Te mapy to jak można zaktualizować czy w ASO trzeba?
Tak jak napisał kolega Pawel7. Po założeniu konta kupujesz aktualizację za 0 zł i ściągasz na pendriva plik ok 13gb. Jakby coś nie szło to mam maila od Toyoty wytłumaczone jak krowie na rowie.
w nawiązaniu do Pana wiadomości uprzejmie informujemy, iż aby móc dokonać aktualizacji map w jednostce multimedialnej w samochodzie w pierwszej kolejności należy dodać samochód i zweryfikować jego własność w portalu Moja Toyota:
1.Wybrać zakładkę "Mój samochód".
2. Dodać model, podając VIN.
3. Wybrać opcję "Zweryfikuj samochód", podając kod modelu z pola D2 (do pierwszego myślnika) w dowodzie rejestracyjnym.
4. Kliknąć "Potwierdź".
W drugiej kolejności należy dodać system multimedialny do portalu:
1. Wybrać zakładkę "System multimedialny".
2. Wybrać system multimedialny zgodny z tym, który jest w samochodzie.
3. Wybrać opcję "Zarejestruj online, korzystając..." i wprowadzić "Identyfikator urządzenia" jako jeden ciąg znaków z zachowaniem wielkości liter. (Identyfikator urządzenia można odczytać w systemie multimedialnym naciskając Ustawienia -> Ogólne -> Informacje o systemie - Identyfikator urządzenia(Nr. Urządz.)).
4. Po wprowadzeniu "Identyfikatora urządzenia" nacisnąć "Zarejestruj".
Po wykonaniu powyższych czynność należy zalogować się do portalu Moja Toyota w systemie w samochodzie przez udostępnienie Internetu przez Bluethooth:
iPhone:
1. Włączamy internet mobilny w telefonie: Ustawienia -> Sieć komórkowa -> Włączamy opcję Dane sieci kom.
2. Włączamy hotspot: Ustawienia -> Hotspot osobisty -> Włączamy opcję Hotspot osobisty (jeśli nie mamy włączonego Wi-Fi lub Bluetooth, to pojawi się dodatkowe okno, w którym wybieramy: Włącz Wi-Fi i Bluetooth).
Android:
1. Włączamy internet mobilny w telefonie: Ustawienia -> Sieci -> Sieci bezprzewodowe -> Włączamy opcję Dane komórkowe.
2. Włączamy hotspot: Ustawienia -> Sieci -> Łączność -> Powiązane -> Włączamy opcję Tethering przez Bluetooth.
Uwaga! Szczególnie w przypadku urządzeń z Androidem opcje w menu mogą być nieco inne. Ważne, aby w telefonie włączone było połączenie z siecią komórkową i Bluetooth.
3. Włączenie zwykłego routera z telefonu nie pomoże – musi być włączony router za pomocą Bluetooth.
Czasami może się zdarzyć, że tethering nie jest dozwolony przez danego operatora telefonii komórkowej – wtedy opcja połączenia może być niewidoczna.
Po połączeniu systemu multimedialnego z Internetem należy:
1. Zalogować się do konta Moja Toyota w systemie multimedialnym używając ToyotaID.
2. Wybrać jedną z aplikacji np. Pogoda.
3. FUD powinien być już ustawiony.
Po wykonaniu wszystkich powyższych czynności powinien móc Pan zaktualizować mapy do najnowszej wersji wybierając odpowiednią wersję 2021v1. Jeżeli aktualizacja map została już pobrana, pliki aktualizacji znajdzie Pan w zakładce e-sklep -> Zakupy.
Aktualizację map należy pobrać na komputer, rozpakować i wgrać na czystą pamięć USB o rozmiarze 32GB i formacie FAT32. Następnie tak przygotowaną pamięć leży podłączyć do gniazda USB w systemie multimedialnym, gdzie proces aktualizacji map rozpocznie się automatycznie.
Aktualizację map można również wykonać w Autoryzowanej Stacji Serwisowej Toyoty.
W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.
-------------------------------------
Z poważaniem,
Karolina Mazurek
Biuro Obsługi Klienta Toyota Motor Poland