Kupiłem tester na obecność CO2 . Zrobiłem 2 testy, auto chodziło ok 10 minut, gazowałem i preparat cały czas niebieski. Sprawdziłem potem czy to w ogóle działa poprzez dmuchanie w tą rurkę ( jak wiadomo wydychamy dwutlenek węgla) no i po chwili się zrobił żółty! Pytanie czy jeśli nie ma CO2 w układzie chłodzenia to i tak może być UPG walnięta?
sa rozne opcje :
spaliny do ukladu chlodzacego
plyn chlodzacy do komory spalania
olej do ukladu chlodzacego (ale to bys widzial)
plyn chlodzacy do oleju
moga byc rozne mieszanki
jesli ubywa plyn to dokladnie zweryfikuj wycieki : silnik jest pochylony w strone grodzi i moze z tylu miedzy blokiem a glowica zaobserwujesz jakies pocenie wyciek moze plyn wydostaje sie na uklad wydechowy i sie wypala dlatego nie ma plamy na podlodze (auto na podnosnik i od dolu swiecac obejrzec silnik od strony grodzi)
lub co gorsze plyn dostaje sie do komory spalania i tam zostaje wypchniety odparowany /przepalony dlatego nierowna praca i szarpanie na tych filmikach yt. chyba najczesciej pada 2 cylinder (moze wykrec swiece sprawdz kompresje.
moze gdzies plyn ubywa przez nagrzewnice a szarpanie to zbieg okolicznosci .
ostatnia opcja szukaj ladnego silnika od ch-r mozna za 1-1,5 kupic nowke i bez klopotu zalozyc (mamy plusa z takim motorem) dwa krocce do przerobki.
pozdr. & good luck
ps. pisze szybko wiec moga byc bledy ,literowki