Autor Wątek: Odczuwalny zapach benzyny  (Przeczytany 9682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qumil

• Prawie Toyot
Odczuwalny zapach benzyny
« dnia: 20 Października 2021, 18:52:26 »
Po zatankowaniu do pełna czuć benzynę na zewnątrz samochodu. Czuć ją przy tyle, z prawej i lewej strony. Nie czuć z przodu. Im mniej benzyny tym zapach słabszy, zanika ten efekt całkowicie po spaleniu około połowy baku (ale to jeszcze do potwierdzenia). Oglądałem z mechanikiem zbiornik, jest trochę skorodowany, ale nie widać śladów przecieków, nie widać też przecieków na przewodach paliwowych. Zastanawiam się nad wymianą zbiornika, ale może to nie jest prawdziwa przyczyna? Może ktoś z Was miał podobny problem? Ponadto na allegro zbiorniki (zamienniki) mają po 60 litrów, a maksymalnie co mi się udało zatankować to 46 litrów benzyny. Mam zatem wątpliwości, czy będzie pasował.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Odczuwalny zapach benzyny
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2021, 19:15:45 »
A sprawdziłeś rurę wlewu paliwa?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline esox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2021, 19:59:31 »
Zbiornik w Corolli Verso rozszczelnia się na łączeniach, a zbudowany jest z dwóch połówek (górnej i dolnej). Dlatego czujesz benzynę, gdy jest więcej niż połowa baku. Przypadłość bardzo pospolita - ja sam i ileś innych osób wymieniało zbiorniki paliwa z tego właśnie powodu.

Offline Sebastyano

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2021, 21:22:35 »
Witam

Ja miałem to samo tylko że dieslu. Najpierw śmierdziało a następnie zaczęło cieknąć na łączeniu,dokładnie w połowie. Kupiłem na allegro zamiennik, pasował bez problemu. Fakt że mieści więcej litrów. Jedynym minusem tego zbiornika(zamiennika) było to że miał inaczej zrobione  ściany grodziowe. I czasami jak miałem trochę więcej paliwa niż pół baku, to przy mocniejszym hamowaniu
lub energicznym ruszaniu, paliwo chlupało. Było to dość mocno słyszalne gdy był full lub poniżej połowy było okey. Nowy zbiornik parę lat temu gdy go wymieniałem w serwisie kosztował 2400 zł , zamiennik na allegro 495 zł. Dobrze go zaciągnąć przed montażem konserwacją. Ja to zrobiłem tzw. gumą w sprayu (boll)

Pozdrawiam

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Października 2021, 09:18:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Ponadto na allegro zbiorniki (zamienniki) mają po 60 litrów, a maksymalnie co mi się udało zatankować to 46 litrów benzyny

fabryczny według instrukcji tez ma 60L dla benzyny, diesel podają ze ma 55L.
mi gdy rezerwa sie zapali i jade zatankowac to wchodzi wlasnie okolo 44-45L czyli by wynikalo ze jest jakies 15L rezerwy

Cytuj (zaznaczone)
Zbiornik w Corolli Verso rozszczelnia się na łączeniach, a zbudowany jest z dwóch połówek (górnej i dolnej). Dlatego czujesz benzynę, gdy jest więcej niż połowa baku.

No ale jak by sie rozszczelnił to by wyciekało paliwo chyba.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2021, 16:32:43 »
Po zatankowaniu do pełna czuć benzynę na zewnątrz samochodu. Czuć ją przy tyle, z prawej i lewej strony.

Jak zakończysz jazdę albo lepiej przy włączonym silniku, klęknij obok samochodu i patrz pod spód w którym miejscu kapie paliwo. Jak tak zlokalizowałem nieszczelny przewód paliwowy tuż obok zbiornika.

Offline esox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Października 2021, 17:34:05 »
Jeśli jest mała nieszczelność, to paliwo nie musi lać się ciurkiem - a że szybko odparowuje, stąd zapach i brak plam.

Offline qumil

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2021, 19:25:20 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i sugestie. Zdecyduję się na wymianę zbiornika, postaram się opisać czy problem ustąpił.

Offline romekf

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 AWD
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2021, 10:35:13 »
Mam Corollę Verso z 2005r. kupioną w Polsce. Jestem drugim właścicielem. Miałem ten sam problem, zbiornik skorodował "na górze". Pomimo że gwarancja dawno się skończyła serwis toyoty wymienił na nowy, jak powiedzieli "akcja serwisowa". W 2020r wezwali mnie do serwisu na wymianę komputera SRS i też jako "akcja serwisowa". Jeden warunek, samochód musi być kupiony w Polsce i posiadać książkę serwisową.
RAV4 IV 2.0L AWD CVT.

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2021, 20:44:00 »
komputer poduszek tez mi wymienili ostatnio, zbiornik niestety nie ale wlasnie chyba dlatego ze auto z rynku niemieckiego pochodzi. Mialem w tym roku wymienic zbiornik ale sie zastanawialem czy jest sens skoro nic sie jeszcze nie dzieje i na razie odpuscilem, moze wiosną/latem podejde jeszcze raz do tematu.

Offline darq2

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2021, 06:07:40 »
Witam,
 czy ktoś wie czym różnią się zbiorniki z allegro te za 450 zł od tych za 600 ?

Pozdrawiam
Darek

Offline Janek2557

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2021, 18:42:39 »
Problem z zapachem paliwa u mnie też występuje dlatego mam prośbę , chciałbym dotrzeć do przyczyny ,byłbym wdzięczny za podpowiedz  Pozdrawiam Janek

Offline qumil

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2022, 18:57:33 »
Jako twórca wątku obiecałem, że napiszę po wymianie zbiornika. Wreszcie go zmieniłem (prawie rok jeździłem z nieprzyjemnym zapachem benzyny przy pełnym zbiorniku). Za oryginalny w ASO chcieli ponad 4 tys zł, do tego około 500 zł robocizna (cena podana w czerwcu 2022). Zapytałem, czy mają zamienniki - okazało się, że mogą ściągnąć zamiennik firmy Blic za ponad 800 zł. Tyle mniej więcej kosztuje ten zbiornik w Intercarsie. Na allegro zbiornik Blic 6906-00-8117008P kosztuje ponad 500 zł. I tam właśnie zamówiłem. Przysłany kurierem zbiornik był pomalowany, w środku były przegrody. Wg mechanika instalującego ten zbiornik w mojej Corolli Verso 2008 r benzyna 1.8 nie było żadnych problemów z montażem, wszystko pasowało. Zbiornik jest większy niż oryginalny, zatankowałem 55 litrów a mechanik mówił, że zatankował wcześniej około 9 litrów. Na razie nie śmierdzi  :-) Mam nadzieję, że problem ustąpi. Przeglądaliśmy z mechanikiem przewody paliwowe, rurę wlewu, wszystko wyglądało ok. Zbiornik od dołu również ok. Po zdjęciu oryginalnego zbiornika w górnej jego części jest plama wielkości połowy zeszytu, wynika z tego iż tu były jakieś mikroprzecieki.
Teraz czeka mnie testowanie. Zobaczymy, czy nie słychać chlupotania gdy jest mało paliwa oraz czy nie gaśnie silnik na wzniesieniach przy stanie baku poniżej 1/3. O takich problemach pisali użytkownicy na allegro w komentarzach (ale nie przy modelu Blic 6906-00-8117008P). Mechanik stwierdził, że ten zamiennik i tak nie posłuży tyle, co oryginał.
Dodam jeszcze, że na zbiorniku były wytłoczone liczby - niestety zapomniałem zrobić im zdjęcie przed montażem. Z pamięci podaję "007211005", albo coś w tym stylu. Jak trochę pojeżdżę, to podzielę się wrażeniami.

Offline coroll123

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyoua
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lipca 2023, 12:27:55 »
Zbiornik w Corolli Verso rozszczelnia się na łączeniach, a zbudowany jest z dwóch połówek (górnej i dolnej). Dlatego czujesz benzynę, gdy jest więcej niż połowa baku. Przypadłość bardzo pospolita - ja sam i ileś innych osób wymieniało zbiorniki paliwa z tego właśnie powodu.

Witam, może ktoś będzie wiedział i coś podpowie w temacie:
gdzie w zbiorniku paliwa w corolli verso diesel znajduje się tzw. okienko inspekcyjne, żeby obejrzeć wnętrze baku (chodzi o sprawdzenie ewentualnego skorodowania zbiornika od środka?
i kluczowa sprawa - czy dostęp do tego okienka jest od spodu auta na podnośniku, czy trzeba demontować fotele tylnie?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lipca 2023, 12:29:36 »
Witamy, nie ma żadnego okienka, chyba że wyciągniesz pływak poziomu. Zbiornik masz na 100% metalowy?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl