Witam wszystkich!
Tak, wiem ten wątek nie będzie się może wiele różnił od podobnych tego typu. Zanim go napisałem zdążyłem jednak przeczytać wiele stron tego forum i zapoznać się z wątpliwościami/pytaniami które dość często się pojawiają. Mimo to czas mija, użytkowników RAV4 jest coraz więcej i coraz więcej z Was może ma inne spojrzenie na niektóre aspekty. Proszę pomóżcie

Nastawiam się na zakup tego modelu.
Czym obecnie jeżdżę i do czego będę porównywał RAV4?
To Volkswagen Touran DSG 2.0 TDI. Auto mam od ponad 8 lat i bardzo je sobie chwalę. Jest wyzwanie

W nowym tygodniu spotykam się z handlowcem, aby wycenić nową RAV4.
Będę uderzał w Hybrydę 4X4. Odpowiada mi wersja Selection lub Black JBL. Właściwie nic więcej bym nie dokładał poza hakiem holowniczym - must have.
Podoba mi się czarny lakier, kusi sprzęt audio JBL więc bardziej skłaniam się ku wersji Black JBL, ale niekoniecznie. Jeżeli Selection to ciemne lakiery. Z tego co wiem to Royal Greye i Misty Silver są bez dopłaty przy Selection? Biały na pewno odpada.
Jakie są moje wątpliwości i pytania? Proszę Was zobaczcie, pozwoliłem sobie opisać to w punktach.
1. Powyższe wersje to tapicerka siedzeń skórzana syntetyczna lub naturalna. Ja zawsze i cała moja rodzina unikaliśmy skóry w aucie. Po prostu jej nie lubimy. Powiem szczerze, że ta informacja nas nieco zszokowała, że w tych wersjach jest tylko skóra. Czy na prawdę nie ma możliwości wyboru w tych wersjach materiałowej tapicerki? Jak ta skóra syntetyczna się sprawdza? Czy ktoś również miał takie obawy? Czy ktoś przeszedł z materiałowej na skórę w Toyocie? Da się polubić ten chłodny i małoprzytulny materiał?
2. Auto będę użytkował w cyklu mieszanym. Z pewnością nie będzie to tylko miejskie auto. Naczytałem się sporo na temat hałasu w środku. Są osoby które odczuwają dyskomfort już przy 60 km/h. Jak to jest z tym hałasem w środku? Nie chcę kupić auta za ponad 150 000 zł i czuć dyskomfort tego typu. Tak wiem - to może Lexusa. Nie

Myślę, że jest to dla mnie duża niespodzianka i pewna obawa. Jest tak źle? Czy każdy odczuwa to na swój sposób?
Tak samo kwestia spalania - jeżeli przy 140 km/h spalanie mamy ok. 8L. Jest ok. W Touranie mam podobnie.
3. Co warto dobrać z wyposażenia? Na co warto zwrócić uwagę? Chodzi na prawdę o szczegóły które można pominąć a później się żałuje. Czy dobieraliście nawigację? Jeżeli jej nie dobierzemy to czy mamy możliwość użytkowania nawigacji na ekranie wyświetlacza w inny sposób? Np. klonowanie obrazu z telefonu / mapy Google?
Auto będzie "kupione na firmę", raczej w leasingu więc będę musiał też dobrać system alarmowy/zabezpieczenia. Jaka opcja przoduje?
4. Ogólna kwestia jakości i "niespodzianek"?
O ile jestem w stanie zaakceptować to, że nie ma w schowku podświetlenia (co jest jednak małym żartem ze strony Toyoty) bo po prostu tak jest i o tym wiadomo, można żyć bez tego to ta kwestia wygłuszenia auta i komfortu jazdy mnie martwi.
Czego jeszcze można się spodziewać? Czytałem o pękających podłogach bagażnika pod ciężarem, słabych plastikach, braku podświetlenia przycisków w drzwiach, jakimś podnoszącym się oleju.
Wiem, że jeszcze roleta bagażnika nie ma uchwytu do łapania - łapie się całą - też dziwne. To są rzeczy które w autach koncernu VAG występują od zawsze, myślę, że Toyota może być w tej kwestii małym szokiem po przesiadce z VAGA.
Wszelkie uwagi są mile widziane. Wolę być przygotowany przed wizytą w salonie, a później ew. dopytać Was jako żywych użytkowników

O co warto zapytać przed zakupem, o czym nie zapomnieć itp.
A może to nie jest dobry czas na zakup auta? Warto poczekać na wyprzedaże pod koniec roku?
To chyba wszystko póki co.
Mam sporo wątpliwości, ale mam nadzieję, że po wizycie w salonie się przekonam, a te żarty Toyoty jak brak podświetlenia schowka czy brak uchwytu rolety bagażnika odejdą na drugi plan

A może ktoś z Was zmieniał podobne auto do mojego na RAV4? Jak odczucia? Jak wrażenia z wersji Black JBL? Czy to audio jest warte uwagi? Po dokupieniu jego w Selection właściwie mamy cenę Black JBL.
Z góry dziękuję za wszelkie porady, uwagi, opinie etc.
Pozdrawiam!