Autor Wątek: RAV4 - kilka pytań przed zakupem  (Przeczytany 14244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 - kilka pytań przed zakupem
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Sierpnia 2021, 23:08:00 »
Po krawędzi oszczędności pojechali i w kilku innych miejscach (oświetlenie/podświetlenie, wyciszenie, brak AA i CP na początku) ale tym olejem akurat bym się nie przejmował specjalnie. Po pierwsze można mieć na to 5 lat gwarancji. Po drugie znana przypadłość z wielu silników z bezpośrednim wtryskiem a awarii jak na lekarstwo. Po trzecie to nie jest tak, że ciągle przybywa, to jest proces góra/dół, a po czwarte Toyota gwarantuje za absurdalnie wysoki poziom którego nawet połowy TU nikt nie miał, jest BEZPIECZNY i publikują to oświadczenie zainteresowanym, co pozwala w razie czego na... proces. ;)
Sam mam wersję benzynową 2.0 direct shift cvt + awd w którym w zasadzie problem marginalny, żeby nie było, że bronię hybrydowego układu.
Ja po dwóch miesiącach użytkowania byłem "zawiedziony" ale po roku jestem bardzo zadowolony :) Oczywiście ZERO problemów z awariami, softami itp. ;)

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Sierpnia 2021, 05:43:19 »
Gdzie to oświadczenie jest opublikowane?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Sierpnia 2021, 09:43:15 »
To ja coś od siebie.
W garażu jest RAV4 Hybryda 4x4 i A4 35TFSI.
Skrzynia - RAV4 zdecydowanie fajniejsza, bardziej responsywna na pedał gazu, nie ma czegoś takiego jak kick-down (i tak konieczny jest jakiś czas na zmianę przełożenia na sąsiednie). Ruszanie w eCVT bez żadnych opóźnień. Z punktu widzenia użytkownika nie widzę żadnej przewagi DSG nad eCVT, zaś w druga stronę - same. No może poza głośnością zespołu napędowego - jednak w DSG są biegi.
Silnik - z punktu widzenia kierowcy bez różnicy. Poprzednie A4 z 2016 po 5,4kkm od wyjazdu z fabryki poprosiło mnie o dolanie oleju.
Wykończenie A4 - lepsze niż RAV, ale nie wiem jak w Skodzie. w Audi nie mam AA/CP.
Audio - w Toyocie jest jakieś przedpotopowe, w Audi standardowe gra o niebo lepiej.
Wyjazd na wakacje A4: eski + góry: średnie spalanie 5,7l/100km (dynamika ponad średnią). Ale to sedan, a nie SUV.
No i na trasy A4, bo jest cichsze, bo to sedan. I zdecydowanie lepiej wygłuszone, co słychać już przy niskich prędkościach (do 60kmm/h np. przy jeździe w deszczu, a drodze szutrowej, etc.).
Do miasta RAV4, głownie z uwagi na napęd.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Sierpnia 2021, 22:50:55 »
To ja coś od siebie.
W garażu jest RAV4 Hybryda 4x4 i A4 35TFSI.
Skrzynia - RAV4 zdecydowanie fajniejsza, bardziej responsywna na pedał gazu, nie ma czegoś takiego jak kick-down (i tak konieczny jest jakiś czas na zmianę przełożenia na sąsiednie). Ruszanie w eCVT bez żadnych opóźnień. Z punktu widzenia użytkownika nie widzę żadnej przewagi DSG nad eCVT, zaś w druga stronę - same. No może poza głośnością zespołu napędowego - jednak w DSG są biegi.
Silnik - z punktu widzenia kierowcy bez różnicy. Poprzednie A4 z 2016 po 5,4kkm od wyjazdu z fabryki poprosiło mnie o dolanie oleju.
Wykończenie A4 - lepsze niż RAV, ale nie wiem jak w Skodzie. w Audi nie mam AA/CP.
Audio - w Toyocie jest jakieś przedpotopowe, w Audi standardowe gra o niebo lepiej.
Wyjazd na wakacje A4: eski + góry: średnie spalanie 5,7l/100km (dynamika ponad średnią). Ale to sedan, a nie SUV.
No i na trasy A4, bo jest cichsze, bo to sedan. I zdecydowanie lepiej wygłuszone, co słychać już przy niskich prędkościach (do 60kmm/h np. przy jeździe w deszczu, a drodze szutrowej, etc.).
Do miasta RAV4, głownie z uwagi na napęd.

IMHO porównanie do Audi nie ma wielkiego sensu.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Sierpnia 2021, 10:26:00 »
Ten sam silnik i skrzynia co w Skodzie, więc w tym obszarze sens ma. Te same elementy będą się tak samo zachowywały niezależnie czy będzie przyklejony znaczek VW, Audi, Skody czy Seata.
Audio, z racji że w Audi jest podstawowe, pewnie takie samo jest w Skodzie.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Grudnia 2021, 21:25:54 »
a ja mam pytanie Bluetooth Low Energy czy Vodafone Cobra, który system jest lepszy ?, jeszcze mam czas na zmianę opcji. Wiem, że pierwszy to rodzaj immo a drugi to alarm, ale co polecacie?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:01:18 »
Nie bierz ani jednego ani drugiego, kasę wydaj na gap.
Będziesz zadowolony :).

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:09:00 »
200 zł szkoda nie wziąć :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:13:48 »
Jak wyżej, jeśli nie zmusza ubezpieczenie, olej to i kasę wydaj na coś,  co nie jest "sztampowe" Mam cobrę, nie czuję się przez to bezpieczniej jeśli chodzi o  kradzież auta.
Mam bo dali tanio  i wymagało wtedy PZU do dodatkowej zniżki (drugie zabezpieczenie równało się 800zl zaoszczędzone na ubezpieczeniu.)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:32:58 »
Nie przesadzajmy. Za 200zl to głupio nie wziąć... Zawsze to jakieś zabezpieczenie, z karta proxy nawet niezłe. Nawet jeśli nie wierzysz, że nie zabezpieczy przed kradzieżą auta, to pomyśl, że może chociaż felgi ochronisz:-P

Poza tym: zamykasz auto? Stawiam, że tak. Pytanie: po co? W alarm nie wierzysz, to co ci da zamek?:-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:42:59 »
Zawsze to jakieś zabezpieczenie, z karta proxy nawet niezłe.
To prawda, karta PROXY świetnie zabezpieczyła moją ravkę w dniu odbioru...przede mną :) W100% skutecznie, na szczęście jestem z tych, co wykorzystują mózg choć w 10% i miałem kartę PIN w portfelu ;) Po zmianie na zieloną PROXY i przeczytaniu instrukcji, oraz przeinstalowaniu centralki do dziś (14mies.) spokój :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:44:16 »
Nie przesadzajmy... to pomyśl, że może chociaż felgi ochronisz:-P
Na felgi nie działa :) Chyba, że rozbudujesz dodatkowo alarm.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:56:32 »
Na felgi nie działa  Chyba, że rozbudujesz dodatkowo alarm.
Sugerujesz, że standardowa cobra w toyocie nie ma czujnika przechyłu?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Grudnia 2021, 23:18:52 »
Na felgi nie działa  Chyba, że rozbudujesz dodatkowo alarm.
Sugerujesz, że standardowa cobra w toyocie nie ma czujnika przechyłu?
Nie sugeruję, wiem :) Chyba, że mam jakąś wadliwą  :cool:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Grudnia 2021, 05:00:43 »
a ja mam pytanie Bluetooth Low Energy czy Vodafone Cobra, który system jest lepszy ?, jeszcze mam czas na zmianę opcji. Wiem, że pierwszy to rodzaj immo a drugi to alarm, ale co polecacie?
Cobra z kartą proxy to dwa w jednym, alarm i immo. Więc lepiej cobrę. Kiedyś były felerne, poprawili ale zła renoma się ciągnie. Te obecnie wydawane raczej nie sprawiają problemu. Przy odbiorze auta warto zweryfikować czy system blokuje uruchomienie auta bez karty proxy,  bo widać że dealerom czasami się nie chce aktywować tej ważnej funkcji a klient jest nieświadomy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl