Autor Wątek: "Firmowa" turbina do Yarka 1.0  (Przeczytany 9054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
"Firmowa" turbina do Yarka 1.0
« dnia: 01 Lipca 2005, 16:59:17 »

Szkoda ze az 1.800 Ł

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2005, 17:03:18 »
za te 1800 funtów to w polsce zrobią ci  bez problemu,  gdziekolwiek nie zadzwonisz :-DD
najtrudniejsze jest spawanie kolektorka lub new kolektorek pod turbinke "made by self"
turbinke idzie zamontować już nawet za połowe tego jeśli byś poszperał, poszukał itp. mówie całkiem poważnie

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipca 2005, 17:11:20 »
mam takie troche lamerskie pytanko
wiadomo ze turbine napedza cisnienie spalin a jak jest ta siła przekazywana do napedu (do silnika ?) w ktorym miejscu i w jaki sposób (łańcuch, pasek) ???

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2005, 17:15:02 »
nie chce mi siępisać więc poczytaj sobie
http://www.tuningbaja.pl/?p=/1/11

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipca 2005, 17:43:54 »
jaka sila??
turbina nic nie napedza........
turbina dmucha potem wiecej powietrza do silnika co powoduje efektywniejsze spalanie......... - o to chyba Ci chodzilo??
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipca 2005, 17:53:53 »
No troche sie rozpędziłem bo myślałem ze siła spalin nie bedzie tłoczyć powietrza do silnika, tylko ta siła bedzie przekazywana na napęd.

Więc jak jest tłoczona większa ilość powietrza to co z ilościa wtryskiwanego paliwa ??? też musi być odpowiednio większa ???
I jak mieszanka jest gestrza(mocniejsza) to pewnie trzeba wzmocnic tez konstrukcje silnika by wytrzymywała wieksze siły???

Kurde ale lame ze mnie   :aduh

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipca 2005, 18:49:58 »
Cytat: uniorek
I jak mieszanka jest gestrza(mocniejsza) to pewnie trzeba wzmocnic tez konstrukcje silnika by wytrzymywała wieksze siły???

zazwyczaj wiąże sięto z tym, ale przy nadmuchu rzędu 0.2 Bara i jazdą z głową (obojętnie czy bedzie odprężony czy nie) nic mu sięnei stanie nawet 1.0
Więc jak jest tłoczona większa ilość powietrza to co z ilościa wtryskiwanego paliwa ??? też musi być odpowiednio większa ???

ogólny stosunek jest ca. od 8-15 dawek powietrza na jedną dawkępaliuwa, więc nawet przy 0.2 można jedynie delikatnie zwiększyć przez złącze diagnostyczne

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipca 2005, 19:17:29 »
uniorek, dlatego wlasnie silniki turbo tak latwo modyfikowac sama elektronika.......

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2005, 20:18:11 »
a jesli mają jeszcze IC to można zrobić jeszcze to:   :-DD    :cnice    :-DD  

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipca 2005, 20:23:23 »
CarinaGTI, dobre rysunki..........
ja bym to opisal zupelniena odwrot, ale po oblukaniu rysnkow i przede wszystkim przeczytaniu opisu do nich zczailem o co chodzi...:D
nie pomyslalbym ze tak mozna poleprzyc chlodzenie!:)

z_Yaris

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lipca 2005, 17:27:59 »
mam takie troche lamerskie pytanko
wiadomo ze turbine napedza cisnienie spalin a jak jest ta siła przekazywana do napedu (do silnika ?) w ktorym miejscu i w jaki sposób (łańcuch, pasek) ???

dobrze mówisz a red point żle przeczytał
Turbina napędzana jest przez spaliny

z_Yaris

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lipca 2005, 17:34:03 »
Cytat: Red_Point
jaka sila??
turbina nic nie napedza........
turbina dmucha potem wiecej powietrza do silnika co powoduje efektywniejsze spalanie......... - o to chyba Ci chodzilo??

turbina nic nie dmucha tylko dmucha sprężarka, turbina jest elementem odzyskującym energie z pędzących w kolektorze spalin
Mozna zatem powiedzieć ze turbina jest nadmuchiwana spalinami, i powoduje ze sprezarka dmucha powietrzem do silnika ,tak w dużym uproszczeniu
Inaczej, turbina to odwrocona sprezarka i ma za zadania nie oddawac energie ale ja pobierac (odzyskiwac ze spalin)
Dla przykladu VW g60 ma sama sprezarke napedzana z paska, i nie posiada turbiny w ogóle ( A też dmucha hehe)

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2005, 14:58:11 »
Cytat: z_Yaris

turbina nic nie dmucha tylko dmucha sprężarka, turbina jest elementem odzyskującym energie z pędzących w kolektorze spalin
Mozna zatem powiedzieć ze turbina jest nadmuchiwana spalinami, i powoduje ze sprezarka dmucha powietrzem do silnika ,tak w dużym uproszczeniu
Inaczej, turbina to odwrocona sprezarka i ma za zadania nie oddawac energie ale ja pobierac (odzyskiwac ze spalin)
Dla przykladu VW g60 ma sama sprezarke napedzana z paska, i nie posiada turbiny w ogóle ( A też dmucha hehe)

Czy przypadkeim układ w którym spręzarka napędzana jest paskiem to juz nie turbo a kompresor. A stosowany jest nie tylko przez VW a raczej wymienił bym tu Mercedesa a własciwie to tunera zadwornego AMG.
Poza tym taki układ rózni sie nie tylko tym ze napędzany jest z paska ale rózniez sposobem rozwijania mocy przez silnik.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2005, 15:11:53 »
Cytat: Ice
spręzarka napędzana jest paskiem to juz nie turbo a kompresor

nie inaczej i kompresor nie ma tzw "turbodziury" ale jest za to znacznie mniej wydajny od tradycyjnego turbo
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

z_Yaris

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2005, 15:18:29 »
Cytat: Ice
Cytat: z_Yaris

Czy przypadkeim układ w którym spręzarka napędzana jest paskiem to juz nie turbo a kompresor. A stosowany jest nie tylko przez VW a raczej wymienił bym tu Mercedesa a własciwie to tunera zadwornego AMG.
Poza tym taki układ rózni sie nie tylko tym ze napędzany jest z paska ale rózniez sposobem rozwijania mocy przez silnik.

Dokładnie tak , i napisałem przeciez ze taki układ nie posaida turbiny w ogóle. Codziło mi tu o pokazania RedPointowi ze to nie turbina jest elementem wytwarzjacym ciśnienie..
 Oczywiscie równie dobrym przykładem ja G60 w Volkswagenie są mercedesy.
Jeżli chodzi o  różnice miedzyTurbo-spręzarką a samym kompresorem to poza tym ze kompresor napedzany jest z paska to ładuje cisnienie cały czas w całym zakresie obrotów. Chyba sie we wszystkim zgadzamy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl