Autor Wątek: Yaris nie odpala  (Przeczytany 12143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregiso

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris nie odpala
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudnia 2021, 08:16:31 »
Oczywiście miałem na myśli OBD2.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Grudnia 2021, 08:17:13 »
Na poczatek zrób test, spróbuj odpalić pojazd i jak nie odpali, to poruszaj (pokręć) w różne strony kablami od akumulatora i potem znowu spróbuj odpalić.

A generalnie to szczotka druciana w rękę (albo papier ścierny) i kabel minusowy od akumulatora odepnij i przeczyść jego klemy przy akumulatorze, karoserii i gdzie tam jeszcze. Czasem słabe połączenie tego kabla (zaśniedziałe styki) skutkuje niemożnością odpalenia pojazdu.

Offline Gregiso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Grudnia 2021, 15:20:20 »
Dziękuję za odpowiedz, zaraz spróbuje wszystko to zrobić.
Zapomniałem jeszcze dodać że po próbie odpalenia i braku reakcji i po tym jak znow przekręcę kluczyk w stacyjce na pozycję "0", po około sekundzie słychać potrójne "cyknięcie" z pod maski.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2021, 16:11:54 wysłana przez Gregiso »

Offline Gregiso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Grudnia 2021, 16:15:17 »
Na poczatek zrób test, spróbuj odpalić pojazd i jak nie odpali, to poruszaj (pokręć) w różne strony kablami od akumulatora i potem znowu spróbuj odpalić.

A generalnie to szczotka druciana w rękę (albo papier ścierny) i kabel minusowy od akumulatora odepnij i przeczyść jego klemy przy akumulatorze, karoserii i gdzie tam jeszcze. Czasem słabe połączenie tego kabla (zaśniedziałe styki) skutkuje niemożnością odpalenia pojazdu.
Wszystko to zrobiłem. Nawet podładowałem akumlator na full.
Niestety zero efektu, nie kręcic :(

Offline Gregiso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Grudnia 2021, 16:11:59 »
Jestem ponownie.
Wydaje się że sprawa jest rozwiązana i generalnie nie było żadnego problemu.
Proszę tylko o potwierdzenie, czy Yaris ma jakiś czujnik wciśnięcia sprzęgła?
Jeżeli tak jest to muszę przyznać że od kiedy jeżdżę samochodem (prawie 30lat), nigdy się z tym nie spotkałem.
Z mojego "odkrycia" na to wychodzi.
Otóż mam z po stronie kierowcy dodatkowy dywanik, który w czasie jezdy lubi podwijać się po pedały. Szczególnie kiedy prowadzi mój początkujący syn. I to też odpowiedz, dlaczego to jemu zdażały się najczęściej problemy z odpalaniem.
Zrobiłem kilka razy test i okazuje się że rzeczywiście pedał musi być wciśniety do samej podłogi, innaczej nie odpala.
A może jest tam jakiś czujnik który u mnie się obnirzył i dlatego tak się dzieje?
Pytanie wydaje się może śmieszne i cała sprawd błacha, ale na prawdę proszę o odpowiedz, bo ja nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem.

Pozdrawiam!

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Grudnia 2021, 19:27:18 »
Praktycznie wazystkie samochody teraz take mają.
Nie Ty pierwszy masz z tym problem.
Kiedyś klient oskarżył mnie że mu zepsułem auto bo nie pali - przez 3 lata nie wiedział że ma czujnik. Odruchowo naciskał sprzęgło i odpalał .

Offline Gregiso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Grudnia 2021, 14:47:25 »
W obec tego dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Jestem szczęśliwy, że obyło się bez dodatkowych kosztów i straty czasu na szukanie, a jak pokazuje ta sytuacja, człowiek uczy się przez całe życie.
Dla mnie temat jest zamknięty.

Pozdrawiam i do napisania. :-)

Offline ArturM82

• Początkujący
  • Samochód:: YARIS TS
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Października 2025, 12:38:56 »
Witajcie. Podepnę się pod wątek bo też dotyczy problemu z odpalaniem natomiast problem wydaje się inny. Auto to Yaris TS z 2006r. odpalany z przycisku, od jakiegoś czasu czasem nie odpala, po wciśnięciu przycisku przygasają zegary ale nic się nie dzieje, wytypował bym rozrusznik ale wydaje się to ślepa uliczka bo auto odpala po poruszeniu dźwignią od biegów. Jak myślicie, co może być powodem? Czy tam jest jakiś czujnik od położenia dźwigni biegów? To manual oczywiście.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl