Autor Wątek: Hamulce  (Przeczytany 12408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: Hamulce
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Sierpnia 2021, 13:29:25 »
tarcze sa z zeliwa.

Offline Elmero

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Sierpnia 2021, 15:20:26 »
Panowie może trochę obok tematu, ale nawiązując do hamulców mam pytanie jak nasze hybrydy radzą sobie na zjazdach górskimi serpentynami, jest jakaś technika polecana, jakieś najlepsze rozwiązanie? Z manualem to proste zagadnienie, natomiast hamowanie silnikiem bez zbytniego upalania klocków ze skrzynią bezstopniową jest dla mnie zagadkowe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Sierpnia 2021, 15:42:04 »
Nie mam hybrydy (ale mam automat) przecież masz możliwość włączenia symulacji biegów i ręcznego ich wybierania, co za tym idzie hamowania silnikiem. Do tego jest też w hybrydach tryb B.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Sierpnia 2021, 16:16:29 »
Nie mam hybrydy (ale mam automat) przecież masz możliwość włączenia symulacji biegów i ręcznego ich wybierania, co za tym idzie hamowania silnikiem. Do tego jest też w hybrydach tryb B.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
W Camry nie ma B. Sa biegi sekwencyjne. Wrzucasz 2 lub 3 i zjezdzasz hamujac silnikiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Sierpnia 2021, 16:39:06 »
Aż sam byłem ciekaw. Na stronie TRW, wg VIN znalazłem tylko tarcze na tył. I wygląda że w Ravce jest ta sama. No ciekawe, jaka ogólnie jest dostępność zamienników na przód. W innym sklepie ta sama tacza figurowała jako Peugeot/Citroen. Także wskazane fachowe wyszukiwanie.

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Sierpnia 2021, 16:57:44 »
nr oryginałów:

Klocki przód:04465-33490
Tarcze przód: 43512-48130

Klocki tył: 04466-33230
Tarcze tył: 42431-78010

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Sierpnia 2021, 16:59:25 »
Ravka HSD 2021 ma z tyłu inne: 42431-42080

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Sierpnia 2021, 20:51:18 »
Jak wszystko teraz, z gównolitu
Ostatnio większość części jest z gównolitu. Np. przednia szyba, parę tysięcy km i mnóstwo odprysków, w sumie więcej niż w Hiace z 1981r. :).
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2021, 20:56:25 wysłana przez KubaCamry »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Sierpnia 2021, 20:55:29 »
Panowie może trochę obok tematu, ale nawiązując do hamulców mam pytanie jak nasze hybrydy radzą sobie na zjazdach górskimi serpentynami, jest jakaś technika polecana, jakieś najlepsze rozwiązanie? Z manualem to proste zagadnienie, natomiast hamowanie silnikiem bez zbytniego upalania klocków ze skrzynią bezstopniową jest dla mnie zagadkowe.
Nic nie musisz kombinować, elektronika sama to wykrywa i hamuje silnikiem, robi to dosyć głośno ale przecież chodzi o efekt. Przetestowane osobiście :), hamulec działa sprawnie nawet po długich zjazdach, pokonywanych agresywnie.

Offline Adi 74

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Sierpnia 2021, 21:38:23 »
A czy te przywoływane "biegi sekwencyjne" to czasem nie poziom odzyskiwania energii po zdjęciu stopy z pedału przyspieszenia ? Czy wrzucisz s1 czy s8 to i tak jedziesz w pełnym zakresie prędkości. 
Wrzuć tryb Eco i powinien zwalniać przy zjeździe.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Sierpnia 2021, 22:24:57 »
Hamowanie przy zjazdach realizowane jest przez silnik elektryczny, który ładuje baterie - to wiemy. Ale ciekawostką jest (i nie wszyscy wiedzą), że przy długich zjazdach, gdy bateria już pełna, zaczyna się hamowanie silnikiem.
Generalnie hamowanie w camry moim zdaniem działa ok. Jedyne zastrzeżenie jakie mam, to że w czasie deszczu tarcze są mokre i pierwsza sekunda hamowania na autostradzie może rozczarować.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Sierpnia 2021, 22:28:56 »
Po co poprawiać elektronikę? Na prawdę to działa dobrze. Te niby biegi dodali żeby dziennikarze przeprowadzający testy, przestali marudzić. Po zdjęciu nogi z gazu zaczyna się odzyskiwanie, które się zwiększa w zależności od nacisku na pedał hamulca. Jak bateria jest full lub odzyskiwanie trwa długo, to elektronika sama włącza hamowanie silnikiem. Zabawa tymi biegami nie zwiększa ilości odzyskanej energii. Jak się tym bawię to mam wrażenie, że efekt jest odwrotny.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Sierpnia 2021, 23:27:15 »
Jedyne zastrzeżenie jakie mam, to że w czasie deszczu tarcze są mokre
Jeżeli myślimy o tym samym zjawisku, to chyba nie to. Uczucie początkowego uślizgu to cecha hamowania hybrydą. Temat znany również z hybryd innych producentów.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Września 2021, 08:06:38 »
Jedyne zastrzeżenie jakie mam, to że w czasie deszczu tarcze są mokre
Jeżeli myślimy o tym samym zjawisku, to chyba nie to. Uczucie początkowego uślizgu to cecha hamowania hybrydą. Temat znany również z hybryd innych producentów.

Nie. Mówię o hamowaniu zanim tarcze wyschną. Dotyczy tylko dużych prędkości i tylko jazdy w czasie deszczu.
Pamiętam to zjawisko tylko z Poloneza. Wszystkie moje późniejsze auta jakoś sobie z tym radziły. Niektórzy producenci utrzymują stale wstępne ciśnienie w układzie właśnie po to by hamulce były ciepłe - suche. Dlaczego Camry tego nie umie?
Ale nie jest to jakoś uciążliwe. Po prostu lecąc gdzieś mokrą autostradą można się przestraszyć pierwszej reakcji na wciśnięcie hamulca, bo jest nietypowa. Ale po chwili się przyzwyczajasz.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Września 2021, 08:24:06 »
Może to być wina danego klocka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl