Autor Wątek: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości  (Przeczytany 29242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Witam wszystkich!

Tak, wiem ten wątek nie będzie się może wiele różnił od podobnych tego typu. Zanim go napisałem zdążyłem jednak przeczytać wiele stron tego forum i zapoznać się z wątpliwościami/pytaniami które dość często się pojawiają. Mimo to czas mija, użytkowników RAV4 jest coraz więcej i coraz więcej z Was może ma inne spojrzenie na niektóre aspekty. Proszę pomóżcie :) Nastawiam się na zakup tego modelu.
Czym obecnie jeżdżę i do czego będę porównywał RAV4?
To Volkswagen Touran DSG 2.0 TDI. Auto mam od ponad 8 lat i bardzo je sobie chwalę. Jest wyzwanie :)

W nowym tygodniu spotykam się z handlowcem, aby wycenić nową RAV4.
Będę uderzał w Hybrydę 4X4. Odpowiada mi wersja Selection lub Black JBL. Właściwie nic więcej bym nie dokładał poza hakiem holowniczym - must have.
Podoba mi się czarny lakier, kusi sprzęt audio JBL więc bardziej skłaniam się ku wersji Black JBL, ale niekoniecznie. Jeżeli Selection to ciemne lakiery. Z tego co wiem to Royal Greye i Misty Silver są bez dopłaty przy Selection? Biały na pewno odpada.

Jakie są moje wątpliwości i pytania? Proszę Was zobaczcie, pozwoliłem sobie opisać to w punktach.

1. Powyższe wersje to tapicerka siedzeń skórzana syntetyczna lub naturalna. Ja zawsze i cała moja rodzina unikaliśmy skóry w aucie. Po prostu jej nie lubimy. Powiem szczerze, że ta informacja nas nieco zszokowała, że w tych wersjach jest tylko skóra. Czy na prawdę nie ma możliwości wyboru w tych wersjach materiałowej tapicerki? Jak ta skóra syntetyczna się sprawdza? Czy ktoś również miał takie obawy? Czy ktoś przeszedł z materiałowej na skórę w Toyocie? Da się polubić ten chłodny i małoprzytulny materiał?

2. Auto będę użytkował w cyklu mieszanym. Z pewnością nie będzie to tylko miejskie auto. Naczytałem się sporo na temat hałasu w środku. Są osoby które odczuwają dyskomfort już przy 60 km/h. Jak to jest z tym hałasem w środku? Nie chcę kupić auta za ponad 150 000 zł i czuć dyskomfort tego typu. Tak wiem - to może Lexusa. Nie :) Myślę, że jest to dla mnie duża niespodzianka i pewna obawa. Jest tak źle? Czy każdy odczuwa to na swój sposób?
Tak samo kwestia spalania - jeżeli przy 140 km/h spalanie mamy ok. 8L. Jest ok. W Touranie mam podobnie.

3. Co warto dobrać z wyposażenia? Na co warto zwrócić uwagę? Chodzi na prawdę o szczegóły które można pominąć a później się żałuje. Czy dobieraliście nawigację? Jeżeli jej nie dobierzemy to czy mamy możliwość użytkowania nawigacji na ekranie wyświetlacza w inny sposób? Np. klonowanie obrazu z telefonu / mapy Google?
Auto będzie "kupione na firmę", raczej w leasingu więc będę musiał też dobrać system alarmowy/zabezpieczenia. Jaka opcja przoduje?

4. Ogólna kwestia jakości i "niespodzianek"?
O ile jestem w stanie zaakceptować to, że nie ma w schowku podświetlenia (co jest jednak małym żartem ze strony Toyoty) bo po prostu tak jest i o tym wiadomo, można żyć bez tego to ta kwestia wygłuszenia auta i komfortu jazdy mnie martwi.
Czego jeszcze można się spodziewać? Czytałem o pękających podłogach bagażnika pod ciężarem, słabych plastikach, braku podświetlenia przycisków w drzwiach, jakimś podnoszącym się oleju.
Wiem, że jeszcze roleta bagażnika nie ma uchwytu do łapania - łapie się całą - też dziwne. To są rzeczy które w autach koncernu VAG występują od zawsze, myślę, że Toyota może być w tej kwestii małym szokiem po przesiadce z VAGA.

Wszelkie uwagi są mile widziane. Wolę być przygotowany przed wizytą w salonie, a później ew. dopytać Was jako żywych użytkowników ;)
O co warto zapytać przed zakupem, o czym nie zapomnieć itp.
A może to nie jest dobry czas na zakup auta? Warto poczekać na wyprzedaże pod koniec roku?

To chyba wszystko póki co.
Mam sporo wątpliwości, ale mam nadzieję, że po wizycie w salonie się przekonam, a te żarty Toyoty jak brak podświetlenia schowka czy brak uchwytu rolety bagażnika odejdą na drugi plan :)

A może ktoś z Was zmieniał podobne auto do mojego na RAV4? Jak odczucia? Jak wrażenia z wersji Black JBL? Czy to audio jest warte uwagi? Po dokupieniu jego w Selection właściwie mamy cenę Black JBL.

Z góry dziękuję za wszelkie porady, uwagi, opinie etc.
Pozdrawiam!

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2021, 10:59:38 »
Moje subiektywne odpowiedzi na Twoje pytania poniżej

1. tapicerka - z tego co mi wiadomo w wersji selection i powyżej nie masz możliwości zmiany tapicerki. Taka możliwość istnieje jednak w przypadku wersji comfort. Wersja selection i black edition nie ma skory naturalnej. Ma skore syntetyczna na bokach a na środku siedzenia jest jakiś materiał syntetyczny. Nie jest chyba to skóra syntetyczna. W wersji executive masz skore naturalna na środku siedzenia i syntetyczna na bokach.
Dla mnie osobiście skóra w aucie musi być a to ze względu na małe dzieci. Przy nich inna opcja nie wchodzi w grę.

2. spalanie - ogólnie spalanie jest rewelacyjne. Przy 140 km/h może być ok 8-9l/100km ale gdy tylko zjedziesz z autostrady spalanie dramatycznie spada do okolic 4-6l. Spalanie jeszcze większe robi wrażenie w mieście gdzie auto pali w okolicach 5-6l, o czym VAG może pomarzyć. Na lokalnych drogach często mam spalanie w okolicach 4l/100km wiec jest naprawdę dobrze

3. wyposażenie dodatkowe - jak dla mnie dokładanie  opcjonalnej nawigacji nie ma sensu. Auto jest wyposażone w android auto/ Apple CarPlay wiec i tak będziesz korzystać z nawigacji z telefonu.
Ja oprócz  haka dołożyłem szklany dach bo lubię jak jest „jasno” w aucie. Uchylany dach jest tez fajna opcja i pomaga w wentylacji kabiny.

4. jakość plastików - tutaj jest słabo i jakość plastików będzie niższa niż w VAG chociaż nie wydaje mi się aby była to przepaść. W VW jakość plastików tez nie jest jakaś rewelacyjna.
Mi po paru miesiącach nadal to przeszkadza chociaż z każdym dniem coraz mniej. Na szczęście elementy które są pod ręka są wykończone całkiem przyzwoicie wiec da się o marnej jakości wykończenia niekiedy zapomnieć. Najważniejsze ze nic nie skrzypi.

Ps. Ja osobiście nie mam najlepszego zdania o autach VW, i w porównaniu do nich bez wachania wybrał bym toyote jeszcze raz. Muszę przyznać ze z każdym dniem RAV’ka jakaś taka fajniejsze się wydaje :)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2021, 11:27:01 »
Witaj,
ja też jeździłem wcześniej Touranem ;)
jedno czego mi za każdym razem przy pakowaniu całego bagażnika brakuje to wielkość...jednak w Touran wchodziło sporo więcej i było bardziej ustawie...no bo tu też nie ma pionowo opadającej tylnej klapy....

Brak uchwytu w rolecie też mnie dziwi...ale ten typ tak ma... chowanie rolety...u mnie bardzo szybko urwał się pasek od "podłogi" jego zamocowanie to porażka....a trzeba jeszcze dwie plastikowe części po bokach wyjąć które siedzą na zatrzaskach żeby włożyć roletę...tam też jeden z zatrzasków już się połamał...nie przemyślane to niestety

Hałas czy nie....szczerze mówiąc u mnie nikomu nie przeszkadza...co prawda ja większość dłuższych dystansów jadę z bagażnikiem rowerowym na haku co "ogranicza" moja prędkość do 130km/h na autostradach ...nie narzekam wtedy ani na hałas ani na spalanie...w linku w mojej stopce możesz zobaczyć jakie u mnie wychodzi spalanie....

Nawigacja....nie brałem...Nie było wtedy też Android Auto ani Apple Car Play...po aktualizacji mam ..można używać i Google Maps i Amigo od TomTom...ale rozdzielczość wyświetlacza nie powala...sam nadal używam TomToma na telefonie....chyba to kwestia mojego przyzwyczajenia...

Siedzenia...nie pomogę...miałem materiałowe w Touran przesiadłem się na jasną biało szarą skórę (executive)...chwałę sobie ...nie nagrzewa się tak w słoneczne dni a i wentylacja działa przyjemnie

Audio mam standardowe...mnie to wystarcza

Kolor ...mam inne preferencje niż Ty...ja wziąłem Pearl White ;)

Hak wziąłem tylko po to żeby wozić rowery..było z nim trochę...opisałem w jakimś wątku...ten brzęczyk przy każdym włączeniu kierunkowskazu....wkur...ał strasznie kazałem go odciąć...może już tego obecnie nie ma...nie wiem ale u mnie budził pasażerów z tyłu bo w bagażniku siedział...to była porażka

Ale generalnie jestem bardzo zadowolony...jazda bardziej płynna niż wcześniej (w VW miałem skrzynie manualną) ...korków nikt nie lubi ale w nich poruszanie się hybryda to bajka

Proponował bym wzięcie auta na próbę...ja wziąłem na Weekend i mogłem trochę zobaczyć...co prawda drobne rzeczy były na początku nie zauważalne bo bardziej skupiłem się na tym że mam inny silnik i skrzynię 218 PS vs 105PS...eCVT vs manuał etc ..

Podsumowując...jestem zadowolony :)

Życzę trafnego wyboru ..

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2021, 11:50:25 »
Dużym plusem RAVki jest zawieszenie, nie jego sztywność a "komfort/cisza" pracy, naprawdę fajnie wybiera.
Mnie na początku po przesiadce z "auta z biedronki" (Tucson) jak to @Kuba określa, mocno RAV4 irytowała durnymi oszczędnościami, ale po roku muszę przyznać, że ma mocne strony (świetny napęd, spalanie nawet w benzynie, przestronność, tempomat adaptacyjny i łatwość prowadzenia, ogólnie zyskuje z czasem w oczach.
AA i CP działa i jest ok.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2021, 11:54:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2021, 12:24:32 »
Wow!
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Są dla mnie cenne. Miło, że poświęciliście swój czas.
Postaram się krótko odpowiedzieć.

@Nononsense
Co do skóry i dzieci. Te 8 lat mamy beżowy materiał i trójkę dzieci. Nie ma żadnego problemu z utrzymaniem czystości. Oczywiście w przeciwieństwie do innych nie jemy lodów w środku ale na powietrzu, na spacerze czy w lodziarni. Dzieci nie pija soku porzeczkowego ze szklanki w czasie jazdy itd ;)
Reszta rzeczy da się odkurzyć lub zmyć. Materiały są dobrej jakości i w miarą łatwo się je czyści.
Może po prostu przy skórze jest to łatwiejsze.
Może ten syntetyk i materiał będzie ok.

Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie z VW. Moje jest takie, że od VW zaczęła się przygoda z motoryzacją. Członek dwóch fanklubów itp ;).
To kultowa marka, ma jakąś taką "magię" w porównaniu np. do Opla. Design aut i środka jest bezpieczny, ponadczasowy. Mimo tego że nasz naród staje się coraz bardziej zamożny nadal z pozoru "auto dla ludu" to auto które prawie każdy chciałby mieć.
Wisienka na torcie to  afera dieslowska która nijak nie przyczyniła się do spadku sprzedaży tych aut i popularności. Coś w tym musi być :)
Ja myślałem nad Tiguanem AllSpace lub Passatem Alltrack, ale myślę, że czas także rozstać się z dieslem. Te nowe modele z kolei sa droższe niż Toyota. Tyle nie wydam.

@strzmiele
Niestety zdaje sobie z tego sprawę, że bagażnik Rav4 jest mniejszy niż Tourana. Dzieci rosną, zaczynamy wozić mniej wózków więc stąd taki kompromis na ktory moge pojsc. Fakt - bagaznik Tourana mega!!
DGS - stuki czasem denerwuja, ale doswiadczenie w operowaniu pedału gazu sprawia ze jazda jest przyjemna.
Czy dealer bez problemu wypożyczy auto na weekend? Jak to wygląda?

@Krisman
rozwiniesz skroty AA i CP?
Dzięki za wiadomość :)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2021, 12:33:07 »
Czy dealer bez problemu wypożyczy auto na weekend? Jak to wygląda?

Nie wiem jak to wygląda w PL bo ja auto wziąłem od Dealera w DE....co prawda potem kupiłem w PL i wywiozłem do DE bo wyszło sporo taniej (po zwrocie akcyzy)

AA Android Auto
CP Apple Car Play

Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpnia 2021, 13:04:19 »
Zastanawiałeś się nad nawigacją, a ta jest właściwie zbędna skoro jest Android Auto na pokładzie. Działa to świetnie na ekranie głównym samochodu, co  prawda gdy się ma firmową nawigację to dochodzi kilka  dodatkowych funkcji na. wyświetlaczu, ale chodź ją mam, to w życiu bym nie kupił (worek pieniędzy to kosztuje) Ja dostałem za 1 zł więc wziąłem
Mając AA i CP masz komfort słuchania np. muzyki czy korzystania z  navi kilku dostawców. Jedyna niedogodność to musisz podpiąć telefon po kablu, ale można kupić dongle i masz bezprzewodowo (tu łatwiej kupić do IPhone, te do Android trzeba czekać w kolejce na razie ok. 3mc)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2021, 13:06:18 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpnia 2021, 15:04:08 »
@CiapekTor
Moim pierwszym nowym autem z salonu był VW golf TSI 122KM z 2009. Niestety zawiodłem się mocno na tym samochodzie. Problemy z lakierem i rdza, problemy ze skrzynia biegów. Spalanie na trasie było ok, ale w mieście paliło to tyle ile jakaś V6 z dwa razy większa mocą. Auto miało jasna tapicerkę której nie mogłem doczyścić. W środku siedziska była alcantara wiec było jeszcze w miarę ok ale boczki siedzeń obszyte zwykłym materiałem były nie do doczyszczania bez oddania auta do profesjonalnego zakładu zajmującego się praniem tapicerek.
Wiem ze każdy ma inne doświadczenie i przez jego pryzmat ma taka a nie inna oponie. Ja się zawiodłem na VW i w najbliższej przyszłości wracać do samochodów tej marki nie zamierzam. Jakoś nie było mi dane poczuć magii tej marki :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sierpnia 2021, 15:40:23 »
Ja się zawiodłem na VW i w najbliższej przyszłości wracać do samochodów tej marki nie zamierzam. Jakoś nie było mi dane poczuć magii tej marki

Moje auto VW Touran też było nowe r. 2011 Comfortline 1.2TSI...Kultura pracy Ok...przy mojej lekkiej nodze na silnik nie narzekałem...Bi-Xenony skrętne fajna sprawa...Park Assistent pozwalał zaparkować tam gdzie sam bym się nie zdecydował...Ale zirytowało mnie usterki typu.... Dzwoniący łańcuch rozrządu....wymieniony już przy 30tys km po gwarancji (auto kupione w PL na szczęście serwisowane zawsze w DE i VW wzięło koszt na siebie)... Przy 55 tys padł czujnik ABS w tylnym kole, przy 60 tys w drugim tylnym a przy 70 tys pompa wody...a potem zaczęła.juz klima głośniej chodzić...więc prawie co rok coś ...i już powiedziałem zmienię markę ...

Rozważałem Skodę Kodiaq ale to też VAG więc odpuściłem

Zacząłem patrzeć na RAV4 już w 2018 ...ale jakoś nie leżała mi a że na horyzoncie była już jej piąta odsłona to poczekałem i wziąłem :)
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2021, 15:44:15 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpnia 2021, 08:58:08 »
1 . Miałem  ostatnio volvo i wyleczyłem się z Eko skór itp.
2 . Spalanie w mieście 2x mniejsze jak poprzednik .
3 . Nawigacji nie brałem szkoda ( kasy ) jest android auto .
4 . Porównując poprzednika  s 40 tapicerka  w Rav 4 bardziej mi pasuje  .
5 . Wyciszenie : ja w większości jeżdżę po mieście i wyciszanie nie ma sensu .

Offline Łukasz22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sierpnia 2021, 12:30:53 »
1. Tapicerka materiałowa jest wysokiej jakości - eko skóra ze skórą nie ma nic wspólnego. Jedyna zaleta to wentylacja w bardzo gorące dni - ale przy tej pseudoskórze, to pewnie gdyby tego nie było, to byś się kleił do siedzenia...
2. Poprzednio jeździłem Sharanem i spalanie jest o niebo lepsze w mieście, na trasie podobne. To auto jest bardzo ciche. No może przy prędkościach 150 i więcej jest głośniejsze, ale po pierwsze dramatu nie ma, po drugie przy tych prędkościach każde auto będzie głośniejsze, szczególnie wyższy suv.
3. Navi Toyoty odradzał mi sprzedający na jeździe próbnej... Sam korzystam z mam googla - po podłączeniu telefonu mapa wyświetla się na ekranie. Mi się z tym bardzo dobrze jeździ.
4. Brak podświetlanych przycisków w drzwiach faktycznie bywa denerwujący... zdarzyło mi się szukać właściwego jadąc nocą, ale bez przesady, dramatu nie ma. Hak mi zamontowano w serwisie firmy brink - sprawdza się bardzo dobrze. Bardzo łatwo sie go demontuje.
Jedyna wada, która mi przeszkadza, to brak możliwości słuchania muzyki z pendriva przy jednoczesnym korzystaniu z map googla. A wystarczyło zrobić jedno dodatkowe wejście usb we właściwym panelu.

Gdybym miał jeszcze raz kupować nowy samochód, to na obecną chwilę wybrałbym RAV 4 hybrid :) Napęd 4x4 jest genialnie prosty i skuteczny - bardzo polecam,

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sierpnia 2021, 16:33:30 »
dziękuję wszystkim za rozwiewanie moich wątpliwości. Jak widać jest OK generalnie podsumowując.

Co do haka i tu pytanie do Łukasza.
Dlaczego nie brałeś haka fabrycznego?
Z tego co mi wiadomo (nie wiem ile w tym prawdy) to Toyota instalując hak przygotowuje auto i oprogramowanie pod hak/pod przyczepę. Nie wiem na ile ta ingerencja jest duża u Toyoty, ale np. VW daje większą i wydajniejszą chłodnicę.
Warto wspomnieć też o tym że odchodzi Ci ryzyko grebania w aucie podczas montażu haka. To nie jest wcale takie szybkie i proste pociągnąć te wiązki.
Ja chce hak z myślą o przyczepie kempingowej. DMC 1650 nie powala przy takim aucie, ale dla mnie wystarczy. Touran ma 1500 i jest ok, 1650 będzie wystarczające.

Nawigacje skutecznie wybiliście mi z głowy ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sierpnia 2021, 16:50:44 »
Gdy kupowałem RAVkę ok 9 mc temu to ten tzw. fabryczny hak (montowany w ASO, a nie fabryce) to też był BRINK ale z logo Toyoty i kosztował 2 x tyle.
Mnie się nie podobał Brink, kupiłem Westfalię z kulą od dołu, a wiązkę i montaż całości zrobiło ASO, bo taki był warunek Leasingu.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sierpnia 2021, 17:17:27 »
Hak to taka prowizorka w Toyota...powinno to być jakoś fabrycznie przygotowane...a nie czujniki tylne po podpięciu przyczepy pokazują przeszkodę...cofanie  tyłem aktywuje automatyczne hamowanie (PKSB) jeśli nie zostało w ustawieniach wyłączone....taka to wszędzie amatorka...a SUV pewnie w hak częściej wyposażany jest aniżeli mniejsze auto...

Pozdrawiam

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Sierpnia 2021, 18:51:35 »
To hak nie jest montowany przez fabrykę?
To niezły szok.
Ile ASO sobie życzy za montaż?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl