Autor Wątek: Camry - pytania / spostrzeżenia  (Przeczytany 125788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Camry - pytania / spostrzeżenia
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Lutego 2022, 21:25:20 »
Dla mnie takie wróżenie z fusów… dwa różne testu z dwoma różnymi przeszkodami… co tu w ogóle porównywać? Ważne, że nie zmiażdżyło nóg pasażera. Czy pogięło dach i klapę, to się martwią reanimatorzy trupów. W cywilizowanym świecie takie auto idzie na złom, a nie do dalszej odsprzedaży.
TNGA jest sztywna, kto nie wierzy niech się przejedzie poprzednią generacją Camry, że jest ich mało to łatwiej porównać na Rav4, miałem poprzednią generację i była miękka jak guma, raz przejechałem się nowąi tu mamy przepaść, na prawdę jest to sztywne auto. Co tam ruskie piszą to mi to lotto, na ich rynek większość modeli jest robiona u nich z ich poziomem jakości…
Jeżeli chodzi o hak i bagażnik dachowy, to jest to wynik krytykowanego przeze mnie podejścia TME, do klienta EU. Musieli by robić dodatkowe testy do homologacji, oczywiście spalanie i emisja byłaby wyższa…
Takie głupie ekologiczne gierki TME, paliwo w oleju też jest tym spowodowane… Geniusze marketingu z TME.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Lutego 2022, 21:38:30 »
W temacie haka
Nie można mieć takiego wbijanego w dowód do ciągnięcia ale można mieć taki tylko na potrzeby dołożenia bagażnika rowerowego. Może ktoś (o ile nic nie pomieszałem i nie gadam głupot) podesłać link do takiego haka? Bo chyba pl nie ma ich zbyt dużo?

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Lutego 2022, 21:53:18 »
Test pasata "taki sam" jak Camry:
https://www.youtube.com/watch?v=9IRdahaq3SI

Offline joeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Lutego 2022, 22:02:02 »
Dokładnie, wypadł znacznie! gorzej niż Camry, urwane drzwi, slupek sie zlamal totalnie i pasażer głowa poszedł w deskę ...  niemiecka technologia

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Lutego 2022, 22:29:45 »
Dokładnie, wypadł znacznie! gorzej niż Camry, urwane drzwi, slupek sie zlamal totalnie i pasażer głowa poszedł w deskę ...  niemiecka technologia
Rzecz nie jest w bezpieczeństwie, bo obydwa samochody mają 5 gwiazdek i gwarantują przeżycie. Chodzi o sztywność nadwozia i w tym teście tył i dach passata również w całości nadaje się do przeszczepu :grin:

https://ibb.co/Pxy7t4k
To jest Yaris mojej żony. Przednio-boczna czołówka z tirem ok 50km/h. Drzwi otwierał strażak, ale żona wysiadła o własnych siłach. Poza kolanem i liściem od poduszki, nie miała żadnych obrażeń.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2022, 22:32:08 wysłana przez surrender »

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Lutego 2022, 22:57:13 »
Z testami zderzeniowymi sprawa polega na dwóch parametrach.
  • Energia zderzenia ma być pochłanianie równomiernie, z ograniczeniem przyspieszenia (ujemnego) do takiego, jakie wytrzyma człowiek. Konstrukcja ma się równomiernie, stopniowo składać. Przeciwieństwem bezpiecznego pojazdu jest stalowy monolit, który się zatrzyma natychmiast, bez zniszczenia się, ale z przyspieszeniem -100g, które zabije wszystko.
  • Kabina ma pozostać w miarę nietknięta, kierownica ma się nie wbić w człowieka itp.
Nie ma to wiele wspólnego z zachowaniem kształtu jakichś elementów nie będących częścią kabiny, z nieuszkodzeniem jakiegokolwiek elementu. Ma się nie uszkodzić człowiek. Tak jak szczęśliwie się skończyło z żoną surrendera. Rety, rety...

Nie da się tego ocenić oglądając film, poza oczywistymi błędami, jak zgniecenie kabiny czy wejście maski do kabiny przez otwór szyby. To się sprawdza przede wszystkim na fantomach, modelach ludzi, wstawionych do środka. To, czy się trochę sfałdował dach, albo czy klapa bagażnika odstaje, jest drugorzędne, o ile nie zagraża ludziom. I oczywiście 8 km/h to duża różnica.

Nic z tego nie wynika dla naszego pierwotnego pytania o bagażnik i być może ocierające drzwi na nierównym krawężniku (nikt z nas tego jak dotąd nie zgłaszał). Moja jest z sierpnia (produkcja 16-23.08.2021) i wygląda na to, że bagażnik jest OK. A co tam piszą sobie na forach u Rosjan, to piszą.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2022, 23:00:06 wysłana przez lchmiel »
LChmiel

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Lutego 2022, 23:21:06 »
To, czy się trochę sfałdował dach, albo czy klapa bagażnika odstaje, jest drugorzędne, o ile nie zagraża ludziom.
Zgadza się absolutnie. W poście o godz 17.29 wyraziłem nadzieję, że pofalowanie dachu może przyczynić się do rozproszenia energii zderzenia. Jednak pofalowanie dachu i uszkodzenie tyłu jest wynikiem deformacji całego nadwozia przy zderzeniu czołowym. No i można dywagować, czy to dobrze czy źle.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Lutego 2022, 09:01:25 »
To do Camry nie mozna zamontowac bagaznika dachowego?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Lutego 2022, 20:09:00 »
To do Camry nie mozna zamontowac bagaznika dachowego?
TMP twierdzi, że nie, bo nie zrobili na to papieru :).

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Lutego 2022, 20:26:22 »
Tak w praktyce, to są w handlu u nas bagażniki, formalnie na wersję amerykańską. Nie różni się ona niczym od Europejskiej. Camry z takimi bagażnikami jeżdżą po drogach. Ja mam taki: https://www.interpack.eu/pol_m_Toyota_Camry-VIII-2018-23007.html

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

LChmiel

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Lutego 2022, 20:39:49 »
Ja mam bagaznik Thule Wingbar i jestem mega zadowolony. Jest duzo cichszy niz oryginalne Toyoty w RAV4.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Lutego 2022, 22:08:55 »
Tak, ten? https://www.interpack.eu/product-pol-8749-Bagaznik-dachowy-Thule-Wingbar-Evo-Black-7113B-7105-5082-Toyota-Camry-WERSJA-USA-2018.html

Jego poprzednik, bez nazwy "wingbar" i o symetrycznym profilu, gwizdał na Mazdzie jak gwizdek sędziowski.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

LChmiel

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Lutego 2022, 22:19:31 »
Tak. Jak gwizdal to pewnie byl zle zlozony.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Lutego 2022, 08:48:01 »
A wozicie rowery na dachu?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Lutego 2022, 09:07:05 »
A wozicie rowery na dachu?

3 rowery wchodza bez problemu. 4 rowniez wejda.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl