Autor Wątek: RAV4 Hybrid 4gen - podsumowanie po 3 latach  (Przeczytany 13173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 Hybrid 4gen - podsumowanie po 3 latach
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Sierpnia 2021, 08:48:26 »
Z testem łosia to sprawa dyskusyjna. Przecież tak zwykła RAVka jak i plug-in łosia nie przejechały i nie skończyło się też wywrotką,  a redakcja która robi testy wielokrotnie była posądzana o nierzetelność w celu zwiększania popularności. Krisman podawał link do artykułu na ten temat, zresztą widziałem kilka takich krytycznych tekstów nie tylko w polskich serwisach. (mały off - pl znaki już działają) ;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpnia 2021, 10:10:56 »
Ale wiem, że dla wielu użytkowników forum wypowiadać się krytycznie o Toyocie to grzech.
Jakbyśmy zaczęli pisać o markach które chwalisz ,fiat ,alfa, suzuki , to grzechów nazbierałoby się tyle że konfesjonał byłby za mały.
Piszesz  że Ravka pływa w zakrętach , pytałem znajomych co tez tym autem jeżdżą i nikt TEGO  nie potwierdził.
Może po prostu , nie UMIESZ PROWADZIĆ suv-a
RAV4 2.5 hybrid

Arst

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpnia 2021, 11:12:24 »
Jakbyśmy zaczęli pisać o markach które chwalisz ,fiat ,alfa, suzuki , to grzechów nazbierałoby się tyle że konfesjonał byłby za mały.
Nigdzie nie chwaliłem żadnej z tych marek. Po prostu stwierdzam fakt, że takie auta prowadzą się lepiej. Ale każde z nich miało swoje bolączki i wady, często jeszcze większe od Toyoty. Po prostu nie jestem fanatykiem żadnej marki.

Zapewne tak. Co zresztą podkreśliłem w pierwszym poście - takie auta są nie dla mnie. Na stałych, znanych trasach, które pokonuję codziennie jest kilka zakrętów, które poprzednio pokonywałem z prędkościami 90-100km/h (a jak miałem AR 147 ze sportowym zawieszeniem Eibach'a, to i bez zdejmowania nogi z gazu przechodziłem tempem 110-120km/h). W tych samych zakrętach RAV4 przy prędkości 80km/h przechyla się tak bardzo, że tylne wewnętrzne koło traci przyczepność i robi się nieciekawie.
To jest auto do bardzo spokojnej, wypranej z emocji jazdy. Nie potępiam, nawet rozumiem, ale stwierdzam, że to nie mój świat - i tyle.

pytałem znajomych co tez tym autem jeżdżą i nikt TEGO  nie potwierdził.
Odbijając piłeczkę mógłbym napisać: może po prostu nigdy nie jeździli autem z porządnym zawieszeniem i układem kierowniczym :-P
Ale przecież nie o to tu chodzi. Jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Sierpnia 2021, 11:46:37 »
Do ilu km/h jest ograniczenie prędkości w tych zakrętach pokonywanych przez ciebie >100km/h ? Nie chodzi o to czy lamales przepisy bo to jest oczywiste :)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpnia 2021, 12:46:37 »
Pewnie 50 kmh max :). Mam taki słabo wyprofilowany zakręt na odludziu, który miał kiedyś limit 60 kmh, potem 50 teraz ma 40. Rav4 da się go pokonać bez problemu 100-110 kmh, nie odrywają się koła. Poprzednim sedanem, fordem 110 bym nie wszedł w niego :), tylko to stare auto było.

Swoją drogą, dopiero rav4 czuję się bezpiecznie wyprzedzać auta poboczem (jedna strona po ziemi/trawie). Jedynie żal mi osłon i podwozia, bo kamienie mocno walą wtedy. Poprzednimi bym latał po drodze.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpnia 2021, 15:28:50 »
Do ilu km/h jest ograniczenie prędkości w tych zakrętach pokonywanych przez ciebie >100km/h ? Nie chodzi o to czy lamales przepisy bo to jest oczywiste :)
To jest 11-kilometrowy odcinek mało uczęszczanej drogi powiatowej, na której generalnie nie ma żadnych znaków ograniczenia prędkośći. Na łukach tylko znaki "uwaga ostry zakręt". Więc generalnie przepisowo ograniczenie do 90km/h.
Ale jest jedna taka kombinacja dwóch lekkich zakrętów lewy/prawy i jeden długi łuk, prawie 90 stopni, gdzie zdecydowana większość kierowców pokonuje te zakręty z prędkościami 70-80km/h - i tyle max. da się to zrobić RAVką. Niemniej, autem z dobrym zawiasem i opnami, da się przejechać bez odejmowania gazu - i do takich aut jestem po prostu przyzwyczajony. Nie twierdzę, że RAVka jest jakoś dramatycznie gorsza od innych aut, czy zwłaszcza SUVów.
Tylko po prostu charakterystyka takich samochodów zwyczajnie mi nie pasuje.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpnia 2021, 17:24:26 »

Zapewne tak. Co zresztą podkreśliłem w pierwszym poście - takie auta są nie dla mnie. Na stałych, znanych trasach, które pokonuję codziennie jest kilka zakrętów, które poprzednio pokonywałem z prędkościami 90-100km/h (a jak miałem AR 147 ze sportowym zawieszeniem Eibach'a, to i bez zdejmowania nogi z gazu przechodziłem tempem 110-120km/h). W tych samych zakrętach RAV4 przy prędkości 80km/h przechyla się tak bardzo, że tylne wewnętrzne koło traci przyczepność i robi się nieciekawie.
To jest auto do bardzo spokojnej, wypranej z emocji jazdy. Nie potępiam, nawet rozumiem, ale stwierdzam, że to nie mój świat - i tyle.

Z tego co czytam że chyba nie za bardzo chyba wiesz o wszystkim że SUV to inna klasa, a co innego Skoda kombi czy też AR147. Nie ma co tu porównywać na zakrętach czy przyśpieszenia.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Sierpnia 2021, 19:46:44 »
Arst nie brnij. Dyskutujesz już tylko z fanboyami, którzy nigdy nie siedzieli za kierownicą np. Forestera XT.
Stąd stwierdzenia, że suvy się źle prowadzą. Dla mnie, żeby nie było posądzania o niechęć do marki. Jazda Rav4 w porównaniu do jazdy Camry, którą obecnie posiadam, przepaść. Rav4 jest dla 50+, poprzednia generacja dla 60+.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2021, 19:48:29 wysłana przez KubaCamry »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Sierpnia 2021, 20:17:34 »
A jaka przepaść do autobusu... ho ho. A jaka do lamborghini?
O czym my rozmawiamy? Zaskoczenie, że uterenowiony  SUV nie prowadzi się tak jak niski sportowy samochód świadczy jedynie o niewiedzy, czy wręcz braku podstawowej motoryzacyjnej intuicji w momencie wyboru . Fizykę trudno oszukać. Krytyka pasażerskiego promu, że nie jest poduszkowcem nie świadczy o lepszości jednego nad drugim, lecz o słabej orientacji życiowej krytykanta. Po to są różne rodzaje pojazdów, że każde służy do czego innego. Gdy kocham górską rowerową jazdę do głowy by mi nie przyszło żeby wybrać się tam na szosówce i skrytykować, że słabo ten rower daje po kamolach!
Merytoryka tego wątku ucieka w krzaki, począwszy od autora.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2021, 20:23:01 wysłana przez wszim »

Offline pafcio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Sierpnia 2021, 21:18:17 »
Moje podsumowanie po prawie dwóch latach…
Dzisiaj odjechała… ale bezemnie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Sierpnia 2021, 21:50:28 »
A jaka przepaść do autobusu... ho ho. A jaka do lamborghini?
O czym my rozmawiamy? Zaskoczenie, że uterenowiony  SUV nie prowadzi się tak jak niski sportowy samochód świadczy jedynie o niewiedzy, czy wręcz braku podstawowej motoryzacyjnej intuicji w momencie wyboru . Fizykę trudno oszukać. Krytyka pasażerskiego promu, że nie jest poduszkowcem nie świadczy o lepszości jednego nad drugim, lecz o słabej orientacji życiowej krytykanta. Po to są różne rodzaje pojazdów, że każde służy do czego innego. Gdy kocham górską rowerową jazdę do głowy by mi nie przyszło żeby wybrać się tam na szosówce i skrytykować, że słabo ten rower daje po kamolach!
Merytoryka tego wątku ucieka w krzaki, począwszy od autora.
Jeszcze raz Ci napiszę… przejedź się Foresterem, będziesz wiedział co autor miał na myśli.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Sierpnia 2021, 23:45:12 »
A co to zmieni? To, że suv A ma lepszą trakcję od suv'a B, ale gorsze sprzęgło i sinik? to że suv B ma gorsze wnętrze od suva C, ale lepszy napęd? A może to, że wszystkie SUV'Y służą do jazdy rekreacyjnej i wykorzystywania ich walorów wszechstronności w innych miejscach niż ostre zakręty?
Mamy auto pseudo sportowe/usportowione z tylnym napędem, mamy auto - wózek na zakupy, mamy suv'a i mamy crossover'a, mieliśmy hetchback'i sedany i kombi-vana... każdy był inny i każdy miał swoje gorsze i lepsze odpowiedniki.
Fajnie, że mój kolega doszedł do słusznych wniosków, ze na dojazdy do pracy potrzebuje auta które mu "pasi"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Sierpnia 2021, 09:41:34 »
 Arst szkoda ze nie poszedles 3 lata temu w camry. troche bardziej spelnila by oczekiwania. duzo nizej srodek ciezkosci, da sie nawet gwint do zawieszenia dokupic jak komus za miekko.
np https://yellowspeedracingusa.com/products/dynamic-pro-sport-coilovers-2018-toyota-camry-xv70
 zupelnie inna liga prowadzenia auta od rav4 a naped ten sam tyle ze przez nizsza wage i mniejsze opory duzo fajniej sie jezdzi z predkosciami 140km+.
ja uwazam ze suvy maja za duze branie i ludzie nie wiedza na co sie pisza. to jest po prostu moda ale jakby miesiac pojezdzili kombi segmentu d a potem suvem przez meisiac to bardzo duza grupa potem wzielaby te kombi. suvy sa duze z wyglada budza postrach na ulicy przez co wzbudzaja respekt. niektorzy tego potrzebuja.
jest oczywiscie tez spora grupa ludzi ktorzy doceniaja wlasciwe walory suvow a wiec wygode wsiadania, komfort przemieszczania spokojnego. duzy przeswit, ustawnosc wnetrza. ale mysle ze ilosc kupujacych suvy jest duzo wieksza niz wlasnie ta grupa. spora czesc wlasnie kieruje sie moda choc takiego auta nie potrzebuje i auto kombi klasy d spelniloby zalozenia duzo lepiej.
no jest jak jest. zyjemy w dziwnych czasach zaklamania rzeczywistosci i jednostka tego nie zmieni.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2021, 09:56:47 wysłana przez Piwo »

Arst

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Sierpnia 2021, 11:35:30 »
Arst nie brnij. Dyskutujesz już tylko z fanboyami, którzy nigdy nie siedzieli za kierownicą np. Forestera XT.
Masz rację Kolego, bo za chwilę będę musiał udowadniać, że nie jestem wielbłądem...

Arst szkoda ze nie poszedles 3 lata temu w camry. troche bardziej spelnila by oczekiwania. duzo nizej srodek ciezkosci, da sie nawet gwint do zawieszenia dokupic jak komus za miekko.
Niestety, jak zamawialiśmy RAVkę w Arvalu 3 lata temu, to jeszcze nie było nowej Camry w ofercie (RAV4 5gen też jeszcze nie było).

to jest po prostu moda ale jakby miesiac pojezdzili kombi segmentu d a potem suvem przez meisiac to bardzo duza grupa potem wzielaby te kombi. suvy sa duze z wyglada budza postrach na ulicy przez co wzbudzaja respekt. niektorzy tego potrzebuja.
jest oczywiscie tez spora grupa ludzi ktorzy doceniaja wlasciwe walory suvow a wiec wygode wsiadania, komfort przemieszczania spokojnego. duzy przeswit, ustawnosc wnetrza. ale mysle ze ilosc kupujacych suvy jest duzo wieksza niz wlasnie ta grupa. spora czesc wlasnie kieruje sie moda choc takiego auta nie potrzebuje i auto kombi klasy d spelniloby zalozenia duzo lepiej.
no jest jak jest. zyjemy w dziwnych czasach zaklamania rzeczywistosci i jednostka tego nie zmieni.
Dokładnie tak samo uważam. My wzięliśmy Toyotę trochę na przekór, trochę też pewnie ulegliśmy modzie (zwłaszcza żona mi głowę suszyła, ja optowałem za Mondeo lub Passerati kombi) doskonale wiedząc na co się piszemy po jazdach próbnych, ale z drugiej strony chcieliśmy sami się przekonać jak sprawdza się takie auto na codzień, że może akurat się spodoba przez te 3 lata (mi się nie spodobało, ale żona nawet lubiła jeździć RAVką - co mnie jakoś nie dziwi, bo co widzę RAVkę na ulicach Szczecina to jakieś 9/10 jest prowadzone przez kobiety).

To nie był zły samochód, ale dla rodziny 2+2 w tym budżecie są po prostu lepsze auta na rynku. Zwłaszcza, jeśli to ma być główne/jedyne auto, a nie drugie/trzecie w domu.
No ale najwyraźniej nie za bardzo można tu wylewać takie przemyślenia, bo gdy jedni twierdzą, że RAV4 prowadzi się świetnie i wcale się nie buja - a ja odpisuję, że znam auta prowadzące się lepiej (w tym SUVy), to drudzy zaraz się oburzają, że co ja porównuję RAV4 do aut sportowych. I nagle się okazuje, że się nie znam na motoryzacji, że nie wiedziałem co biorę, że nie umiem prowadzić SUVa. Paranoja!

Proponuję niektórym wyjąć kijek z 4 liter i czasem zdjąć klapki z oczu tojociarza.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Sierpnia 2021, 12:10:35 »
Mam rowniez Rav4 4gen i w zakretach jest dramat. Jak ktos kojarzy Zakopianke i jej krete drogi to wie o czym pisze. Na zakretach buja. Dopiero nowa Rav4 5gen daje rade.

Kupile tylko dlatego, ze zona chciala. I w sumie ciagle mowi ze nie zamieni tego auta na zadne inne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl