Autor Wątek: Restart poziomu paliwa bez emulatora - LPG  (Przeczytany 25088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Restart poziomu paliwa bez emulatora - LPG
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Października 2022, 18:22:39 »
Ok, zatem twierdzisz, że ten AEB programowalny z końcówką 09 będzie w każdej E21 poprawnie działał ?
Jak nie znajdę sposobu na w/w resetowanie to zamontuję- bo przecież nie ma znaczenia jaką ma się instalkę LPG.

Jeśli znajdę sposób to będę resetował-szacuję, że wystarczy zresetować raz na 5 tankowań LPG, więc nie przy wsiadaniu do auta, ale zobaczymy, jak będzie opadać wskazówka.

Jak montować (w lubuskim/wielkopolskim/dolnoślaskim) to masz może namiary gdzie konkretnie ?
Rav 4 HEV 2024

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Października 2022, 18:27:25 »
Filozofia wskazań poziomu paliwa w pojazdach Toyoty jest od 20paru lat taka sama.
To dlaczego w poprzednim modelu (2014) z tą samą instalacją (Zenit)  montowaną u tego samego instalatora, nie był potrzebny żaden emulator do prawidłowych wskazań poziomu benzyny, a tutaj już jest problem?
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Października 2022, 18:30:50 »
Pytałem jaka instalacjs bo niektóre sterowniki mają zintegrowane emulatory. KME niestety ma tylko zewnętrze.
A to jak montowali LPG nie mogli założyć go odrazu?

Najprościej rzecz biorąc wskazówka będzie opadać zgodnie ze średnim spalaniem. Jak przejedziesz 100 km i średniego będziesz miał 8 litrow to o tyle się obniży wskazanie poziomu.

Moge tylko polecić z małopolskiego.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Października 2022, 18:37:30 »
Ok, a sam zamontuję jak zakupię z odpowiednim wsadem ? Wg manuala to kilka kabelków=żaden problem ?

No akurat fachman którego wybrałem nie chciał się podejmować montażu emulatora, a ja w ogólnie nie naciskałem, jednak myślałem że bez problemu będę resetował, tylko przeoczyłem, że nie mam przycisku Start/Stop.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 18:40:04 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Października 2022, 18:51:11 »
Filozofia wskazań poziomu paliwa w pojazdach Toyoty jest od 20paru lat taka sama.
To dlaczego w poprzednim modelu (2014) z tą samą instalacją (Zenit)  montowaną u tego samego instalatora, nie był potrzebny żaden emulator do prawidłowych wskazań poziomu benzyny, a tutaj już jest problem?

Reguła brzmi tak i jest stosowana od 2000 roku we wszystkich modelach Lexusa i wyższych Toyoty:

Podczas jazdy poziom paliwa wskazywany przez wskaźnik poziomu paliwa maleje odpowiednio do zużycia paliwa (średnie) Ponieważ poziom paliwa w zbiorniku paliwa może być niestabilny w zależności od warunków jazdy, możliwa jest korekcja  wskazania poziomu paliwa na podstawie czujnika poziomu.

Wyjątkiem są Toyoty niższych segmentów i starsze rocznikowo, gdzie wyświetlana wartość poziomu opiera się wyłacznie na rezystancji pływaka.

Toyota nie wprowadziła nic nowego gdy weszła Corolla TNGA ani nie było też nic nowego w ostatnim aurisie.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 19:46:47 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Października 2022, 18:53:09 »
Ok, a sam zamontuję jak zakupię z odpowiednim wsadem ? Wg manuala to kilka kabelków=żaden problem ?

Jeśli podczas zakupu poinformujesz sprzedającego do jakiego wozu to będzie montowane oraz trzymałeś już kiedyś lutownice w ręku - sądzę że bez problemu.

Miałem , AEB z końcówką 09. Żył własnym życiem . Potrafił mi wskazać pełny zbiornik kiedy faktycznie była połowa

Przy programowalnym AEB aby wartość wskazania poziomu
paliwa odpowiadała stanowi faktycznemu, należy przed rozpoczęciem jazdy na
włączonym zapłonie lub uruchomionym silniku odczekać ok 30s. Czas jest
potrzebny do odczytu rzeczywistego poziomu paliwa przez emulator i ustabilizowanie
wskazówki do prawidłowego położenia.
POMINIECIE TEGO będzie skutkować błędnym wskazaniem
(wskaźnik będzie pokazywał cały czas pełny zbiornik).
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 19:03:13 wysłana przez Colin »

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Października 2022, 23:17:43 »
Ok, będę kupował i montował ten emulator. Możesz napisać jakiego koloru jest przewód sterujący w lewym progu ?
Zasilania i masę to sobie znajdę bez problemu.
Rav 4 HEV 2024

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Października 2022, 15:51:55 »
W lewym progu, przy pedale sprzęgła
kostka biała 14 PINów, pin9

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Października 2022, 19:28:13 »
Emulator był 2 razy odsyłany w celu dogrania odpowiedniego wsadu ( bezskutecznie ) potrafiłem jechać ciągiem kilkaset kilometrów i potrafili pokazać totalne 0 na 10 sekund . Sposób odczytu zmienił się od corolli. Miałem dokładnie tą sama instalacje ( STAG ) w Aurisie 2015 polift hybryda i tam wskazówka stała cały czas jedynie możliwy zasięg spadał .

Co do restartu robię to przy każdym tankowaniu samochodu lub dłużej trasie i nie jest to uciążliwe. Ostatnio trafiło do mnie info o tym, że Stag typowo opracował coś dla corolli ale olałem temat.

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Października 2022, 22:01:53 »
@talib1990 - a może Twój emulator był fabrycznie trefny od samego początku ?  Nie chciałeś wymieniać na inny egzemplarz ?

BTW. To resetowanie ręczne jest całkiem OK, ale jak pisałem wyżej bez przycisku i tak jestem "skazany" na emulator...

@Colin -dzięki!
Rav 4 HEV 2024

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Grudnia 2022, 11:24:13 »
A jak zrestartować wskazania paliwa w Corolli BEZ przycisku start/stop
( klasyczna stacyjka z kluczykiem) ?

Próbowałeś tak?:
1 ustaw na wyświetlaczu przebieg całkowity w km.
2. wyłącz auto
3. wciśnij i trzymaj przycisk kasowania przebiegu kilometrów.
4 przekręć kluczyk w pozycję ON ( nie uruchamiaj silnika) nadal trzymając przycisk kasowania.
5 po kilku sekundach trzymania przycisku kasowania powinny zrestartować się poziom na wskaźniku paliwa i średnie spalania.

Działa w przypadku przycisku do uruchamiania auta, to powinno zadziałać przy zwykłym kluczyku.

Daj znać czy pomogło.

U mnie też restartuje się samoczynnie, po pewnym czasie, gdy wskaźnik spadnie już poniżej zera do przejechania.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2022, 11:26:34 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Grudnia 2022, 10:22:56 »
A ja mam panowie też problem ze zresetowaniem aczkolwiek mam emulator który dała tak, że kilometry i wskazówka np spada do zasięgu 100 km, gdzieś stoję z 15 minut i nagle mam 500 km zasięgu i wskazówka u góry.  Da się to jakoś ręcznie ustawić?

Landirenzo

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 10:28:38 wysłana przez falsto1 »

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Grudnia 2022, 21:16:02 »
A ja mam panowie też problem ze zresetowaniem aczkolwiek mam emulator który dała tak, że kilometry i wskazówka np spada do zasięgu 100 km, gdzieś stoję z 15 minut i nagle mam 500 km zasięgu i wskazówka u góry.  Da się to jakoś ręcznie ustawić?

Landirenzo

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
Emulator będzie ogłupiał tą procedurę, też tak miałem . Dopiero jego demontaż przywrócił wszystko do normy

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Grudnia 2022, 15:52:18 »
Dzięki założycielowi wątku za trik z resetowaniem :-) Mam pytanie przy okazji - czy spalanie pokazywane mi przez komputer jest prawdziwym spalaniem LPG czy komputer bierze to sobie z sufitu? Mam Corollę 1.6 z LPG. Wcześniej w Aurisie 1.33 golas ani nie musiałem resetować spalania (pewnie pływak, bo golas) a komputer nie pokazywał spalania w ogóle - było zamrożone na tym sprzed zainstalowania LPG. W obecnej Corolli 1.6 z zegarami cyfrowymi i przyciskiem Start/Stop komputer mi pokazuje spalanie, tylko pytanie co to za spalanie?

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Grudnia 2022, 10:07:40 »
komputer pomimo jazdy na lpg wciaz mysli, ze wysyla sygnaly do wtryskiwaczy oraz, ze jedzie na benzynie. na podstawie tych zadanych dawek wylicza spalanie. wiec na 90% to co widzisz to policzone spalanie benzyny gdybys na niej jechal. w swoim poprzednim samochodzie kiedy tankowalem w trasie i nie musial sie rozgrzewac silnik na benzynie to to spalanie bylo idealnie skorelowane ze spalaniem gazu czyli odczyt wskazania * 1 i 1/3 i mialem spalanie gazu.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 10:09:20 wysłana przez digital5 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl