Autor Wątek: Jakie opony wielosezonowe 17"  (Przeczytany 14473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cav

• Gość
Odp: Jakie opony wielosezonowe 17"
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Października 2021, 05:57:12 »
Miałem kilka kompletów Conti letnich i mega bezpieczne, ale dość głośne były. Zimowych nigdy nie miałem, ale ta marka jest zawsze dobrym wyborem.

Miałem kiedyś Conti CrossContact-y (wielosezonowe) i były to najgorsze opony jakie miałem w życiu.
Przynajmniej w  połączeniu z samochodem na którym były (Duster 4WD).

Latem na mokrym jeździły gdzie chciały, a na suchym piszczały na każdym rondzie, nawet przy 20 km/h....
Syn do tej pory się z tego śmieje jak sobie przypomni tą sytuację.

Za to nieźle działały w lekkim terenie.

Ale drugi raz bym nie kupił, zwłaszcza gdybym miał wybór.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Października 2021, 07:07:23 »
Też się przymierzam do wielosezonowych i z tego co wyczytałem z opinii użytkowników mój wybór padł na Michelin CrossClimate 2, drogo ale coś za coś
Lubie porwnania więc ustawiem dwa auta landcruiser 150 na oponach cross climatt prawie nowy komplet i pickup na zimowych oponach brigston blizak. Typowa akcja śniegowa czyli około 10cm.śniegu parking z jednej strony dziewiczy śnieg z drugiej strony ubity od parkujących aut. Temperatura około -5 c'.
Potem sprawdzilem jeszcze good year 4season na aucie rwd stan opon nowe.

Po sprawdzeniu w warunkach śniegowych już nigdy nie nie kupie wielosezonu. Pickup z zapiętym samym tyłem w ciagu 2-3sec był kilka długości przed landkiem 4x4 za to po wciśnieciu hamulca landek wyprzedzał pickupa o dobre dwie długości. Manewrowanie to samo.
Po tym teściku na ten rok do wszystkich aut kupujemy zimówki.
Na tą chwilę wielosezon przy śniegach jest lipą w stosunku do opon zimowych a latem niestety ale do ambitnej jazdy się nie nadaje. Typowa opcja do miasta i delikatnego kierowcy. Niestety góry + trasy gdzie ruszam w słońcu a kończę śnieżycą całkowicie nie ta bajka chyba że ktoś lubi dreszczyk emocji i auto nie reagujące na polecenia.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Października 2021, 07:58:58 »
Ktoś mądry kiedyś powiedział "gdy coś jest do wszystkiego , to z pewnością jest do niczego". Nigdy na obecną chwilę wielosezonowa opona nie sprosta w lato oponie letniej , jak i w zimę oponie zimowej. Oczywiście opona wielosezonowa ma wiele zalet , na przykład oszczędność kasy z braku wymian dwa razy w roku. Jednak bezpieczeństwo warte jest każdych pieniędzy. Używałem kiedyś opony wielosezonowe przez kilka lat , wiem że nie spełniły moich oczekiwań co do bezpieczeństwa w trudnych warunkach, zarówno letnich jak i zimowych.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2021, 08:02:05 wysłana przez Marek08 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Października 2021, 08:35:03 »
Temat jednak jest jakie, a nie czy wielosezonowe :)
Ja też używam od lat tylko dwóch kompletów kół, co nie znaczy, że w większości przeciętnych zastosowań np. u mnie w Szczecinie itp. nie wystarczą dobre markowe all season. Mam wielu znajomych którzy tak jeżdżą i sobie chwalą. Najważniejsza jest świadomość na czym się jeździ jak i to, że oszczędność jest w dużej części pozorna ( jeden komplet zużyje się dwa razy szybciej niż dwa, zimą na wielosezonowej poniżej 4mm w kilku krajach już nie pojeździmy i jest to mniej bezpieczne, a do 4mm zejdą dość szybko przy rocznych przebiegach 15-20kkm, oszczędność na zmianie kół czy opon też nie ogromna, bo wielosezonowe również powinno się  wyważać raz w roku przynajmniej).
Co zyskamy? Brak kolejek do wymiany - wygoda, jakaś tam wymierna oszczędność na zmianach i brak potrzeby przechowania, nigdy nas zima nie zaskoczy, chyba że opony okażą się za słabe ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2021, 08:36:38 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Cav

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Października 2021, 10:24:37 »
Szybkie zużycie to akurat plus.
Stare zimówki jeszcze bardziej nie nadają się do jazdy zimą, a że bieżnik zużywa się wolno, to jest kłopot co z nimi zrobić.
Wyrzucić po dwóch czy trzech latach, z ponad połową bieżnika, trochę szkoda.
Z wielosezonem nie ma tego problemu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Października 2021, 10:55:21 »
Szybkie zużycie to akurat plus.
Stare zimówki jeszcze bardziej nie nadają się do jazdy zimą, a że bieżnik zużywa się wolno, to jest kłopot co z nimi zrobić.
Wyrzucić po dwóch czy trzech latach, z ponad połową bieżnika, trochę szkoda.
Z wielosezonem nie ma tego problemu.
Dobre zimowe spokojnie zachowują 5 lat jakości bieżnika, także bez przesady  :-)

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Października 2021, 11:47:52 »
Ja kupiłem zimówki Michelin Pilot Alpine 5, tanie nie są, ale klasa sama w sobie i cisza w aucie przy prędkościach autostradowych

Offline specjalniedlaps4pro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Października 2021, 13:57:24 »
Kormoran snow dla corolli 132km, dla spokojnego kierowcy, 215 45 boję się tylko tego że będzie je mocno słychać w środku, jeszcze bardziej niż letnie klasy premium:)

Wysłane z mojego CPH2095 przy użyciu Tapatalka

Cav

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Października 2021, 07:24:56 »
Czytajcie na co odpowiadacie.
Temat NIE JEST o oponach zimowych.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Października 2021, 09:06:51 »

Oczywiście, że topic o oponach wielosezonowych.
Swoją odpowiedzią natomiast chciałem zaznaczyć, iż nadal uwarzam, że warto poprostu używać opon letnich i zimowych, na zmianę.

Wielosezonówki są coraz bardziej popularne, ale nigdy nie zastąpią opon zimowych ( jak i letnich ) w bardziej ekstremalnych warunkach.

Zależy zapewne też od tego gdzie się mieszka/jeździ.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Października 2021, 12:15:25 »

Oczywiście, że topic o oponach wielosezonowych.
Swoją odpowiedzią natomiast chciałem zaznaczyć, iż nadal uwarzam, że warto poprostu używać opon letnich i zimowych, na zmianę.

Nikt o to w tym watku nie pytal.
Napisz to w watku o zimowkach.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Października 2021, 22:41:00 »
w tym teście tez wygrały GY , choć nie we wszystkich pozycjach , dlatego ja wybrałem opony firmy Continental AllSeasonContact

Ja też :) to mój pierwszy sezon i pierwsze w życiu wielosezonówki Continental AllSeasonContact. Na razie jeździ mi się bardzo dobrze, zobaczymy, jak wpadnę na pierwszy śnieg, czy choć trochę sensownie będą trzymały przyczepność ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Listopada 2021, 10:07:21 »
Też myślałem o tych Conti dla nowego auta, ale jeszcze się zastanawiam. Jest jeszcze coś konkretnie polecanego na podstawie realnych doświadczeń? Testów jest wiele, ale dla popularniejszych rozmiarów. Ja chcę założyć 19" jak przyjdzie auto.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Sierpnia 2023, 11:51:51 »
Opony wielosezonowe 3 letnie po przebiegu 35kkm Hankook 225/45r17 z Auris 2...szok!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Sierpnia 2023, 13:51:28 »
Opony wielosezonowe 3 letnie po przebiegu 35kkm Hankook 225/45r17 z Auris 2...szok!

Widziałem podobne na Michelinach, ALE - kierownica jeździła permanentnie na mocno niedopompowanych kołach. Przez męża. BO MĄŻ NIE POWIEDZIAŁ, ŻE TRZEBA SPRAWDZAĆ I EWENTUALNIE DOPOMPOWAĆ! 
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl