Autor Wątek: Corolla E21 pierwsze wrażenia.  (Przeczytany 40104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Corolla E21 pierwsze wrażenia.
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Października 2021, 22:35:24 »
A tu tylko jak masz włączone światła mijania

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #61 dnia: 04 Października 2021, 23:24:26 »
W drugim aucie Japan mam piknie 4 pozycje.

1. OFF i palą się dzienne LED non-stop.
2. Auto i wiadomo co.
3. Pozycyjne.
4. Mijania.

A w obecnym Aurisie nie mam auto (brak czujnika), ale cały czas dzienne led i ręcznie dalej pozycja i mijania. Tak czy inaczej w dzień i tak latam na pozycyjnych.   :-P Zaraz napiszecie, a co na to radarowcy, a no nic jak na razie odpukać.

W kwestii porządkowej, to nie rozkaz tylko info, panowie nie piszcie 2-3 postów pod sobą i to z cytatem postu powyżej. Może dlatego na forum jakieś problemy są. Ja nadal nie mam powiadomień, oraz piszę 1-2-3 posty, po czym kolejne już nie przechodzą, znowu pokazuje się jakiś komunikat. A WŁADZA COŚ DALEJ Z TYM ROBI ?
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2021, 23:27:41 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Października 2021, 23:46:59 »
........

A w obecnym Aurisie mam ........dzienne led ....... Tak czy inaczej w dzień i tak latam na pozycyjnych.   ...

Możesz uzasadnić dlaczego jeździsz na pozycyjnych zamiast na dziennych LED ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Października 2021, 09:24:47 »
Strzelam, lubi jak się świeci tył, a nie ma Kia ceed

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Października 2021, 10:03:37 »
........

A w obecnym Aurisie mam ........dzienne led ....... Tak czy inaczej w dzień i tak latam na pozycyjnych.   ...

Możesz uzasadnić dlaczego jeździsz na pozycyjnych zamiast na dziennych LED ?

Światła pozycyjne w dzień są praktycznie niewidoczne,  przód na pozycyjnych świeci w Aurisie znacznie słabiej niż na dziennych, używanie pozycyjnych do jazdy w dzień nie ma żadnego sensu.

Offline Mich4el

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Października 2021, 21:21:30 »
Ja też się zastanawiałem czy nie jeździc na pozycyjnych w dzień, dlatego że przynajmniej w tunelu nikt by mi w tył nie trzasnął przypadkiem, jakbym zapomniał włączyć mijania, póki nie sprawdzilem, że jednak ledy z przodu świecą wtedy słabiej. No ale niektórzy jeżdżą na chińskich dziennych i się tym nie przejmują, mimo że świeca te chińczyki jeszcze słabiej od tych pozycyjnych ledów w Aurisie z przodu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #66 dnia: 05 Października 2021, 21:40:40 »
Ja też się zastanawiałem czy nie jeździc na pozycyjnych w dzień, dlatego że przynajmniej w tunelu nikt by mi w tył nie trzasnął przypadkiem, jakbym zapomniał włączyć mijania, póki nie sprawdzilem, że jednak ledy z przodu świecą wtedy słabiej. No ale niektórzy jeżdżą na chińskich dziennych i się tym nie przejmują, mimo że świeca te chińczyki jeszcze słabiej od tych pozycyjnych ledów w Aurisie z przodu.
Zapominasz, że na AUTO W tunelu włączą się mijania, więc i tylne też :) Czujnik światła kolego.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 05 Października 2021, 21:57:17 »
Ciekawe dlaczego piszecie tu o Aurisie a nie Corolli.Ona ma światła w automacie.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Października 2021, 08:32:04 »
Auris też, chociaż nie w podstawowej wersji.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 06 Października 2021, 09:19:09 »
Auris też, chociaż nie w podstawowej wersji.
To się zmieniało, w wersji przedliftowej AHB i czujnik zmierzchu były tylko w wersji Prestige.  Potem były dostępne również w pozostałych wersjach w pakietach wyposażenia dodatkowego, a od 2017 roku były w standardzie we wszystkich wersjach oprócz podstawowych Active i Life, gdzie były dostępne w pakiecie Safety.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Października 2021, 10:24:51 »
No ale niektórzy jeżdżą na chińskich dziennych i się tym nie przejmują

Bo to ignoranci, w nosie mają przepisy, wisi im to, nie dociera do nich, że tak nie można. Poza tym są biedni albo "oszczędni", wolą kupić i zamontować chińczyki za 15 zł, niż porządne światła za np, 150 zł. Ja  w moim starym Peugeocie mam zamontowane dzienne ledy polskiej firmy M-Tech z lampami Osram za  150 zł właśnie i one świecą naprawdę porządnie.
Panowie, te autoświatła w Corolli nie są za bardzo komfortowe, bo jak jadę i zaczyna zmierzchać, to światła co raz zapalają się i gasną i to samo ekran na kokpicie, raz po raz przełącza się w tryb nocny i dzienny i nie jest to dla mnie zbyt komfortowe. Wszystko się stabilizuje dopiero, jak zrobi się bardziej ciemno. Naprawdę chciałbym mieć w Corolli dodatkowo tryb manualny i sam sobie włączyć światła w odpowiednim dla mnie momencie i sam włączać sobie na ekranie tryb dzienny albo nocny. Następna sprawa to światła drogowe z włączonym trybem auto. Wczoraj w nocy to wypróbowałem na trasie i okazuje się że często drogowe przełączają się na mijania zbyt późno, że kierowcy z przeciwka mrugają mi światłami. Dzieje się tak, jak na drodze jest jakaś górka np. itp., że czujnik świateł czasem z opóźnieniem widzi światła samochodu z przeciwka. Sprawę rozwiązuje ręczne przełączanie świateł.
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2021, 10:42:31 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 06 Października 2021, 13:20:35 »
Panowie, te autoświatła w Corolli nie są za bardzo komfortowe, bo jak jadę i zaczyna zmierzchać, to światła co raz zapalają się i gasną i to samo ekran na kokpicie, raz po raz przełącza się w tryb nocny i dzienny i nie jest to dla mnie zbyt komfortowe. Wszystko się stabilizuje dopiero, jak zrobi się bardziej ciemno. Naprawdę chciałbym mieć w Corolli dodatkowo tryb manualny i sam sobie włączyć światła w odpowiednim dla mnie momencie i sam włączać sobie na ekranie tryb dzienny albo nocny.
A jak masz ustawioną czułość czujnika?  Ja ustawiłem na maksymalną +2 i nie stwierdzam problemów z przełączaniem się tam i z powrotem.

Cytuj (zaznaczone)
Następna sprawa to światła drogowe z włączonym trybem auto. Wczoraj w nocy to wypróbowałem na trasie i okazuje się że często drogowe przełączają się na mijania zbyt późno, że kierowcy z przeciwka mrugają mi światłami. Dzieje się tak, jak na drodze jest jakaś górka np. itp., że czujnik świateł czasem z opóźnieniem widzi światła samochodu z przeciwka. Sprawę rozwiązuje ręczne przełączanie świateł.
Dziwne, bo w Aurisie ta funkcja działa doskonale.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Października 2021, 14:04:30 »
To zależy od drogi.
Są odcinki z takimi zakrętami że w Aurisie też czasem późno wyłączyły się długie i kierowcy z przeciwka mrugali ale rzadko.
Zdarzyło się też że ktoś mnie wyprzedził i jechałem za nim ale miał jakieś mizerne światła tylne i się długie załączały i czasem wyłączały.
Ale to rzadko.
w 99% czasu AHB działał bez zarzutu.
W Corolli jeszcze nie miałem okazji jeździć w nocy. Zmienią w tym miesiącu godziny to będę wracał co dziennie po ciemku to się AHB potestuje.
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2021, 14:07:05 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 06 Października 2021, 15:45:50 »
No ale niektórzy jeżdżą na chińskich dziennych i się tym nie przejmują

Bo to ignoranci, w nosie mają przepisy, wisi im to, nie dociera do nich, że tak nie można. Poza tym są biedni albo "oszczędni", wolą kupić i zamontować chińczyki za 15 zł, niż porządne światła za np, 150 zł. Ja  w moim starym Peugeocie mam zamontowane dzienne ledy polskiej firmy M-Tech z lampami Osram za  150 zł właśnie i one świecą naprawdę porządnie.
Panowie, te autoświatła w Corolli nie są za bardzo komfortowe, bo jak jadę i zaczyna zmierzchać, to światła co raz zapalają się i gasną i to samo ekran na kokpicie, raz po raz przełącza się w tryb nocny i dzienny i nie jest to dla mnie zbyt komfortowe. Wszystko się stabilizuje dopiero, jak zrobi się bardziej ciemno. Naprawdę chciałbym mieć w Corolli dodatkowo tryb manualny i sam sobie włączyć światła w odpowiednim dla mnie momencie i sam włączać sobie na ekranie tryb dzienny albo nocny. Następna sprawa to światła drogowe z włączonym trybem auto. Wczoraj w nocy to wypróbowałem na trasie i okazuje się że często drogowe przełączają się na mijania zbyt późno, że kierowcy z przeciwka mrugają mi światłami. Dzieje się tak, jak na drodze jest jakaś górka np. itp., że czujnik świateł czasem z opóźnieniem widzi światła samochodu z przeciwka. Sprawę rozwiązuje ręczne przełączanie świateł.

Sprawdź może ustawienie swiateł. Jeżdzę na automacie od drogowych i ani razu nikt mi nie błysnął z przeciwka ze oślepiam

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Października 2021, 20:32:19 »
A jak masz ustawioną czułość czujnika?

Aaaaa, to jest jakiś czujnik? Nie poznałem jeszcze wszystkiego. Ten czujnik to od świateł drogowych i wyświetlacza? Gdzie to się ustawia? W opcjach na wyświetlaczu? Sprawdzę sobie :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl