia
Po prostu jak stoisz, to bez sensu, żeby tempomat ustawił ci się na 0, więc przyjęli domyślnie 30 i tyle. W obydwóch przypadkach możesz dowolnie korygować tą prędkość

PS: chyba nigdy nie włączałem tempomatu przy prędkości poniżej 30km/h (nie licząc stania) - nie jest przypadkiem tak, że 30 to prędkość minimalna i jak włączysz przy niższej, to i tak tyle ustawi?
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2023, 23:30:50 wysłana przez firek »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2023, 23:49:03 »
U mnie w Świętokrzyskim górek nie brakuje więc prawie codziennie obserwuję coś takiego podczas zjazdu z góry na tempomacie gdy prędkość o kilka km/h przewyższa zadaną.
Wtedy auto sygnalizuje to pikaniem oraz zmianą koloru podświetlenia zadanej prędkości. Ale generalnie zwalnia - hamuje silnikiem elektrycznym, a jak nie może to spalinowym, ostatecznie hamulcami.

Odnośnie A i C - mniejszej niż 30 nie da się ustawić.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Grudnia 2023, 00:06:31 »

Już kilka razy tu w Toyocie zauważyłem, że jadąc z ustawionym tempomatem (np powyżej 40 km  ) drogą w dół samochód mi przyśpiesza i rozpędza się .  Naciskam więc na hamulec on( tempomat) się wyłącza po czym ponownie go aktywuję na tę samą prędkość i jedzie z wyznaczona prędkością. Oczywiście jak dogonię poprzedzający mnie samochód radar to "wyłapuje" i samochód zwalnia do odpowiedniej odległości ale jak nic nie ma to gna w dół coraz szybciej (co dziwne nie zawsze) dalej.  Co o tym sądzicie?

P.S.
Na równej drodze lub w górę jedzie równomiernie.

Sprawdzę jak u mnie to działa. Ale do tej pory nie zauważyłem, że jak jadę z góry to mi przyśpiesza.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2023, 00:06:36 »
Oj chyba da się, tylko nie na postoju. Na postoju domyślnie ustawia tylko na 30 km/h. Jedyna opcja na więcej to przy pomocy przycisku na 12 przywołujesz ostatnio ustawioną prędkość.
Ja mam dodatkowe pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji.
Do wczoraj radar wyświetlał się tylko na środku pod prędkością, zakrywały go inne dymki typu nawigacja.
Wczoraj coś zrobiłem i zaczął się wyświetlać tylko mały obok prędkości.
Dzisiaj kolejna zmiana, jak nie ma dymka to jest pod prędkością, jak jest dymek mały obok prędkości.
Ktoś wie jak to kontrolować można?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2023, 20:06:41 »
Sprawdziłem, faktycznie minimalna prędkość do ustawienia na tempomacie to 30km/h.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2023, 08:00:02 »
Ja też sprawdziłem i bez problemu ustawiłem na aktywnym 22km/h. (Wartość przypadkowa, podczas jazdy, 2.0 cvt)
Wieczorem jak będę wracał z pracy, postaram się to potwierdzić.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2023, 14:24:59 »
U mnie tak samo, jak u topolla - minimalnie 30 i nie da się ustawić mniej. Może w benzynowych jest inaczej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl