Autor Wątek: Corolla E21 pierwsze wrażenia.  (Przeczytany 40087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Corolla E21 pierwsze wrażenia.
« Odpowiedź #120 dnia: 09 Grudnia 2021, 19:16:51 »
A hamulec postojowy masz w trybie ręcznym czy automatycznym?

Używałem początkowo w automatycznym, jest to wygodne, ale ostatnio działam tylko na manualnym głównie dlatego, że w garażu na równej, prostej nawierzchni nie włączam w ogóle ręcznego, żeby klocki niepotrzebnie nie przywierały do tarcz przy dłuższym postoju. W trasie na postojach to prawie zawsze włączam ręcznie ręczny. W garażu auto musi stać na ręcznym? Mam nadzieję, że to nie błąd.

W zamkniętym garażu to chyba bez znaczenia, hybryda i tak ma blokadę w trybie P, ale nie wydaje mi się, że dociśnięcie klocków do tarcz cokolwiek zaszkodzi.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #121 dnia: 10 Grudnia 2021, 09:18:32 »
ale nie wydaje mi się, że dociśnięcie klocków do tarcz cokolwiek zaszkodzi.

Nie zaszkodzi, tylko że wjeżdżając do garażu na mokro, szczególnie po myciu felg, klocki przywierają do tarcz dość silnie, że potem przy ruszaniu jest takie nieprzyjemne szarpnięcie. Dzięki za odpowiedź :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #122 dnia: 11 Grudnia 2021, 03:01:28 »
Dokładnie, w Auris po myciu mi się tak robi, a w innym aucie na tyle nawet udało się zablokować tak koło, że dopiero po 1m szorowania puściło. Na to jest jedna rada, po myciu jakiś przelocik i hamowanie. W zimie w wilgoci i soli nie zawsze to pomoże. Po myciu na bezdotyku, zawsze się jeszcze jedzie i jest ok. Mnie to złości, jak auto wypucowane, felgi też, musiało swoje odstać. Wylatuje, szurum burum i już felgi obsypane rudym pyłem. Jak po myciu jakieś siuwaksy się stosuje, no to przelot przed tym niewskazany. Sprawdzałem, nawet przedmuchanie całych kół sprężonym powietrzem za wiele nie pomaga. Nie zaciąganie ręcznego też, bo co jakiś czas przetaczając tyci auto, czuć że jest coraz trudniej to robić. Po prostu co by nie robić, jakaś wilgoć zostanie na tarczy, a potem ruda puchnie i zaczyna się blokować, bo w materiale klocków też jest zawsze coś metalu. 
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2021, 03:03:49 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 11 Grudnia 2021, 09:01:08 »
Nie używanie ręcznego, a potem użycie po bardzo długim czasie, to prawie idealna recepta, na zablokowanie się linki w pancerzu.
Powód, pomimo osłon na końcach pancerza, przenika tam para wodna z powietrzem. Z czasem, ruda zacznie i tam szaleć, zwłaszcza gdy linka nie ma osłony z tworzywa, lub osłona ta ulegnie miejscowemu uszkodzeniu. Pomocne może być wstrzyknięcie do pancerza środka smarnego, wypierającego dodatkowo wilgoć, ale to raczej da się zrobić tylko przy wymianie linki, no chyba że ktoś jest tzw. "dłubaczem".
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #124 dnia: 11 Grudnia 2021, 13:49:42 »
Nie używanie ręcznego, a potem użycie po bardzo długim czasie, to prawie idealna recepta, na zablokowanie się linki w pancerzu.

Ja mam elektryczny, bez linki :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #125 dnia: 12 Grudnia 2021, 02:40:03 »
Ja miałem na myśli nie używanie ręcznego tylko w sytuacji po myciu i postoju w garażu np. 1-2 dni. To w kontekście blokowania kół. Co i tak do końca nie pomaga w Aurisie, a jedynie powoduje słabsze ich zablokowanie. Natomiast w drugim aucie pomaga, może inne klocki/tarcze, albo większe odległości. Normalnie ręczny zawsze zaciągam.  :-)

Takie smarowanie linki to tylko dla mocno zaangażowanych. Jak sądzę bez jej wyjmowania nie możliwe, a w sytuacji problemów, większość wymieni na nową by się nie angażować ponownie w bliskim odstępie czasu. Co do elektryka, nie wiem jak to jest zbudowane w Toyocie. Ale miałem w VW i nie używałem, system sam co jakiś czas mimo to używał by je sprawdzić. Budowa tego była trochę lipna, materiały również. Z braku świeżego smarowania, tudzież syfu dostającego się jakoś do środka. Materiały wewnętrzne jakieś lipne były, bo tworzył się jakiś biały syf, pewnie utlenianie, no i z czasem blokada była całkowita możliwa, lub popękanie obudowy, co problem tylko przyspieszało. Ja nie miałem aż takiego problemu, ale inni mieli i pomocna była wtedy laweta. :|   

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #126 dnia: 22 Lutego 2022, 02:15:51 »
Panowie wiedzieliście o tym, że wasze cacka to niedoszła kolejna generacja Aurisa ?
Niestety nazwa Auris ginie, czy bez powrotnie, nie wiem.

"Choć przedstawiony w marcu 2018 roku kompaktowy hatchback na Salonie w Genewie reklamowano jako trzecią generację Aurisa, pół roku później podjęto inną decyzję. Samochód, trafiając do sprzedaży w Europie w ostatniej kolejności z początkiem 2019 roku, ponownie będzie sprzedawany pod nazwą Corolla – tak, jak wszystkie generacje przed modelem IX produkowanym do 2006 roku i tak samo, jak na innych rynkach świata. Nazwa Auris przejdzie tym samym do historii w 2019 roku po 13 latach funkcjonowania[8]."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Toyota_Auris

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #127 dnia: 22 Lutego 2022, 08:13:39 »
o żesz Ty w mordę nie miałem pojęcia XD

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #128 dnia: 22 Lutego 2022, 13:57:13 »
Ja też nie miałem, przypadkowo trafiłem na to. Wychodzi na to, że choć z nazwy Auris jest już zabytkowym oryginałem.  :grin:

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 22 Lutego 2022, 17:02:53 »
To był sarkazm..xd

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #130 dnia: 22 Lutego 2022, 20:47:34 »
Nosz Ty w mordę, wiedziałem XD.

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 12 Listopada 2023, 21:25:09 »
Mistrzowie mam pytanie odnośnie świateł ....Kupiłem Corrolę TS e21  chciałbym np. w nocy postać bez włączonych świateł zewnętrznych - mijania i dziennych (oczywiście mowa z zapalonym silnikiem) , Czy jest to możliwe , wiem że we wcześniejszym Aurisie dało się to zrobić zaciągając chamulec ręczny przed uruchomieniem silnika > w Corolli jakoś nie mogę tego wyłączyć i w pozycji auto uruchamiają się po zmroku natychmiast swiatła mijania po odpaleniu silnika...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #132 dnia: 12 Listopada 2023, 23:35:13 »
Moim zdaniem nie da się bo w Corolli światła są automatyczne a w Aurisie dało się przełączyć na 0 ale i tak chyba ledy do świateł dziennych się świeciły. Musiał byś chyba bezpiecznik wyjąć. Chyba że jest jakiś myk.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #133 dnia: 13 Listopada 2023, 07:05:59 »
Trzeba dołożyć zestaw przełącznik z przekaźnikiem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #134 dnia: 13 Listopada 2023, 10:41:55 »
Moim zdaniem nie da się bo w Corolli światła są automatyczne a w Aurisie dało się przełączyć na 0 ale i tak chyba ledy do świateł dziennych się świeciły. Musiał byś chyba bezpiecznik wyjąć. Chyba że jest jakiś myk.
Można założyć takie coś Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 184,74zł  54% zniżki | Dla Toyota Rav4 XA50 2019 2020 Camry corolla samochodów AUTO reflektor przełącznik regulacji automatyczny reflektor ON OFF przycisk sterowania
https://a.aliexpress.com/_EJGzi8V
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl