Autor Wątek: Restart poziomu paliwa bez emulatora - LPG  (Przeczytany 25066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
Restart poziomu paliwa bez emulatora - LPG
« dnia: 15 Października 2021, 10:07:23 »
Witam , przedstawiam sposób jak odczytać aktualny , realny poziom paliwa i zasięg który jak wiemy się knoci kiedy nie mamy emulatora przy instalacji LPG.
Przed zgaszeniem samochodu należy przełączyć liczniki na ODO - czyli przebieg całkowity pojazdu . Przycisk licznika potem trzymamy aż do resetu .

https://youtube.com/shorts/QsF-6Kf4MAs?feature=share

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Restart poziomu paliwa bez emulatora - LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2021, 10:33:00 »
Ciekawe. Dlaczego nie montowales emulatora?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2021, 11:47:13 »
Ciekawe. Dlaczego nie montowales emulatora?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Miałem , AEB z końcówką 09. Żył własnym życiem . Potrafił mi wskazać pełny zbiornik kiedy faktycznie była połowa. Nie chciałem ryzykować uszkodzenia pompy paliwa i trochę ruszyłem temat. Teraz kiedy chce , a w praktyce po każdej dłuższej trasie restartuje poziom paliwa.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2021, 23:07:56 »
Będąc przy temacie LPG, mam pytanie czy też macie problem z komunikacją z Hybrid Assistant. U mnie się nie łączy, a jak się połączy to od razu zamyka aplikacje. W przypadku wyłączenia  opcji OBD w aplikacji do obsługi sterowników wszystko działa jak należy.
W poprzedniej Corolli, którą miałem ten problem nie występuje.

Instalacja Zenit, interfejs  OBDLink LX.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2021, 00:06:24 »
Będąc przy temacie LPG, mam pytanie czy też macie problem z komunikacją z Hybrid Assistant. U mnie się nie łączy, a jak się połączy to od razu zamyka aplikacje. W przypadku wyłączenia  opcji OBD w aplikacji do obsługi sterowników wszystko działa jak należy.
W poprzedniej Corolli, którą miałem ten problem nie występuje.

Instalacja Zenit, interfejs  OBDLink LX.
A co Ci daje komunikację instalacji po OBD ? Instalacja czyta czasy wtrysków paliwowych , OBD to tylko zbędna ciekawostka . Ktoś kiedyś to wymyślił i tak klepą. Mój sterownik obsługuje OBD i nawet nie myślę tego uruchamiać.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Października 2021, 10:45:11 »
Według instalatorów, to właśnie z ODB sterownik czerpie informację o parametrach paliwa i dopasowuje optymalne warunki spalania gazu. Za każdym tankowaniem masz paliwo o rożnych parametrach, teraz jeszcze dojdzie gaz zimowy. Tak więc sterownik musi mieć informację o warunkach spalania tak, by dopasować je jak dokładnie do warunków spalania benzyny i tą informację pobiera właśnie poprzez obd. Przynajmniej instalacja AG Centrum (Zenit).

Dla pełnej informacji inne aplikację łączą się bez problemów.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Października 2021, 10:53:59 »
Według instalatorów, to właśnie z ODB sterownik czerpie informację o parametrach paliwa i dopasowuje optymalne warunki spalania gazu. Za każdym tankowaniem masz paliwo o rożnych parametrach, teraz jeszcze dojdzie gaz zimowy. Tak więc sterownik musi mieć informację o warunkach spalania tak, by dopasować je jak dokładnie do warunków spalania benzyny i tą informację pobiera właśnie poprzez obd. Przynajmniej instalacja AG Centrum (Zenit).

Dla pełnej informacji inne aplikację łączą się bez problemów.
Gó*no prawda . Bierze z czasów wtrysków , nic w tej kwestii się nie zmieniło . Dobra regulacja , dynamiczna w przypadku bardziej wymagającego z AFR i żadne OBD jest nie potrzebne .

« Ostatnia zmiana: 31 Października 2021, 11:16:44 wysłana przez talib1990 »

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Października 2021, 13:13:51 »
No cóż, pewnie znasz się lepiej, niż osoby instalujące i dział techniczny producenta, skąd sterownik lpg czerpie informacje.  :shock:

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Października 2021, 13:17:28 »
No cóż, pewnie znasz się lepiej, niż osoby instalujące i dział techniczny producenta, skąd sterownik lpg czerpie informacje.  :shock:
Potrafię odróżnić różnice od chwytu marketingowego od czegoś co poprawi działanie instalacji . Ciekawe czemu zenit softwarowo nie robi wyłączenia cykania zaworu w hybrydzie inne marki potrafią to zrobić bez żadnych modyfikacji niedozwolonych .

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Października 2022, 12:16:04 »
Odświeżę troszkę...
A jak zrestartować wskazania paliwa w Corolli BEZ przycisku start/stop
( klasyczna stacyjka z kluczykiem) ?
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 12:17:55 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Października 2022, 12:59:40 »
A jakiej firmy masz gaz? Od kilku lat tank fopper bywa zintegrowany z centralkami gazu, wystarczy podpiąć wiazke do wskaźnika i aktywować w centrali
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Października 2022, 13:03:39 »
A jakiej firmy masz gaz? Od kilku lat tank fopper bywa zintegrowany z centralkami gazu, wystarczy podpiąć wiazke do wskaźnika i aktywować w centrali
Niestety nowe modele toyoty od corolli licząc mają inny system odczytu poziomu paliwa. W aurisie nawet było to całkowicie inaczej rozwiązane - prościej .

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Października 2022, 13:12:22 »
Hmm to może ja jestem zacofany. A jak to działa w takim razie?

W Landi Renzo robię to tak: Corolla 2021
- podpinam masę
- plus po stacyjce
- oraz plus stały
- a do tego przecinam przewód sygnałowy ze wskaźnika do zegarów, w progu po lewej stronie

A tutaj link https://www.google.com/url?q=https://hybridsupply.de/wp-content/uploads/hsd_9356.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwjohuOznfb6AhXk-ioKHSHPBu4QFnoECAgQAg&usg=AOvVaw0-nAwsGhidZCqLJiIZW6qf

EDIT: ostatnio trafiła Corolla (świeża) Szpece od LPG tak to sobie wymyślili, ze po każdym wyłączeniu zaplonu resetowali zegary - i przy okazji godzinę na nich. Co z tego że paliwo było wskazane prawidłowo jak zawsze zegary startowały z godziną Sylwestrową. Klient choć miał to jeszcze na gwarancji - zapłacił za przerobienie.
Miał dość gazowych partaczy.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 13:36:26 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Października 2022, 15:16:10 »
Mam instalację KME, bo ta wydawała się najlepsza ( bo to bardzo wymagający silnik), jeszcze nie wiem w jakim tempie wskazówka będzie spadała i jak z tym żyć...auto wczoraj dopiero odebrane od fachmana, więc trzeba obserwować...

BTW nie wiadomo w jaki sposób taka Corolla mierzy i podaje wskazania paliwa, ale wyżej Kolega talib1990 pisał o tym , że jedyny dostępny ( albo jeden z nielicznych) emulator od AEB powinien działać, a pokazywał ... "cuda"
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 15:25:07 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Października 2022, 17:38:25 »
Nie działał bo emulator AEB programowalny z końcówką 09 do poprawnej pracy wymaga wgrania programu przed zamontowaniem, lub zaprogramowania przy pomocy specjalnego oprogramowania po zamontowaniu w pojeździe. I oczywiście poprawnego podłączenia.

Filozofia wskazań poziomu paliwa w pojazdach Toyoty jest od 20paru lat taka sama.

Nie wyobrażam sobie sytuacji żebym miał przy wsiadaniu do auta kombinować z przyciskiem ODO, trzymać czekać i sprawdzać.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 17:41:18 wysłana przez Colin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl