Autor Wątek: Ubytek płynu chłodzącego toyota Prius Plus 2014  (Przeczytany 7935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Ubytek płynu chłodzącego toyota Prius Plus 2014
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Września 2021, 19:16:05 »
Jarass72.  Sprawdzales korek od zbiorniczka wyrownawczego ? W moim przypadku bylo tak ze uszczelka w korku byla uszkodzona i w lecie, przy 36 stopniach, wywalilo mi podczas jazdy caly plyn. Jak masz jeszcze mozliwosc to zamien korek od zbiorniczka od chlodzenia inwertera. W chwili obecnej mam Priusa IV gen i plynu mi troche ubywa, niewiele bo jakies 200-250ml na 20k km. W zbiorniczku wyrownawczym rano mam poziom Low a po rozgrzaniu prawie High. Sprawdzalem wszystko co tylko moglem i zagadki nie rozwiazalem. W priusie III gen jak mi padla UPG to wywalilo mi plyn podczas jazdy w 30min.

Offline ProDG

• Początkujący
  • Samochód:: Prius plus
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Marca 2022, 09:37:58 »
Kolego, prosze napisz jak sie u Ciebie skonczylo z tym problemem. Mam identyczne auto, model, rocznik, przebieg i identyczne objawy. Chcialbym wiedziec co robic.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Marca 2022, 08:15:26 »
Witam. Niedawno moj kolega ktory jezdzi Priusem III gen mial problem. Podczas jazdy na autostradzie zaswiecila mu sie kontrolka od temp plynu chlodzacego. Zwolnil i kontrolka zgasla. Zdazylo mu sie to kilka razy podczas tej samej jazdy. Od jakiegos czasu nazekal ze samochod dosc dlugo mu sie rozgrzewa, stwierdzil to po tym, ze cieple powietrze z nawiewow zaczynalo leciec pozniej niz zwykle. Wymienil termostat bo majster stwierdzil nalot po plynie dookola obudowy. Nic to nie dalo. Co ciekawe zaczelo ubywac plynu. Plyn wywalalo przez korek w zbiorniczku wyrownawaczym. Rozwiazaniem problemu okazala sie pompa wody. Po wymianie wszystkie problemy z plynem zniknely.
Osobiscie jezdze Priusem IV gen. i po zakupie zauwazylem ubytek plynu. Niewiele bo ok. 100-150ml co 10 tys km. Jezdze duzo wiec dolewalem co ok 5-6tyg. Problemem okazala sie nieszczelna chlodnica. Plyn wyciekal w takim miejscu ze zeby zauwazyc wyciek musialem zdemontowac oslone silnika. Nigdzie nie bylo widac wycieku bo plyn wysychal na chlodnicy tworzac rozowy korzuch.
Jezeli komus pojawia sie problem z ubywajacym plynem to proponowalbym na poczatku zrobic test na obecnosc CO2. Wprowadzic samochod w tryb serwisowy, upewnic sie ze termostat jest na full otwarty i sprawdzic. Jezeli jest ok to szukac przyczyny w uszkodzonej pompie lub uszkodzonej chlodnicy.
Aby otworzyl sie termostat, samochod musi chodzic na spalinowce dosc dlugo i osiagnac temp min 90 stopni. Czesciowo termostat otwiera sie przy 85.
Pozdrawiam

Offline Waldemaro

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius Plus
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2022, 14:59:43 »
Też miałem niewielki ubytek płynu , 100-150 ml na 1500 km . Nigdzie nic nie było widać , więc poszedłem na łatwiznę i wlałem LIQUI MOLY 8347 . Problem znikną i mam święty spokój .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl