Większość forumowiczów posiadających Aurisa dzielą się na tych co już zmienili Aurisa na Corollę albo zmienią Aurisa na Corollę.
Za mną już zmiana Aurisa na Corollę.
Zamiana w moim przypadku to Auris 1.8 HSD HB zmieniony na Corollę 1.8 HSD HB.
Plusy zmiany na Corollę w moim przypadku:
- nowy model
- 4 lata młodsza
- lepsze wyposażenie (Auris Premium vs Corolla Comfort + Tech)
- mniejszy przebieg (80K vs 10K)
- jeszcze ponad rok gwarancji
- silnik HSD 4 genaracji (korzyści widoczne gołym okiem to większy czas jazdy na samej baterii Auris do 70/h Corolla do 115/h)
- zdecydowanie większy komfort zawieszenia (już narzekałem kilka razy że Auris II jest twardszy od Aurisa I którym wcześniej jeździłem 5 lat - teraz w nowej Corolli znów komfort jest co najmniej na poziomie Aurisa I lift a nawet go przewyższa)
- jest zdecydowanie ciszej zwłaszcza do 100/h - "wycie" silnika przy maksymalnym przyspieszaniu znacznie mniej słyszalne)
- wreszcie brak szumu w okolicach szyb tylnych przy prędkościach 90+ (był już ten temat poruszany na forum wielokrotnie)
- lepsze światła główne (LED mimo że tylko Basic LED)
- ładne zegary na wyświetlaczu 7" (wersja Tech)
- brak zabytkowego zegarka z mikrofalówki

Minusy w porównaniu do Aurisa (dla mnie drugorzędne)
- niższa karoseria (niżej się wsiada i trzeba się mocniej schylić do wsiadania i wysiadania coś podobnie jak do Corolli z lat 90-tych ale to nie problem- kwestia przyzwyczajenia)
- mniej miejsca nad głową na tylnej kanapie
- wyraźnie mniej miejsca na nogi na tylnej kanapie (ja tam nie będę podróżował to mnie to nie boli a jak komuś co będę go tam wiózł nie pasuje może iść na autobus

)