Autor Wątek: Pytanie o olej i bagnet i filtry.  (Przeczytany 13821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
Pytanie o olej i bagnet i filtry.
« dnia: 13 Października 2021, 16:37:19 »
Witam, dwa pytanka.
1. Nadszedł czas u mnie wymiany oleju, chce wlać dalej 5w30 tylko pytanko czy lać ori toyoty co wlali w aso czy zmienić na np. motula?

2. Czy w hybrydzie są do wymiany tylko 3 filtry - oleju, kabinowy i powietrza?

3. Ten bagnet to jakieś nieporozumienie, nie wiem jak odczytać olej, czy na zdjęciu dobrze zaznaczyłem? I czy tyle go powinno być (w sensie z 8mm przed drugą kropką?)

« Ostatnia zmiana: 13 Października 2021, 16:55:22 wysłana przez Browiec »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Pytanie o olej i bagnet i filtry.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Października 2021, 17:50:39 »
a dlaczego w ASO Ci wlali 5w30 ? przecież tam zalecany jest 0w20.. tym bardziej, że to hybryda...
poza tym dobry olej 0w20 będzie lepszy od badziewnego 5w30 ;) bo ten dobry dłużej utrzyma swoje właściwości ;)
mówiąc w skrócie.. oleje Toyoty są be. przejdź na 0w20 np. Eneos Sustina, Amsoil Signature, Royal Purple ;)

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Października 2021, 18:43:00 »
Taki wlali, brałem  toyotkę "pewneauto" od aso z warszawy. To zmienię w takim razie na 0w20, A motul podejdzie taki https://allegro.pl/oferta/motul-hybrid-0w20-4l-8657005662 ??

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Października 2021, 18:48:16 »
chce wlać dalej 5w30 tylko pytanko czy lać ori toyoty co wlali w aso czy zmienić na np. motula?
olej ma spełniać to co jest podane w instrukcji: Zalecany 0w20
ACEA A5/B5 lub A5/B5 i A1/B1 lub olej wielosezonowy API ze specyfikacją
SL „Energy-Conserving”, SM „Energy-Conserving”, SN „Resource-Conserving” lub olej wielosezonowy z certyfikatem ILSAC
2. Czy w hybrydzie są do wymiany tylko 3 filtry - oleju, kabinowy i powietrza?
jeszcze jest "siatka" na wlocie powietrza do chłodzenia baterii. Co jakiś czas można to podczyścić.
https://www.youtube.com/watch?v=NLjkytRWgL4

3. Ten bagnet to jakieś nieporozumienie, nie wiem jak odczytać olej, czy na zdjęciu dobrze zaznaczyłem? I czy tyle go powinno być (w sensie z 8mm przed drugą kropką?)
sprawdź rano jak ścieknie przez noc. Pierwszy pomiar jest w miarę wiarygodny , po drugim wszystko się maże. Ogólnie i tak ciężko odczytać ile jest.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Października 2021, 18:53:18 »
A fabrycznie ile wchodzi 4.2L ? Żebym wiedział ile nalać na start.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Października 2021, 19:08:32 »
4.2L
w praktyce pewnie 4,0 wystarczy
A motul podejdzie taki https://allegro.pl/oferta/motul-hybrid-0w20-4l-8657005662 ??
podejść podejdzie. Na niemieckiej stronie motula : "Synthese-Technologie Motorenöl für Verbrennungsmotoren", czyli jak domyślam się olej w technologii syntetycznej , czyli nie 100% syntetyk a HC.
https://www.motul.com/de/de/products/hybrid-0w20-2

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Października 2021, 19:30:08 »
Jak to rozumieć, brać 100% syntetyk lepiej? Prawidłowy stan oleju to jest taki jak w 1 poście mam nie całe 10mm przed drugą kropką czy jaki?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Października 2021, 19:32:12 »
Miliony Toyot Hybryd jeździ na całym świecie na oleju Toyota 0W20 i nie słyszałem ani jednego przypadku aby ktoś miał przez to jakieś problemy z silnikiem.
Na pewno zmień na 0W20 ale jak bardzo nie chcesz oleju ze znaczkiem Toyota (Toyota nie robi oleju) to wlej inny np. Ravenol 0W20 i też będzie dobrze.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Października 2021, 19:33:57 »
Jak to rozumieć, brać 100% syntetyk lepiej? Prawidłowy stan oleju to jest taki jak w 1 poście mam nie całe 10mm przed drugą kropką czy jaki?

Prawidłowy poziom oleju to stan między min. a max. Lepiej trzymać się max.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Października 2021, 20:33:44 »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
RAV4 2.5 hybrid

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Października 2021, 23:01:02 »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Października 2021, 08:21:48 »
Jak to rozumieć, brać 100% syntetyk lepiej?
musisz zrozumieć, że 80% olejów na rynku to oleje mineralne... mimo, że na etykiecie mają oznaczenie syntetycznego.. dlaczego? Ano dlatego, że takie oleje są produkowane z bazy mineralnej, poddawanej specyficznej obróbce chemicznej, tzw. hydrocrack'ing (oleje HC) i taki olej z bazy mineralnej uzyskuje właściwości oleju syntetycznego.
Powiesz pewnie: "no to super, tani olej a właściwości syntetyka"  zgadza się, ale jest pewien haczyk... taki olej bardzo szybko traci swoje właściwości... już praktycznie po 2/3 tysiącach przebiegu...
Tani olej? okej każdy olej na HC będzie tańszy od prawdziwego syntetyka na bazie w pełni syntetycznej PAO, tylko jeszcze kwestia ile jest tego PAO w oleju???
np. taka popularna ostatnio marka PMO (niby polska a guzik prawda...) chwali się, że te ich najdroższe oleje są na bazie PAO... okej, ale tego PAO mają około 30%... reszta to HC i dodatki uszlachetniające... (w sumie zawsze to lepsze od takiego Shell'a, Mobil'a czy właśnie TGMO...)
Dobry olej musi kosztować... ja wlewam do siebie Amsoil'a Signature 0w20, produkowany i rozlewany tylko w USA, jeszcze do niedawna w składzie miał około 90% PAO, w tej chwili jest to jakieś 70/75% PAO, gdyż i tam powoli wchodzą chore przepisy ekologiczne... ale i tak po przestudiowaniu kart specyfikacji wielu dostępnych olejów chyba w tej chwili i tak nie ma innego oleju z taką ilością PAO więc wciąż go kupuję ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Października 2021, 08:24:11 »
Niech załączą karty charakterystyk i wtedy pogadamy :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl