Autor Wątek: Pytanie o olej i bagnet i filtry.  (Przeczytany 13851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Pytanie o olej i bagnet i filtry.
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Października 2021, 08:28:21 »
porównywałem kiedyś karty produktów i nie pamiętam dokładnie który to był olej Mobil'a, ale TGMO 0w20 miał te samą kartę, a co za tym idzie ten sam skład co Mobil 0w20 za wtedy 180zł za 5 litrów... obie karty były identyczne, przy czym przy TGMO dopiero na samym końcu była informacja o producencie ExxonMobil ;)

wiecie co.. nie ma sensu dyskusja w tym kierunku... bijecie do kolesia, który przestudiował praktycznie wszystkie tematy na temat olejów, zapoznał się z biuletynami producentów, kartami produktów, publikacje testów, składy chemiczne itp.... wiem trochę więcej niż przeciętny kowalski... róbcie sobie co chcecie ;) jak jesteście frajerami i dajecie się nabijać w butelkę na te europejskie eko restrykcje (bo to przecież z tego powodu lejecie te stuprocentowe hydrokraki...)

wiecie co.. to trochę tak samo jakby powiedzieć amerykanowi, że ja mam 1.2 turbo 200 koni i jest tak samo dobre jak Twoje 3.0 V6 też 200 koni... a oni mają w dupie ekologię...
zresztą... jakość olejów w europie co za tym idzie zwiększone interwały wymiany.. zacznijcie myśleć XD

Jedna prosta zasada, masz tyle i tyle kasy, masz dwa produkty w tej samej cenie, kupujesz lepszy, a jak nie to jesteś frajer i tyle... bo łykasz każdą śpiewkę jak pelikan.

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Października 2021, 09:25:54 »
Jedna prosta zasada, masz tyle i tyle kasy, masz dwa produkty w tej samej cenie, kupujesz lepszy, a jak nie to jesteś frajer i tyle... bo łykasz każdą śpiewkę jak pelikan.
Spokojnie, to forum dyskusyjne więc rozmawiamy. Zapytam Ciebie jako fachowca czym niżej wymienione oleje się różnią? a pytam się bo ten pierwszy jest wyjątkowo tani, a podobono te oleje są rozlewane tylko w USA.Czy jako znawca tej marki możesz mi odpowiedzieć?
https://allegro.pl/oferta/amsoil-0w20-oe-synthetic-motor-oil-3-784-l-10599727097

https://allegro.pl/oferta/amsoil-0w20-signature-series-synthetic-gratis-9942337370

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Października 2021, 09:51:42 »
@TheMrSkiBar - porównywałem kiedyś karty produktów i nie pamiętam dokładnie który...
Częste słowa klucz  :cool:

"Kto jest producentem oleju silnikowego?
Toyota 0W20 jest produkowana przez największego na świecie producenta samochodów i sprzętu - Toyota Motors. Produkty tej firmy są dostępne na rynkach w ponad 120 krajach na całym świecie. Technologia i samochody Toyota Motors mają wysoką wydajność, komfort, niezawodność i praktyczność.
Oprócz samochodów i innego sprzętu Toyota Motors produkuje własne materiały przekładniowe, hydrauliczne, technologiczne i smarne, z których jednym jest zaawansowany technicznie olej Toyota 0W20.
Twórcy Toyota Motors współpracują z Exxon Corporation. Firma działa zgodnie z międzynarodowymi standardami jakości API (Petroleum Institute, USA), ACEA. Smary spełniają wszystkie wymagania i normy. Produkty technologiczne Toyota Motors nadaje się do stosowania w ekstremalnych warunkach, ma mniej szkodliwych emisji do atmosfery, oszczędza silniki benzynowe podczas ich eksploatacji."
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Października 2021, 13:14:20 »
podobono te oleje są rozlewane tylko w USA.Czy jako znawca tej marki możesz mi odpowiedzieć?
https://allegro.pl/oferta/amsoil-0w20-oe-synthetic-motor-oil-3-784-l-10599727097

https://allegro.pl/oferta/amsoil-0w20-signature-series-synthetic-gratis-9942337370

TheMrSkiBar dasz odpowiedź ? Jako osoba która od pierwszego przeglądu zelewa swoją Toyotę olejem Amsoil jestem żywo zainteresowany Twoim komentarzem.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Października 2021, 13:18:12 »
porównywałem kiedyś karty produktów i nie pamiętam dokładnie który to był olej Mobil'a, ale TGMO 0w20 miał te samą kartę, a co za tym idzie ten sam skład

Karta produktu, czyli charakterystyka techniczna nigdy nie zawiera informacji o składzie.  Częściowa, podkreślam, częściowa informacja o składzie znajduje się w sekcji 3 karty charakterystyki substancji niebezpiecznej MSDS/SDS.  Dostawca produktu jest zobowiązany podać w MSDS jedynie informację o składnikach niebezpiecznych, zatem podany skład jest tylko częściowy, udział procentowy podawany jest orientacyjnie od..do a opisy składników są uproszczone, zazwyczaj w formie jakiegoś zakresu, no i wszystko nie sumuje się do 100%, zatem nie ma żadnych podstaw aby stwierdzić, że identyczny opis w MSDS oznacza identyczne produkty.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Października 2021, 15:25:58 »
Uparcie twierdzicie że stu procentowy hydrokrak taki jak TGMO nie jest wcale.gorszy od olejów z większą lub mniejszą częścią bazy PAO.
PRAWDA JEST TAKA
że każdy olej w składzie z PAO na starcie będzie lepszy w mniejszym lub większym stopniu.
Koniec kropka.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Października 2021, 20:38:02 »
Cytat: sas w Dzisiaj o 09:25:54
podobono te oleje są rozlewane tylko w USA.Czy jako znawca tej marki możesz mi odpowiedzieć?

TheMrSkiBar dasz odpowiedź ? Jako osoba która od pierwszego przeglądu zelewa swoją Toyotę olejem Amsoil jestem żywo zainteresowany Twoim komentarzem.

z tego co zrozumiałem ten tańszy ma trochę mniejszy udział bazy IV klasy, ma trochę gorsze parametry jeśli chodzi o stabilność filmu smarnego w skrajnych warunkach, trochę niższą temperaturę zapłonu i spalania.
Signature Series ma więcej PAO i lepsze dodatki uszlachetniające wydłużające żywotność oleju, lepsze właściwości myjące i lepsze parametry filmu smarnego i temperatury zapłonu oraz spalania ;)
Amsoil tylko przy Signature Series dodaje opis, że jako jedyny olej może służyć do wydłużenia interwału wymiany ;) ale i tak tego nie stosuje zmieniam max co 15 albo raz w roku ;)

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Października 2021, 21:37:49 »
z tego co zrozumiałem ten tańszy ma trochę mniejszy udział bazy IV klasy, ma trochę gorsze parametry jeśli chodzi o stabilność filmu smarnego w skrajnych warunkach, trochę niższą temperaturę zapłonu i spalania.
Signature Series ma więcej PAO i lepsze dodatki uszlachetniające wydłużające żywotność oleju, lepsze właściwości myjące i lepsze parametry filmu smarnego i temperatury zapłonu oraz spalania
Amsoil tylko przy Signature Series dodaje opis, że jako jedyny olej może służyć do wydłużenia interwału wymiany  ale i tak tego nie stosuje zmieniam max co 15 albo raz w roku
Dzięki za odpowiedź myślałem, że się już zniechęciłeś. Ja z Tobą dalej się nie będę spierał o wyższość danego oleju. Ale z tego co widzę Amsoil ma bardzo dobrych fachowców od reklamy i marketingu. Moim zdaniem żeby porównanie było sprawiedliwe trzeba by było zrobić analizę Amsoil i TGMO przy nie zalanym jeszcze oleju, później po przejechaniu 7 tyś.km i po 15tyś.km czyż nie uważasz?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Października 2021, 21:42:04 »
było już kiedyś coś takiego na ruskim forum ;) musisz szukać ;) porównywali TGMO do Amsoil'a i chyba do Royal Purple ;)
musisz zadać sobie bardzo ważne pytanie, czy wierzysz w to co ludzie piszą, czy wierzysz w fizykę?
wiesz.. każdy może sobie napisać co chce, nawet ja...
ale sam zauważ porównując parametry różnych olejów, że te z udziałem bazy PAO mają o wiele lepsze parametry filmu smarnego, temperatury zapłonu i temperatury spalania ;)
to są najważniejsze parametry, które definiują trwałość oleju :)
porównaj sobie teraz do TGMO ;) jak chociaż trochę zrozumiesz teorie, to sam dojdziesz do pewnych wniosków ;) w skrócie TGMO o wiele szybciej się zużywa bo ma niższą lepkość w skrajnych temperaturach, niższą temperaturę zapłonu, oraz niższą spalania a im niższa temperatura spalania i zapłonu tym większa tendencja do odkładania popiołów.
To nie jest paplanina która wyczytałem, tylko moje wnioski po zrozumieniu co od czego zależy ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2021, 21:46:51 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Października 2021, 21:49:55 »
było już kiedyś coś takiego na ruskim forum  musisz szukać  porównywali TGMO do Amsoil'a i chyba do Royal Purple
A poszukam bo ciekawy jestem..ale to już jutro.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Października 2021, 22:02:09 »
im niższa temperatura spalania i zapłonu tym większa tendencja do odkładania popiołów.
Powstawanie popiołów ma związek ze składem i ilością dodatków uszlachetniających, rodzaj bazy nie ma tu nic do rzeczy.  A wątek jest o doborze oleju do auta nie posiadającego DPF ani GPF.

czy wierzysz w fizykę?
Fizyka nie jest przedmiotem wiary.

te z udziałem bazy PAO mają o wiele lepsze parametry filmu smarnego
"Dużą zaletą baz HC jest naturalna polaryzacja, która owocuje przyleganiem do metalu, dlatego nawet w olejach opartych o PAO dodaje się HC aby uzyskać odpowiedni efekt nazywany czasem „inteligentnymi molekułami”. Bazy HC są także doskonałym rozpuszczalnikiem dla dodatków, ponadto lepiej tłumią drgania i dźwięki. Dlatego silnik pracujący na oleju w pełni syntetycznym może być głośniejszy"
Cytat ze strony Ravenola.  Oczywiście jak ktoś woli może sobie szukać wiarygodnych informacji na ruskich forach.

« Ostatnia zmiana: 19 Października 2021, 22:14:51 wysłana przez Zbig »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Października 2021, 22:29:05 »
a Ty łykasz wszystko jak pelikan XD jak Ci napiszą na stronie producenta czegoś tam, że gówno jest uszlachetniające to też weźmiesz do ręki i użyjesz? XD serio to się robi już śmieszne. odpuszczam.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Października 2021, 23:04:11 »
a Ty łykasz wszystko jak pelikan XD jak Ci napiszą na stronie producenta czegoś tam, że gówno jest uszlachetniające to też weźmiesz do ręki i użyjesz? XD serio to się robi już śmieszne. odpuszczam.

Stać Cię tylko na takie gówniarskie odzywki, bo fizykę to chyba ostatnio miałeś w przedszkolu?

Wiedza o układach smarowania to nie jest tylko porównywanie cyferek w tabelkach, trzeba jeszcze umieć skojarzyć ze sobą trochę faktów, no i być na bieżąco z technologią a nie trzymać się schematów sprzed dwudziestu lat.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Października 2021, 23:06:54 »
Cytując klasyka, "głos rozsądku"   :grin:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline suracuse

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Października 2021, 22:15:06 »