Autor Wątek: Ubytek płynu chłodzącego toyota Prius Plus 2014  (Przeczytany 7931 razy)

Offline Jarass72

• Toyot Leżący
  • *
Ubytek płynu chłodzącego toyota Prius Plus 2014
« dnia: 31 Sierpnia 2021, 13:05:24 »
Dzień dobry Państwu.
Mam następujące problem dot mojej Toyoty Prius Plus. Rocznik 2014, przebieg 317 000 km ( auto mam od przebiegu 290 tys km). Otóż zaczął mi ubywać płyn chłodzący. Średnio dolewam około pół litra na tydzień. Wizualnie nie widać nigdzie wycieków a nie ma też żadnych " toffi, majonezów, mazi, mleka" ani na bagnecie ani pod korkiem wlewu czy zmian konsystencji , koloru płynu w zbiorniczku. Nie zauważyłem spadku mocy ani nie dymi na biało. Teraz pytanie, czy mimo braku powyższych objawów może to być uszczelka pod głowicą? W sensie że płyn może się dostawać do któregoś cylindra? Jeszcze jednym z objawów jest szarpanie silnika spalinowego ( nie zawsze) gdy odpala na postoju lub gdy przełącza się z elektrycznego przy dodawaniu gazu. Ps układ dolotu- chłodnicza, EGR, kolektor wyczyszczone. Dziś jeszcze wymieniam świece zapłonowe.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Ubytek płynu chłodzącego toyota Prius Plus 2014
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2021, 13:40:41 »
Mi tak kiedyś w Carinie dużo płynu ubywało i ciągle musiałem dolewać, a nigdzie nie było widać śladów wycieku (pod samochodem na betonie było sucho). W końcu wymieniłem obydwa węże gumowe od chłodnicy, bo były lekko sparciałe przy końcówkach i przestało ubywać.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2021, 14:03:09 »
Sprawdź pompę wody tamtędy leci po dużym przebiegu

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2021, 17:18:19 »
Przy tych objawach UPG na 99.99%

Offline tomaszeset

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2021, 21:42:50 »
Kup tester sprawdzający czy są spaliny w płynie chłodzącym, kosztuje kilkanaście złotych.

Offline Jarass72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Września 2021, 15:30:45 »
Kupiłem tester na obecność CO2 . Zrobiłem 2 testy, auto chodziło ok 10 minut, gazowałem i preparat cały czas niebieski. Sprawdziłem potem czy to w ogóle działa poprzez dmuchanie w tą rurkę ( jak wiadomo wydychamy dwutlenek węgla) no i po chwili się zrobił żółty! Pytanie czy jeśli nie ma CO2 w układzie chłodzenia to i tak może być UPG walnięta?

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Września 2021, 14:25:21 »
Kupiłem tester na obecność CO2 . Zrobiłem 2 testy, auto chodziło ok 10 minut, gazowałem i preparat cały czas niebieski. Sprawdziłem potem czy to w ogóle działa poprzez dmuchanie w tą rurkę ( jak wiadomo wydychamy dwutlenek węgla) no i po chwili się zrobił żółty! Pytanie czy jeśli nie ma CO2 w układzie chłodzenia to i tak może być UPG walnięta?

sa rozne opcje :

spaliny do ukladu chlodzacego
plyn chlodzacy do komory spalania
olej do ukladu chlodzacego (ale to bys widzial)
plyn chlodzacy do oleju

moga byc rozne mieszanki

jesli ubywa plyn to dokladnie zweryfikuj wycieki :  silnik jest pochylony w strone grodzi i moze z tylu miedzy blokiem a glowica zaobserwujesz jakies pocenie wyciek moze plyn wydostaje sie na uklad wydechowy i sie wypala dlatego nie ma plamy na podlodze   (auto na podnosnik i od dolu swiecac obejrzec silnik od strony grodzi)

lub co gorsze plyn dostaje sie do komory spalania i tam zostaje wypchniety odparowany /przepalony dlatego nierowna praca i szarpanie  na tych filmikach yt.  chyba najczesciej pada 2 cylinder (moze wykrec swiece sprawdz kompresje.

moze gdzies plyn ubywa przez nagrzewnice a szarpanie to zbieg okolicznosci . 

ostatnia opcja szukaj ladnego silnika od ch-r   mozna za 1-1,5 kupic nowke i bez klopotu zalozyc  (mamy plusa z takim motorem) dwa krocce do przerobki.

pozdr. & good luck

ps. pisze szybko wiec moga byc bledy ,literowki   :grin: :grin: :grin: :grin:
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Jarass72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września 2021, 15:06:28 »
Plan następujący...we wtorek auto jedzie do kolegi mechanika na sprawdzenie szczelności układu chłodzenia ( napompowanie układu)oraz sprawdzenie kompresji. Dam znać o wynikach.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Września 2021, 15:44:02 »
Obejrzenie świec i wnętrza cylindra da odpowiedź, czy dostaje się tam płyn.

Offline Jarass72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Września 2021, 08:57:52 »
Jutro na diagnostykę ale jeszcze dziś kilka wskazówek:
Obejrzałem wymienione świece- wydaje się że pierwsza od strony pompy wody jest może trochę jakby " najmniej sucha" w porównaniu do pozostałych ( ps to co na gwincie to plastelina do oznaczenia z którego cylindra która). Chyba. Nie umiem jeszcze i nie wiem czy jest możliwość na forum wrzucać fotki bo mam porobione. Natomiast kolejna myślę ważna rzecz. ( Zapomniałem o tym napisać) jak czyściłem EGR i kolektor ssący był w kolektorze w jego najniższej części " majonez", tuż pod przepustnicą. Taki dość rzadki, że spływał jak nachylałem kolektor. Tuż pod przepustnicą. Wyczyściłem i w celu eliminacji jednej z części na 2 dni zaślepiłem EGR między zaworem a kolektorem z myślą że w przypadku nieszczelności chłodniczki EGR mógłby płyn się dostawać do kolektora właśnie zaworem. Choć z drugiej strony wtedy ów tester CO2 powinien wskazać obecność spalin w płynie a nie wskazał. Tak czy tak po 2- dniowej jeździe, przy zamkniętym EGR rzadki majonez już widać na dole kolektora ssącego po uchyleniu przepustnicy. Dam znać po oględzinach u mechanika.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Września 2021, 16:35:15 »
Ten "majonez" to olej z odmy zassany przez zawór PCV do kolektora. Taki urok tego układu. Może też lekko niedomagać ten zawór, wtedy więcej oleju zaciąga. Warto co 100-150 tysięcy kilometrów wymienić zawór. Koszt w ASO 62zł.

Offline Jarass72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Września 2021, 01:19:30 »
Cóż, prawdopodobnie jednak UPG. Wywala płyn przez korek jak jest duże ciśnienie szczególnie po zdjęciu nogi z gazu. Panowie, czy warto robić głowicę? Auto ma 319 000 km przebiegu. Czy szukać silnika? Sirkris55 , moglibyśmy porozmawiać w wolnej chwili? Gdzie szukać, gdzie zlecić przekładkę? Pisałeś że macie plusa z przełożonym silnikiem. Ps swoją drogą- trochę chyba przesadzona ta legendarna niezawodność toyot. Oleje zmieniane regularnie, auta nie piłowałem a 320 tys km i remont lub wymiana silnika. Nie jest to jakiś hiper duży przebieg. Pozdrawiam forumowiczów.

Offline tomaszeset

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Września 2021, 08:18:36 »
Masz gaz założony w aucie? Bo jak tak to trzeba przełączyć na benzynę robiąc test.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Września 2021, 08:30:32 »
Kolega miał passata b5 fl 1.9 tdi i też naprawiał głowice przy 300 tyś nie ma reguły zazwyczaj przy 300 tyś trzeba remontować głowicę ale wolał bym zregenerować głowicę niż wymienić silnik bo z silnikiem to już loteria ile wytrzyma

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Września 2021, 08:31:33 »
Jeżeli mówisz o głowicy czyli górze samej bez robienia dołu to lepiej zrobić swoją głowę, bo nie wiesz jaki motor kupisz. Jeśli dół byś miał posadzony to taniej zaryzykować i kupić motor, z w miarę pewnej ręki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl