Autor Wątek: Tarcze hamulcowe ile Wam wytrzymują?  (Przeczytany 13696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Tarcze hamulcowe ile Wam wytrzymują?
« dnia: 19 Października 2021, 22:01:24 »
Panowie, Yaris 1,5 VVT-iE 2019r. Pojechała żona na przegląd 45000, klocki jeszcze fabryczne. Klocki wiadomo zużyte, ale przy okazji wymieniono tarcze hamulcowe...zużyły się(?)
Czy to możliwe? Nie wiem, co mam o tym myśleć... mechanik nadgorliwy, czy żona hamowała szczękami :roll:

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Tarcze hamulcowe ile Wam wytrzymują?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2021, 22:28:32 »
Tylne czy przednie. Zgaduję że jak nie Hybryda to przednie. Mi parę lat temu w Aurisie I ASO też wymieniło tarcze ze względu na korozję. Fabryczne tarcze lubią korodować i moje były od korozji lekko spękane.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2021, 22:44:17 »
Tylne czy przednie. Zgaduję że jak nie Hybryda to przednie. Mi parę lat temu w Aurisie I ASO też wymieniło tarcze ze względu na korozję. Fabryczne tarcze lubią korodować i moje były od korozji lekko spękane.

dużo lepsze od fabrycznych pod kątem  "profilaktycznego zabiegu producenta" zabezpieczenia przed korozją są niemieckie Zimmermany.. U mnie 3 lata na przodzie nie widać na nich rdzy, jest tylko przyrudzona w rowku na obwodzie - grzbiecie. ATE też są malowane ale ta farba wg.  mnie jest gorszej jakości. Testowałem w dwóch E12.
Teram mam nowe tarcze na tyle... zobaczymy jak długo wytrzymają bez korozji... auto stoi pod chmurką""

Offline Radomadre

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2021, 10:46:07 »
Yaris 2011 rok, 218 tys km na liczniku, wszystkie tarcze od nowości, klocki przód-tył były wymieniane w ASO Toyoty przy 120 tys km.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2021, 20:39:09 »
Yaris 2011 rok, 218 tys km na liczniku, wszystkie tarcze od nowości, klocki przód-tył były wymieniane w ASO Toyoty przy 120 tys km.

Niezły "wynik:))" jak na tarcze aż niewiarygodny...albo kolega wcale nie hamuje:) Ciekawe jaką mają grubość.
Na zamiennikach klasy ATE/ZIMMERMAN na przodzie  robię max 80 tys > dwie wymiany klocków.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2021, 21:04:41 »
Tarcze mają tylko po 1mm tolerancji na stronę do zużycia, 218km...albo nie hamuje, albo 90% to autostrady ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2021, 22:29:50 »
Dzisiaj byłem w ASO i chyba dostałem odpowiedź. Otóż Pan mechanik stwierdził, że Yaris z tego okresu miał montowane zbyt twarde klocki :shock:. No rozumiem raczej chciał powiedzieć, że miał montowane tarcze z gównolitu. W każdym razie klient zapłacił :|

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2021, 22:17:24 »
Yhy, a świstak siedzi i zawija w sreberka, takie bajeczki to dzieciom na dobranoc

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Października 2021, 09:43:41 »
Niezły "wynik:))" jak na tarcze aż niewiarygodny...albo kolega wcale nie hamuje:)
wszystko zależy od tarcz - 3 przykłady
1. Mój obecny Y2 TS (japan)- tarcze od nowości przejechały 150tys km i grubość w normie.
2. Corolla E11 (japan) - po przebiegu 218 tys tarcze miały zużycia mniej niż 0.5mm - nie wiem z czego były zrobione ale jakieś pancerniaki były - więcej problemu było ze rdzą na nich.
3. Verso (turcja) - tarcze zużyły się szybciej niż klocki - przy ok 65tys.

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2021, 10:09:07 »
Preferuję styl hamowania silnikiem, więc "oszczędzam" klocki ;)
Pierwsze tarcze w Verso wymieniałem po 48k km - bardzooo duże ranty i grubość na dopuszczalnej granicy.
A co ciekawe jeżeli chodzi o klocki to miały 3/4 grubości jeszcze.....
Dodam tylko, że zestaw był fabryczny!

Offline Radomadre

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2021, 23:51:29 »
Yhy, a świstak siedzi i zawija w sreberka, takie bajeczki to dzieciom na dobranoc
Szanowny Kolego.
W dniu dzisiejszym zmieniałem w swoim Avensisie klocki przód, od nowości, 2012 rok, przejechane dokładnie 133 252 km. Tak wyglądają moje stare klocki (klocek z lewej strony na zdjęciu , link do zdjęcia w załączeniu.
https://drive.google.com/file/d/1lwVgM48Go6L_OcfUZhCjSOnQHw2Vyn98/view?usp=drivesdk
A propos Yarisa to ściągnąłem z niego opony letnie, na których jeździłem od 2017 roku, zrobione na nich ok 60 tys km, opony mają jeszcze ok 5 mm bieżnika, sprzedam je z pocałowaniem ręki. Więc kolego jak się dba to się ma, autem trzeba umieć jeździć, pozdrawiam.

Offline synkopa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2022, 10:52:58 »
Potwierdzam możliwość dużych przebiegów na tarczach i klockach. Mam przejechane 165kkm. Poprzednie klocki wymienione przy 120kkm. Tarcze oryginalne i wciąż dobre. Sam dużo robię przy aucie, więc co dwa lata zdejmuję tarcze, czyszczę i przemalowuję srebrzanką (nie w całości). Kontroluję korozję tarczy i piast w miejscu ich styku. To ważne, bo korozja w tym miejscu oddziałowuje na symetrię tarczy i potem wszystko szybciej się ściera i pulsuje. To tego wszystkiego doprowadziłem do perfekcji hamowanie silnikiem, obowiązkowo z przygazówką przed redukcją. Potrafię, jak potrzeba, wbijać trójkę z szóstki bez najmniejszych szarpnięć. Normalnie 4 z 6. Powinni tego uczyć na kursach. Wielu kierowców nieumiejętnie hamuje silnikiem ze szkodą dla podzespołów (poduszki silnika i inne mechaniczne przeniesienia napędu).

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2022, 16:44:09 »
Koledzy co powiecie o zestawach Zimermann tarcze i klocki przod i tył do Aurisa Kombiaka Hybrydy??

Offline Pierotez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris I 1.0 05'
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2022, 19:53:50 »
Dopisze się.
Jakie tarcze przód do Y1 1.0 Fr?
Przy okresowej wymianie oleju mechanik mówił że jeszcze grube.
Teraz przy wymianie opon wulkanizator mówi że zjechane solidnie (wyryte ślady po klockach, klocki jeszcze były OK).
Tarcze teraz mam koloru metalowego czyli błysk.
Czy wystarczy komplet Boscha tarcze, klocki te matowe?
Nasza Kochana Yariska :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2022, 21:22:45 »
Czy wystarczy komplet Boscha tarcze, klocki te matowe?
Co oznacza zdanie "klocki te matowe"? 
Pomijając powyższe, oby Ci nie przyszedł pomysł, by wymienić tarcze, a zostawić stare klocki :)
Co do tarcz, polecam zdecydowanie ATE, JURID, TRW,  TEXTAR, AKEBONO, SUMITOMO... 
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl