Autor Wątek: Camry - pytania / spostrzeżenia  (Przeczytany 125805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Camry - pytania / spostrzeżenia
« Odpowiedź #495 dnia: 16 Września 2025, 15:11:39 »
To raczej nie kwestia odpalenia silnika tylko ustawienia oprogramowania. W Eco i Normal powoli się zbiera, w Sport szybciej.

Offline kylo86

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #496 dnia: 16 Września 2025, 20:10:13 »
Ale też masz przy wciśnięciu gazu w podłogę takie chwilowe zawahanie ?

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #497 dnia: 16 Września 2025, 21:15:07 »
znów jakiś ptak coś zrzucił na dach i wgniotka. Camry jest chyba pierwszym autem, w którym mam z tym problem. Nigdy dachem nie musiałem się interesować. Dobrze, że magicy to wyciągają bo by mnie szlag trafił ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #498 dnia: 16 Września 2025, 23:41:16 »
Ale też masz przy wciśnięciu gazu w podłogę takie chwilowe zawahanie ?
Tak ale na Sport krótsze.

Offline kylo86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #499 dnia: 22 Września 2025, 21:27:15 »
Jeszcze jedno pytanie, bo auta niby inne ale silnik ten sam. Jak chodzi spalinowy albo przy przyspieszaniu masz jakieś takie wycie ala turbina? Słychać to szczególnie przy uchylonych szybach i między budynkami, taki trochę metalliczny (myślałem że to tarcze po postoju ale przestaje jak się załącza elektryk, no i na pewno nie chodzi o ten odgłos gdy chodzi EV)
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2025, 21:31:08 wysłana przez kylo86 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #500 dnia: 23 Września 2025, 11:31:34 »
Jak chodzi spalinowy albo przy przyspieszaniu masz jakieś takie wycie ala turbina?
Nie zauważyłem ale zwrócę uwagę w takich warunkach jak podałeś (przyspieszanie pod górkę z otwartą szybą, między budynkami).

Offline craft888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2023
« Odpowiedź #501 dnia: 24 Września 2025, 11:29:49 »
Ten silnik 2,5L ogólnie chodzi dosyć specyficznie dźwiekowo. Różne "szumy" i "metaliczne odgłosy" są normą według mnie. Najgorzej na zimnym po rozruchu to uważam, że chodzi jak sieczkarnia do której ktoś wrzucił gwoździe :roll:  Zdarzyły się u mnie też na zimnym silniku kilka razy przez około 5 sekund mocniejsze drgania, coś jak "wypadanie zapłonu" - ciężko to określić, ale mam podejrzenie, że układ przełącza się między wtryskami bezpośrednimi a pośrednimi i gdzieś gubi się synchronizacja. Do tego dochodzi czasami przyhamowanie całego auta przy przełączaniu ze spalinowego na EV jak zwalniasz tocząc się gdzieś bez używania pedału hamulca. Czuć też różnicę w czasie reakcji na pedał gazu w zależności od stanu naładowania baterii oraz jak mocno silnik spalinowy jest rozgrzany. A zimą przy niskich temperaturach układ faktycznie często "żyje" swoim rytmem i nie wiadomo od czego dokładnie co zależy.

Offline kylo86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #502 dnia: 24 Września 2025, 16:50:37 »
Ten silnik 2,5L ogólnie chodzi dosyć specyficznie dźwiekowo. Różne "szumy" i "metaliczne odgłosy" są normą według mnie. Najgorzej na zimnym po rozruchu to uważam, że chodzi jak sieczkarnia do której ktoś wrzucił gwoździe :roll:  Zdarzyły się u mnie też na zimnym silniku kilka razy przez około 5 sekund mocniejsze drgania, coś jak "wypadanie zapłonu" - ciężko to określić, ale mam podejrzenie, że układ przełącza się między wtryskami bezpośrednimi a pośrednimi i gdzieś gubi się synchronizacja. Do tego dochodzi czasami przyhamowanie całego auta przy przełączaniu ze spalinowego na EV jak zwalniasz tocząc się gdzieś bez używania pedału hamulca. Czuć też różnicę w czasie reakcji na pedał gazu w zależności od stanu naładowania baterii oraz jak mocno silnik spalinowy jest rozgrzany. A zimą przy niskich temperaturach układ faktycznie często "żyje" swoim rytmem i nie wiadomo od czego dokładnie co zależy.

Własnie chyba o te metaliczne dźwięki mi chodzi jak się załącza spalinowy. Szczególnie słyszalne przy otwartym oknie i gdzieś między budynkami jak się dźwięk odbija (coś a'la jakby rolka się kręciła) Jak się bardziej przygazuje to raczej tego nie słychać (albo po prostu zagłusza inny dźwięk :) ). A właśnie co do drgań, też macie na postoju jak silnik ładuje w baterię takie jakby lekkie telepanie coś jakby wydechu? (rzadko się to dzieje ale zauważyłem)

Offline kylo86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #503 dnia: 25 Września 2025, 09:05:44 »
Ten dźwięk trochę przypomina jak cykanie wtrysków...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #504 dnia: 25 Września 2025, 14:19:40 »
A to czasem nie praca zaworu oparów paliwa?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kylo86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #505 dnia: 25 Września 2025, 14:37:38 »
A to czasem nie praca zaworu oparów paliwa?
A tego to nie wiem. A to taki dźwięk wydaje i byłoby słyszalne?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #506 dnia: 25 Września 2025, 15:36:12 »
Pracując właśnie słychać cykanie.

Offline kylo86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #507 dnia: 25 Września 2025, 17:24:54 »
A w którym momencie to powinno pracować?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #508 dnia: 25 Września 2025, 18:23:07 »
A w którym momencie to powinno pracować?
Ja to słyszę przy przełączeniu z elektryka na spalinowy na starcie, ale mam Tucsona. U mnie zawór jest obok przepustnicy. Charakterystyczne "cykanie".

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #509 dnia: 29 Września 2025, 11:58:35 »
Witam

Żeby nie zakładać kolejnego wątku, może tutaj podpytam. Camry 2020. Czuć przy gwałtownym wciśnięciu gazu takie chwilowe zawieszanie (jakby auto pytało czy na pewno), potem jak już idzie to idzie. Przy płynnym przyspieszaniu nie ma czegoś takiego ale wiadomo, że czasem sytuacja zmusi żeby depnąć np wyprzedzając. Nie widzę specjalnej różnicy między normal a sport. Auto znam od nowości ale jeździłem sporadycznie i nie pamiętam czy depnąłem mu czasem i nie zwróciłem uwagi czy też nie miałem okazji. Teraz przejąłem i się zastanawiam czy to normalne i po prostu taka charakterystyka tych hydryd. Jak u Was sytuacja? Z góry dzięki za informacje

Coś masz skopane. Nie mam żadnego "zawahania". Zresztą dla mnie to właśnie jest główna zaleta tego napędu - natychmiastowa reakcja na gaz niezależnie od obrotów, wybranego biegu czy innych tego typu ograniczeń.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl