Jako twórca wątku obiecałem, że napiszę po wymianie zbiornika. Wreszcie go zmieniłem (prawie rok jeździłem z nieprzyjemnym zapachem benzyny przy pełnym zbiorniku). Za oryginalny w ASO chcieli ponad 4 tys zł, do tego około 500 zł robocizna (cena podana w czerwcu 2022). Zapytałem, czy mają zamienniki - okazało się, że mogą ściągnąć zamiennik firmy Blic za ponad 800 zł. Tyle mniej więcej kosztuje ten zbiornik w Intercarsie. Na allegro zbiornik Blic 6906-00-8117008P kosztuje ponad 500 zł. I tam właśnie zamówiłem. Przysłany kurierem zbiornik był pomalowany, w środku były przegrody. Wg mechanika instalującego ten zbiornik w mojej Corolli Verso 2008 r benzyna 1.8 nie było żadnych problemów z montażem, wszystko pasowało. Zbiornik jest większy niż oryginalny, zatankowałem 55 litrów a mechanik mówił, że zatankował wcześniej około 9 litrów. Na razie nie śmierdzi

Mam nadzieję, że problem ustąpi. Przeglądaliśmy z mechanikiem przewody paliwowe, rurę wlewu, wszystko wyglądało ok. Zbiornik od dołu również ok. Po zdjęciu oryginalnego zbiornika w górnej jego części jest plama wielkości połowy zeszytu, wynika z tego iż tu były jakieś mikroprzecieki.
Teraz czeka mnie testowanie. Zobaczymy, czy nie słychać chlupotania gdy jest mało paliwa oraz czy nie gaśnie silnik na wzniesieniach przy stanie baku poniżej 1/3. O takich problemach pisali użytkownicy na allegro w komentarzach (ale nie przy modelu Blic 6906-00-8117008P). Mechanik stwierdził, że ten zamiennik i tak nie posłuży tyle, co oryginał.
Dodam jeszcze, że na zbiorniku były wytłoczone liczby - niestety zapomniałem zrobić im zdjęcie przed montażem. Z pamięci podaję "007211005", albo coś w tym stylu. Jak trochę pojeżdżę, to podzielę się wrażeniami.