Autor Wątek: Prius 3 stukanie przy zmianie z silnika elektrycznego na spalinowy  (Przeczytany 13812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius 3 stukanie przy zmianie z silnika elektrycznego na spalinowy
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maja 2022, 17:52:51 »
No i ciąg dalszy historii... Niestety znowu stukanie, podszarpywanie przy przejściu z elektryka na spalinowy się pojawiło.. Dzieje się to sporadycznie, jednak się dzieje... Stuki dochodzą z okolicy skrzyni biegów. Chyba muszę pomyśleć nad zmianą  tego sprzęgła, tłumika drgań.. Najgorzej że poza ASO w mojej miejscowości nie znam żadnego fachowca od hybrydy... Ja musze mówić co, robić, co podejrzewam, a majster sobie wymieni, bez diagnozy, bez konsekwencji  i kase przytuli.. A ja musze dalej się bujać z nierozwiązanym problemem..  Trochę ręce opadają..

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maja 2022, 18:25:12 »
Jeśli było dobrze przez dwa tygodnie, po wymianie egr, to znaczy, że to nie tłumik drgań. Gdyby to był on, to stukanie by występowało niezależnie od zmiany egr.
Najwyraźniej kupiony używany egr, nie był w takim dobrym stanie, jak myślałeś. Być może używasz jakiegoś gównianego oleju, który w krótkim czasie zasyfił egr, lub też masz do wymiany zawór pvc. Jego niesprawność może powodować nadmiar oleju w dolocie i przepalanie go przez silnik, tym samym, zasyfienie egr.
Wobec tego, jeśli masz dobry, markowy, niepodrobiony olej 0w20 lub 5w30, i wymieniasz go maksymalnie co 10 tys. km, napisałeś, że jeździsz głównie w mieście, to zacznij od wymiany zaworu pvc. Potem wyczyść jeszcze raz cały zawór egr.
I zobacz czy ustąpią objawy.
Potem pomyślimy co dalej.

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Maja 2022, 05:49:14 »
Może masz rację i zacznę od zaworu pvc,a potem będzie widać.
Jeżdżę na  oleju valvoline 5w30 więc myślę że niezłym. Wymieniam max co 15 tys km. Prius nie pobiera ani grama oleju. Nawet w momencie wymiany olej jest czysty,
 przezroczysty, wręcz czystrzy niż w przeciętnym dizlu po przejechaniu 100 km..
Zacznę od zaworu.. Będę informował jak rezultaty.. Dzięki za sugestie.,

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Maja 2022, 16:33:21 »
Kolektor ma na pewno drożne kanały EGR?

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Maja 2022, 17:40:34 »
W mojej opinii, 15 tys. km. na valvoline to grubo za dużo. Tym bardziej że jak napisałeś, 99% to miasto, czyli ciężkie warunki, a nawet instrukcja Priusa zakłada interwał 7,5 tys. km.
Sam wymieniałeś olej, czy mechanik ci powiedział, że jest czysty i nowy? Wąchałeś go czy nie śmierdzi benzyną? Oleju zawsze musi ubywać, a prius ze  względu na zimne starty ma tendencję do podlewania oleju benzyną, dlatego nie widać ubytków. Wybacz, ale chciałbym to zobaczyć na własne oczy. Szkoda, że tu zdjęć nie można wklejać.
Inna sprawa to sposób użytkowania, jeśli tylko miasto, to bardzo dużo start-stop silnika, dodatkowo jeśli nie używasz docieplania silnika na zimę, mam na myśli zasłonięcie chłodnicy od dołu, olej jest niedogrzany. Takie warunki i wilgoć powoduje powstawanie tzw. masła. Nieraz to widać na korku wlewu oleju, często mylone z objawami uszkodzenia uszczelki pod głowicą.
Jeśli wymieniałeś sam świece, to w jakim były one stanie?
Tu masz kilka filmów z wymiany i czyszczenie egr i kolektora.
https://www.youtube.com/watch?v=_F-PQVSCa0c
https://www.youtube.com/watch?v=P_5jPVTG7u4
https://www.youtube.com/watch?v=4ALjAsMKhCA
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2022, 17:42:10 wysłana przez KrzysiekEg »

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Maja 2022, 18:54:56 »
KrzysiekEg olej wymieniam sam. Nie śmierdzi benzyna. Nie twierdzę że po 15 tys km olej wygląda jak nowy. Oczywiście  widać że olej pracował, natomiast nie jest czarny, nie jest to smola. Jest ciemnobrązowy, jednak w dizlu po takim przebiegu wygląda dużo gorzej...
Być może oleju w jakimś stopniu ubywa, jednak jest to niezauważalne na bagnecie. Teraz olej jest nowy świeżo  wymieniony. Filtry oczywiście też Masla pod korkiem nie ma, nigdy nie było. Zwracam na to uwage. Dbam o swoje auta, zawsze utrzymuje je w stanie wzorowym, jednak uważam że wymiana oleju po 7,5 tys km to lekka nadgorliwość.
Sam silnik uważam jest w stanie wzorowy, pracuje bardzo ładnie i cicho. Mam spalanie w mieście na poziomie 5 litrów, więc uważam że przyzwoicie.
Kolektor był czyszczony przez majstra w zeszłym roku, przynajmniej zapłaciłem za czyszczenie, mam nadzieję że się wywiązał, a czy kanały są drożne i jak były wyczyszczone nie wiem. Z takimi rzeczami auto wstawiam do mechanika. Wszystkie auta robię u niego, więc mam dobre zdanie na jego temat, jednak ręki uciąć za jego robotę raczej bym nie dał. Czasami ci zaufani też potrafią robić na skruty.
Zawór pvc zamówiłem, umowie się z innym mechanikiem na robotę, który rzekomo, jak zrobiłem rozeznanie, zna się na hybrydach. Zlecę również czyszczenie kolektora i egr. Zobaczymy co tam się nazbierało.
Świece były wymieniane ok 30 tys km temu, w/g mechanika czyste i suche.. Zakupione jako dedykowane do Priusa.
Tematu nie odpuszczę. Doprowadzę go do końca,o czym będę informował na forum.   

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Maja 2022, 16:58:20 »
W pierwszej kolejności kolektor. Robota krótka, łatwa i dużo od niej zależy. Kanały EGR muszą być zupełnie czyste i drożne. Mechanikowi nie powinno to zająć nawet godziny.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Maja 2022, 18:12:14 »
W takim razie daj znać jak wygląda zawór pvc i dolot.
Nie twierdzę, że 7,5 tys. to mus na wymianę w mieście, ale 15 na pewno za dużo. Dużo zależy od oleju. Najlepiej jak wrzucisz w internet nazwę swojego oleju z dopiskiem oil club. Bardzo dużo się dowiesz, czy to z polskiej strony, czy niemieckiej, a najwięcej z rosyjskiej. Tłumacz google daje sobie świetnie radę.
Niedługo sam będę robił kolejną wymianę oleju, zamówiłem też zawór, będę pod autem, to przy okazji wymienię i dam znać.
Moje świece przelatały około 90 tys., km. Wymieniałem sam. Nie wyglądały specjalnie strasznie, ale dużo nagaru było wokół gwintu, ciemnobrązowe elektrody i ceramika świecy była z ciemnym nalotem od przegrzania.

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Maja 2022, 21:18:01 »
Ja na razie czekam na zawór i będę umawiał się do mechanika.. Chociaż dzisiaj przez cały dzień jazdy ani razu nie miałem  tego szarpania...

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Czerwca 2022, 13:33:08 »
W temacie cisza, bo objawy same ustąpiły.. Nic nie robiłem, nie wymieniałem... Na razie się naprawiło.. Muszę poczekać aż znowu się zepsuje.  Zawór oczywiście zakupiłem i leży w garażu. Nie będę na razie wymieniał, poczekam aż znowu zacznie się czkawka
Swoją drogą dziwna sprawa....

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Czerwca 2022, 17:51:51 »
Wymieniłem u siebie zawór PVC, raczej niepotrzebnie. Zawór sprawny, niewielkie zabrudzenia i nagar, podobnie jak na świecach.
Potrzeba specjalnej nasadki rozmiar 22, która jest dłuższa od rurki zaworu, inaczej grzechotka nie chce wejść na zawór, lub dużo cierpliwości i kombinowania.

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lipca 2022, 17:07:06 »
Problem rozwiązany. Wymiana zaworu PCV nic nie pomogło. Z dodatkowych obiawow zaczął powoli ginąc płyn z układu chłodzenia. Początkowo nie dużo jednak z czasem coraz więcej.
Skończyło się na wymianie uszczelki pod głowica. Gdzies na 1 cylindrze zrobiła się nieszczelnosc.   Oczywiście przy okazji sprawdzenie glowicy, była ok, jedbak cała procedura po zdjeciu pod kątem szczelności  wykonana. Planowanie, montaż i teraz wszystko śmiga tak jak powinno być.. Płyn nie ubywa, żadnego szarpania, chodzi gładko i płynnie..

Offline Prius V Lodz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: prius v
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Grudnia 2024, 15:36:15 »
Koledzy odświeżę starego kotleta, ktoś już wie z czego wynika ten problem z szarpaniem z przejścia silnika elektrycznego na spalinowy, ja wszystko co możliwe wyczyściłem i nic , nie wiem czy nie wymienić tej tarczy tłumik drgań tylko to duzo roboty bo trzeba silnik wyjąć , ktoś rozwiązał u siebie problem ?

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Stycznia 2025, 00:03:02 »
Pojeździj z odkręconym korkiem płynu chłodniczego albo wlej uszczelniacz z liqui Molly
P3 2009 205/55 16

Offline mw.mariuszwroblewski@gmai

• Początkujący
  • Samochód:: prius 2 gen
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Września 2025, 08:04:58 »
Ten sam problem z szarpaniem w Prius 20. Czasem szarpie bardziej, czasem mniej, czasem wcale. Ktoś cos wie o rozwiązaniu problemu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl