Autor Wątek: Pytanie o olej i bagnet i filtry.  (Przeczytany 13862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Pytanie o olej i bagnet i filtry.
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Października 2021, 20:56:12 »
Na pewno są lepsze oleje niż TGMO

Może nie tyle lepsze, tylko inne, o innym składzie chemicznym.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Października 2021, 21:24:38 »

W HSD używanym po mieście silnik spalinowy ma dopiero przejechane 150K.  Czyli dopiero przy przebiegu 500-600K silnik na tym "syfnym" oleju się skończy.  :grin: :grin: :grin:

Czyli mam jeszcze 5-6 lat spokoju. Uff.... Uspokoiłeś mnie :) Pytanie ile czasu zajmie przeciętnemu kierowcy, robiącemu 15tys.km rocznie przejechanie 600tys.km? 40 lat?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Października 2021, 21:52:08 »

W HSD używanym po mieście silnik spalinowy ma dopiero przejechane 150K.  Czyli dopiero przy przebiegu 500-600K silnik na tym "syfnym" oleju się skończy.  :grin: :grin: :grin:

Czyli mam jeszcze 5-6 lat spokoju. Uff.... Uspokoiłeś mnie :) Pytanie ile czasu zajmie przeciętnemu kierowcy, robiącemu 15tys.km rocznie przejechanie 600tys.km? 40 lat?

Na 111 Aurisów z pierwszego rocznika sprzedaży 2007 oferowanych na Otomoto, przebieg ponad 200 tys. km maja 34 sztuki, ponad 250 tys km 15 sztuk a ponad 300 tys km 2 sztuki.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Października 2021, 09:45:49 »
no to idąc waszym tokiem rozumowania, czy Castrol czy TGMO czy inny nawet Orlen Platinum.. jeden kosztuje 120, 150, 200... skoro nie ma żadnej różnicy... proszę Was xd
i nie porównujcie starych sztrucli 10-15 letnich... silniki z tamtej generacji nawet na mixolu by zrobiły 300 tysięcy....ja mówię o nowoczesnych silnikach, wysilonych, o rygorystycznych normach produkcji, przy coraz bardziej nastawianiu się na eko... te silniki są coraz bardziej wrażliwe na wszystkie czynniki ;)
w latach 90 z pojemności 1.3 ile było koni 70? max 80... a teraz Auris 1.33 101 koni, potem 99 KK, okey.. hybrydowe 1.8 powiecie nie jest wysilone bo ma mało koni.. ale też ten silnik jest skonstruowany, żeby pracował z mozliwie najmniejszymi oporami.
Mówcie sobie na oko, że zrobiliście 300 tysięcy na takim oleju i nie ma różnicy. To chociaż odkręćcie miskę olejową i się przekonajcie co się dzieje :)

Wracając na sekundę do TGMO... olej okej może jest niezły jak na HC...(zapomnijcie że u nas TGMO to GTL...) ale nie w tej cenie.. za cenę TGMO mam sto kroć lepszego Amsoil'a ;)
a jak chcecie koniecznie oryginalny olej Toyoty to 0w20 jak chcecie na GTL'u to polecam sprowadzać z Niemiec ;) ale jedyna róznica to tylko niższa temperatura krzepnięcia i więcej dodatków myjących w porównaniu do HC ;)
bo wiecie... w DE nie mogą mieć TGMO na HC.. bo u nich wg. prawa taki olej nie może nazywać się syntetycznym...  to by sobie Toyota wtedy strzeliła marketingowo w kolano, c'nie? dlatego mają GTL'a, który nadal nie jest fully synthetic ale jest nabliżej ;) dlatego u nich oleje na półkach są oznaczone w trzech kategoriach
mineral / synthetisch / vollsynthetisch ... a u nas? u nas oleje II i III bazy (HC i GTL) są oznaczone jako syntetyczne... czy tam jak na etykiecie sie trafi full syntetic...
a u nich mineral to I baza, synthetisch to II HC i III GTL, a vollsynthetisch to oleje bazujące na IV klasie PAO z minimum 50% jej zawartości, gdzie jeszcze są dodatki uszlachetniające i dopiero reszta to dodatek hc lub gtl ;)
Radzę brać przykład z naszych zachodnich sąsiadów ;) tam się nie dają tak robić w wała jak u nas ;) i widzę Wy też się trochę dajecie :)

Zapamiętajcie jedno... olej większościowym udziałem PAO będzie zawsze dobry! tutaj nie ma za bardzo na czym się wyłożyć... kupicie taki czy taki olej byle min. 50% PAO, macie lux olej. Natomiast olejów HC i GTL jest masa i tutaj zaczynają się schody, bo jest na rynku dużo bubli, dużo średniaków i naprawdę trzeba się mocno nagłowić, żeby trafić na niezły olej, np. u ruskich Eneos Sustina jest na GTL'u + estry ;) gdzie na rodzimym rynku wciąż jest PAO ;) tak samo Mobil New Life jeszcze rok temu miał do 60% PAO.. teraz jest mieszanką większości GTL'a z PAO + estry.. niezły olej ;)

Nie zdajecie sobie sprawy tak naprawdę z tego co kupujecie bo co kraj to inna formuła ;) dlatego kupuję Amsoil'a bo przynajmniej jest robiony w jednym miejscu, wg. jednej formuły i wszędzie jest taki sam. Gdybym miał zalać TGMO to szukałbym importera z Niemiec ;) Castrol'e Shell'e... czy tańsze Mobile.. darujmy sobie ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2021, 10:10:27 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Października 2021, 11:24:32 »
To ja mam tylko jedno pytanie. Jeśli moja Corolla przebieg 15K jeździ na oleju TGMO 0W16 i będę przez 10 lat jeździł na tym oleju to co będzie nie tak z moim silnikiem przy przebiegu 150K albo jak by auto zostało dalej w rodzinie na kolejne 10 lat do przebiegu 300K i dalej będzie jeździć na oleju TGMO albo Castol, Shell to co się stanie z silnikiem ? Potrafi mi ktoś odpowiedzieć rzeczowo na tak postawione pytanie ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Października 2021, 11:32:20 »
Biorąc za przykład mojego Aurisa z 305tys.km przebiegu twoja Corolla za 20 lat będzie nadal jeździć o ile coś innego oprócz silnika spalinowego nie uniemożliwi jej jazdy.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Października 2021, 11:56:39 »
Biorąc za przykład mojego Aurisa z 305tys.km przebiegu twoja Corolla za 20 lat będzie nadal jeździć o ile coś innego oprócz silnika spalinowego nie uniemożliwi jej jazdy.

Otóż to.
To po co wogóle sobie głowę zawracać jakimiś PAO GTL Amsole i inne wynalazki.
Lepiej się zainteresować podwoziem i dobą konserwacją zrobić aby buda nie zgniła (zwłaszcza podwozie) a za 10 czy 20 lat auto nie oddawać na złom tylko sprzedać jeszcze za dobre pieniądze.

PS. Ja już konserwacje zrobiłem (Corolla rocznik 2020). Są tacy że uważają to za zbędny wydatek. Ja mam inne zdanie na ten temat.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Października 2021, 13:13:55 »
Pytanie ile czasu zajmie przeciętnemu kierowcy, robiącemu 15tys.km rocznie przejechanie 600tys.km? 40 lat?

Tyle to nieeee, blachy wcześniej zgniją, a silnik nadal będzie chodził ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Października 2021, 13:16:17 »
Ja już konserwacje zrobiłem (Corolla rocznik 2020). Są tacy że uważają to za zbędny wydatek

Skurcze, zrobiłbym to też, ale boję się rozgrzebywania auta i ponownego składania. Poza tym gwarancję bym stracił chyba :(

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Października 2021, 13:38:17 »
Skurcze, zrobiłbym to też, ale boję się rozgrzebywania auta i ponownego składania. Poza tym gwarancję bym stracił chyba :(

Gwarancji nie stracisz. Ja się zdecydowałem na zabezpieczenie. W listopadzie jestem umówiony. Natomiast faktycznie trochę się obawiam tego demontażu/montażu.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Października 2021, 14:30:47 »
Gwarancji nie stracisz.
W Katowicach mi poskładali tak że nie ma się do czego doczepić.
Wszystkie plastiki siedzą mocno na swoim miejscu dokładnie tak samo jak przed konserwacją.
Teraz mogą tonami w zimie sypać solą czy chlorkiem.
Nawet zaciski i tarcze sobie pomalowałem i wszystkie śruby obejmy, wahacze zwrotnice i wszelakie łączenia.
I teraz korozja może mi skoczyć ale na auto sąsiada (Mazda 6 nie konserwowana)  :grin: :grin: :grin: :grin:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Października 2021, 18:39:55 »
dlatego kupuję Amsoil'a bo przynajmniej jest robiony w jednym miejscu, wg. jednej formuły i wszędzie jest taki sam.
Figa z makiem.  Amsoil to od dawna firma wyłącznie marketingowa.  Pokaż mi ich rafinerię albo centrum R&D.  Jest cała masa takich biznesów na świecie w wielu branżach, bazujących na wyrobionej i rozpoznawalnej marce, zamawiających absolutnie wszystko na zewnątrz u tego wytwórcy który oferuje lepsze warunki.  Nie twierdzę że to oznacza złą jakość - dobrym przykładem jest np. Tchibo, które oferuje w swoich kawiarenkach tysiące produktów domowego użytku, które okazują się być nadzwyczaj solidne, bo pochodzą z centrów r&d i zakładów OEM robiących dla innych znanych marek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Października 2021, 19:36:31 »
w latach 90 z pojemności 1.3 ile było koni 70? max 80... a teraz Auris 1.33 101 koni, potem 99
Przepraszam, jakie teraz?  Toyota robi średnio wysilone silniki niezmiennie od ponad 20 lat.  1.33 99 KM pojawił się 12 lat temu, przedtem od 2000 roku podstawową jednostka był 1.4 97 KM.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Października 2021, 12:19:23 »
Zbig, bardos.1979, fynooh
Ufff przywracacie mi wiarę w rozsądek, bo już myślałem, że nie ma po co tu wchodzić na to forum.

TheMrSkiBar
mam do Ciebie pytanie: czy wszystkie sprawy tak analizujesz w życiu, czy tylko olej do auta?
Z ciekawości, oddajesz do analizy kał i mocz co miesiąc? Bo wiesz samochód to tylko rzecz. Uwielbiam moją Toyotę i na prawdę dbam o nią (wg mojej rodziny dbam przesadnie) ale mimo to, to ciągle tylko samochód. Jeżeli silnik rozpadnie się wcześniej niż po 300 tyś km jeżdżąc na oleju TGMO to będę rozczarowany ale świat się nie zawali. Kupie inne auto ale pewnie już nie Toyotę bo stracę do niej zaufanie i tyle.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Października 2021, 15:05:29 »
To jest bardziej kwestia świadomości tego co się kupuje ;) po co mam kupować TGMO skoro w tej samej cenie mam o wiele lepszy olej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl