Autor Wątek: pojemność baku i wskaźnik poziomu paliwa corolla 1,2  (Przeczytany 4673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
pojemność baku i wskaźnik poziomu paliwa corolla 1,2
« dnia: 19 Sierpnia 2021, 11:58:09 »
Jak u Was działa wskaźnik poziomu paliwa, czy są prawidłowe korelacje ze stanem rzeczywistym ?

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: pojemność baku i wskaźnik poziomu paliwa corolla 1,2
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2021, 12:37:32 »
Przykład c corolli 1,2 benzyna. Wg specyfikacji pojemność baku powinna wynosić 250l. ( w hybrydach 43 l.). Wskaźnik poziomu paliwa podzielony jest na 4 główne części (1/1,  3/4,  1/2,  1/4, n i oczywiści 0) Wynika z tego, że przy deklarowanej pojemności każda "ćwiartka" odpowiada 12,5 l. paliwa. Sprawa wygląda tak: Bak zatankowany do pełna. Dystans do przejechania wskazuje 690 km( przy poprzednim średnim zużyciu około 5,5 l./100km). Jazda trasą 620 km, wskaźnik spada do 1/4, czyli zużycie 3/4 baku, co powinno odpowiadać około 37,5 l., czyli w baku powinno pozostać 12,5 l. Średnie zużycie wg. komputera wynosi 5,0 l., co powinno dać łącznie 31 l., co z kolei przekłada się na to, że w baku powinno zostać 19 l., czyli przy dalszym stylu jazdy na ponad 300 km., natomiast zasięg wg. komputera wynosi 138 km, co odpowiada 7 l.. Tankowanie do pełna wchodzi 30,4 l., co mniej więcej zgadza się ze wskazaniem średniego spalania z komputer a przy przejechanym dystansie ( 5,0x6,25), tak więc w baku pozostaje 19,6 l., a wskaźnik pokazuje 1/4, czyli 12,5 l.. Zasięg po tankowaniu pokazuje 685 km, powinien przynajmniej 900 km. Z tego wszystkiego wynika, że deklarowana pojemność baku baku się zgadza, tak samo jak średnie spalanie pokazywane przez komputer. Wskaźnik poziomu paliwa przekłamuje o około 2,5l. na każdej ćwiartce. Zasięg też jest bardzo zaniżany. Od samego początku zauważyłem podobne nieprawidłowości, ale auto jeździło głównie po mieście i były pokonywane mniejsze dystanse do tankowania . Takie różnice całkowicie dyskwalifikują taki wskaźnik. Jedyna logiczna teza, która potwierdza się matematycznie, to że wskaźnik jest wyskalowany na bak hybrydy 43 l., a ma realnie 50l. Wtedy wszystko by się w miarę zgadzało ( każda "ćwiartka" około 15l., a poziom paliwa jak pokaże na wskaźniku pusty, to jeszcze zostaje 7l.) , ale to trochę słabe, chociaż niektóre rozwiązania i oszczędności Toyoty mnie negatywnie rozczarowały swoja prymitywnością. Co o tym myślicie- może podzielicie się swoimi spostrzeżeniami w tym temacie, bo różnica 1-2 l. jest akceptowalna, ale 7-8 już jest dramatyczna

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2021, 16:36:59 »
Takich dokładnych obserwacji i wyliczeń nie prowadziłem. U mnie gdy zdarzy się, że zasięg spadnie do 0km, to jeszcze chwilę jeżdżę i przy tankowaniu wchodzi mi ok. 34l "do pierwszego odbicia". Mam wrażenie, że wskaźnik poziomu paliwa przekłamuje u mnie podobnie jak u Ciebie (tzn. im dalej tym bardziej). Jedynie średnie spalanie wskazywane jest prawidłowo, a czasem nieznacznie zawyżone o 0.1l/100km. Mam hybrydę 2.0 - czyli zbiornik wg danych technicznych 43l.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2021, 18:26:06 »
A na jakim poziomie skali była w tym przypadku wskazówka paliwomierza?

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2021, 21:00:25 »
Z tego co się orientuje wskazanie 0 to jest do rezerwy a nie końca paliwa. Potwierdzają to wyliczenia jarh. 2,5 litra na 1/4 to daje 10 l. Z moich obserwacji wynika, że rezerwa wynosi ok. 12.l
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2021, 00:36:30 »
A na jakim poziomie skali była w tym przypadku wskazówka paliwomierza?
Zdaje się, że na "R" lub nawet lekko poniżej.

Z tego co się orientuje wskazanie 0 to jest do rezerwy a nie końca paliwa. Potwierdzają to wyliczenia jarh. 2,5 litra na 1/4 to daje 10 l. Z moich obserwacji wynika, że rezerwa wynosi ok. 12.l
To by się zgadzało.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2021, 08:10:34 »
Dzięki za odpowiedzi. Coś zaczyna się krystalizować. Temat może dla jednych błahy, a dla innych istotny. Ja uważam, że lepiej wiedzieć ile się ma paliwa w baku, szczególnie za granicą, gdzie ze względu na duże różnice cen i jakość paliwa,  trzeba kalkulować w którym kraju najlepiej zatankować i ile możemy przejechać.
Mam jeszcze pytanie do "piter-ek"- czy zapaliła Ci się lampka rezerwy ?

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2021, 15:13:07 »
Wydaje mi się, że lampka od rezerwy zapala się zanim wskaźnik zasięgu osiągnie 0km. Nie jestem pewny w 100% bo od dłuższego już czasu jeżdżę tym autem tylko w dłuższe trasy zawsze z zapasem paliwa. Ilość paliwa szacuję dokładniej mnożąc średnie spalanie przez liczbę przejechanych kilometrów (zawsze tankuję do pełna i zerując jednocześnie jeden z liczników dziennego przebiegu). Metoda ta jest dosyć dokładna bo - jak już wcześniej wspomniałem - wskaźnik średniego spalania pokazuje prawidłową wartość.

Offline benny352

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpnia 2022, 08:06:51 »
Pierwsze tankowanie po wyjeździe z salonu do 2 odbicia niecałe 38l.
Pierwszy bak przejechany. Przy około 570km zaświeciła się kontrolka rezerwy.
Komputer pokazał 51km zasięgu. Zatankowałem 37,5 l do drugiego odbicia. (zarówno pierwsze i jak i drugie odbicie to około 0,4l).
Wychodzi na to, że w moim przypadku rezerwa to faktycznie 5l.
Dotyczy 2.0 hybrid.
Srednie spalanie wyszło 6.7/100km.
40% drogi ekspresowe 120/140h + kilka dynamicznych testów.
60% miasto. jazda normalna (nie emerycka i nie eko).
Corolla 2.0 TS Hybrid Executive VIP

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpnia 2022, 09:56:50 »
Jak u Was działa wskaźnik poziomu paliwa, czy są prawidłowe korelacje ze stanem rzeczywistym ?

To nie jest apteka i wskaźnik poziomu paliwa służy celom tylko i wyłącznie orientacyjnym. Powiem więcej, zazwyczaj nie jest liniowy i ta nieliniowość różnie wygląda w różnych markach. Miałem auta, którymi dopiero po przejechaniu 25% zasięgu wskazówka zaczynała schodzić z pozycji max, a miałem takie, gdzie z max schodziła po pierwszych 50 km, za to na ostatniej ćwiartce trzymała się wyjątkowo długo. Wynika to często z kształtu baku (duża powierzchnia lustra paliwa i niska jego wysokość ponadto różne przetłoczenia i nieregularności zbiornika) i oczywistych trudności oszacowania % wypełnienia (zwykłe pochylenie auta już zmienia odczyty pływaka o wiele litrów !!!). Dlatego producenci traktują ten wskaźnik jako orientacyjny i kierowcy też tak powinni go traktować.
A wszelkie "próby" rozgryzienia tych wskazań na podstawie tego ile litrów wlaliście do pierwszego odbicia, są równie bez sensu. Zrozumiecie to, gdy do 5 litrowego kanistra wlejecie (wg dystrybutora) 6 litrów paliwa. Mnie to wychodzi bardzo często.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2022, 09:58:36 wysłana przez alexh750 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl