Cześć,
od roku jestem posiadaczem Auris TS z 2014 roku silnik 1.4 diesel. Obecny przebieg to 106 500 km (moja jazda to 60% trasa, 40% miasto). Ostatnio zapchał mi się DPF (oddałem na regeneracje - mycie w maszynie). Chłopaki z serwisu DPF zasugerowali wymianę termostat płynu chłodzącego. Od kiedy mam samochód, wskazówka zawsze po rozgrzaniu jest na tym samym poziomie. Podpiąłem do OBD2 i śledziłem wskazania przez ostatnie trzy dni. Efekt - max. zanotowana temperatura to 82, średnia to 81. Napisałem do ASO z pytaniem o koszt wymiany termostatu bo płyn osiąga jedynie 82 stopnie.
Odpowiedź - "Widzę że Pana Auris jest z silnikiem 1,4 Diesel. Dla silników Diesla temperatura pracy 82stopnie jest prawidłowa".
Jakiś czas temu pisałem na forum, że moje średnie spalanie w mieście (mimo ekonomicznej jazdy) przekracza 7 - 7,5 litra. Dostałem sugestię, że być może to kwestia termostatu.
Dajcie proszę znać czy to kolejny raz gdy ASO mnie próbuje wykiwać wciskając kit. Ostatnio po diagnostyce DPF'a za 300 zł (która nic nie wykazałą) wciskali mi, że wypalanie filta w tym silniku co 100 - 150 km jest prawidłowe
Wrzucam zdjęcie z położeniem wskazówki. Jak jest u Was? Czy osiągacie temperaturę ~ 90 stopni? Czy też faktycznie to 81 / 82 jest prawidłowe.
https://iv.pl/image/img-20211023-184528.GISYhKfZ góry dzięki!