Autor Wątek: Corolla niczym traktor!  (Przeczytany 3593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
Corolla niczym traktor!
« dnia: 02 Października 2021, 15:20:34 »
Po odpaleniu silnika auto wibruje, pomimo że obroty są na poziomie 1000-1100. Ponadto słychać z silnika stukanie i terkotanie, zbliżone do ogłosu traktora. Jechać się da, jak najbardziej. Tylko, że operując gazem czyli zwiększając obroty wibruje i hałasuje coraz bardziej.

Czego to mogą być objawy?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Corolla niczym traktor!
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2021, 17:05:43 »
Wygląda jak by jeden cylinder nie pracował ( świeca ?)
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2021, 17:47:04 »
Wykręć świece i pooglądaj elektrody, może już dość wypalone, albo zalepione nagarem i iskra nie może przeskoczyć. W szczególności w egzemplarzach, które biorą olej.

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2021, 20:13:24 »
Czyli to mogą być świece?

Pytam bo mam kontakt z poprzednim właścicielem, a w zasadzie właścicielką tego samochodu. I mówiła, że tak bywało czasami i to właśnie była wtedy wina świec. Ale czytając w necie to jednak nie są typowe objawy świec.

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2021, 20:44:26 »
https://www.szybkiplik.pl/5jKctPv5ge

Tutaj wrzuciłem nagranie dźwiękowe. Jak się odpowiednio głośno posłucha to słychać to stukanie.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2021, 22:42:05 »
Czyli to mogą być świece?

Pytam bo mam kontakt z poprzednim właścicielem, a w zasadzie właścicielką tego samochodu. I mówiła, że tak bywało czasami i to właśnie była wtedy wina świec. Ale czytając w necie to jednak nie są typowe objawy świec.

Do lekarza też nie chodzisz tylko czytasz w necie co to może być i jak to leczyć ?

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Października 2021, 00:25:19 »
A ten komentarz to co ma na celu?

Samochód to nie człowiek. A silnik to nie organizm. Idąc do mechanika wolę wiedzieć czego mam się spodziewać, choćby po to by nie dać się oszukać. Póki co mam bardzo dobre doświadczenia z poradami na forach tematycznych aut (nie tylko Toyoty, ale też moich poprzednich marek) i myślę że dzięki doświadczeniom użytkowników, którzy mi doradzali zaoszczędziłem sporo czasu i pieniędzy. A przede wszystkim nerwów.

Czy masz jeszcze jakieś pytania?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Października 2021, 09:46:09 »
Tak czy sprawdziłeś już te świece.
Od nich trzeba zacząć.

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2021, 16:06:36 »
Sytuacja ma się następująco.

Samochód po podpięciu pod OBD pokazał błąd P0302 czyli wypadanie zapłonów w cylindrze nr 2. Postanowiłem w pierwszej kolejności wymienić świece jako najtańszego potencjalnego winowajcę.

Dziś auto trafiło do znajomego mechanika. Okazało się, że świece 1, 3 i 4 są rzeczywiście zużyte, ale jeszcze nie na tyle by robiły jakieś większe problemy. Źródłem całego zamieszania okazała się zgodnie ze wskazaniami komputera świeca 2, bowiem okazało się że cała jest oblepiona, najprawdopodobniej olejem. Podczas naprawy okazało się też, że akumulator skończył żywot, bo wstyd się przyznać, ale po wymianie świec nie chciał zapalić.

Tak czy inaczej. Na tą chwilę mam już nowy akumulator. Nowy komplet świec. Skasowany check engine. Zapala bezbłędnie. Jeździ w sumie normalnie. Aczkolwiek mam jakieś takie wrażenie, że przy początkowym rozpędzaniu jakoś tak wibruje. Ale potem już nie. Ale może się wydaje. Będę obserwował.

No i teraz pytanie brzmi co dalej z tym olejem na świecy. Jeśli znów pojawi się problem z tym cylindrem to zapewne właśnie taka będzie jego przyczyna. Co wtedy wymieniać? Czy też możliwe jest to, że ten olej tam to incydentalna sprawa, bo np. świeca była źle dokręcona? Jeżdżę tym autem od około dwóch lat i przez ten czas nic w kwestii świec, cewek, przewodów itp nie było robione.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2021, 16:39:07 »
jaki przebieg tego auta?
czy bierze olej ?
czy było sprawdzane ciśnienie sprężania ? Może już być tak , że kompresja na tym cylindrze jest już wyraźnie słabsza

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2021, 17:32:52 »
Auto ma około 243 tys. km. przebiegu.

Z olejem to ciekawa sprawa. Tak jak napisałem mam go od około dwóch lat. I początkowo pochłaniał naprawdę duże ilości oleju. Przykładowo dolewałem do górnej granicy bagnetu i po przejechaniu kilkuset kilometrów on był poniżej dolnej granicy. Od poprzedniego właściciela wiem, że np jadąc z Warszawy do Rewala i z powrotem (ok. 1200km) Toyotka oprócz paliwa spalała też 4 litry oleju :D Natomiast od kilku miesięcy to się zmieniło. Teraz jak się zaczęło coś psuć to sprawdziłem i było minimalnie poniżej poziomu dolnej kropki. Wcześniej uzupełniałem kilka miesięcy temu. Więc jakby mniej ten olej bierze, choć w międzyczasie nic nie było robione.

Co do ostatniego pytania - nie było robione.

Mogę też dodać, że w tzw międzyczasie przetestowałem znów auto robiąc kółeczko. No i niestety mój poprzedni post był nadto optymistyczny. Auto nadal wibruje, choć znacznie mniej niż przed wymianą świec. Na pewno jest to dalekie od normy. Momentami przy szybszej jeździe (na wyższych obrotach) check engine miga, a potem samoczynnie gaśnie. Wychodzi więc na to, że ten cylinder nadal nie pracuje prawidłowo. Lepiej niż przed wymianą świec, ale nadal nie tak jak powinien.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Października 2021, 20:06:05 »
Wypada jeszcze sprawdzić resztę układu zapłonowego - cewki, przewody itp. Może coś z tego niedomaga.

Jak Ci nikt tu nie napisze nic więcej mądrego to moje zdanie jest takie , że na cylindrze nr 2 jest ciśnienie sprężania niższe od pozostałych cylindrów o kilka barów. Najpewniej jest to spowodowane nieszczelnymi pierścieniami tłokowymi, stąd też zaolejenie/zanagarowanie świecy. Dlatego też są nieco większe wibracje na mniejszych obrotach , a mniejsze wraz ze wzrostem obrotów (większa częstotliwość zapłonów to i wydaje się, że silnik równiej pracuje). Teraz kwestia czy w takiej ewentualnej sytuacji naprawa jest w ogóle ekonomicznie uzasadniona.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2021, 23:34:40 »
A o jakim silniku wogóle jest tu mowa ? 1.33 czy 1.6 - który rok ?

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2021, 00:25:57 »
1.4 benzyna. Rocznik 2002.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2021, 08:26:13 »
1.4 benzyna. Rocznik 2002.

No to już prawie 20 lat. A ten przebieg 243K pewny jest ?
Bo jak masz go od 2 lat to mógł być wcześniej już 2 x kręcony i po prostu silnik się kończy zwłaszcza że olej już bierze litrami (4 na 1200 ) a nawet jak teraz bierze połowę mniej to i tak pewno silnik do remontu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl