Autor Wątek: Temperatura płynu chłodzącego 80-82 stopnie ASO mówi, że prawidłowa - help ;)  (Przeczytany 11567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Temperatura płynu chłodzącego 80-82 stopnie ASO mówi, że prawidłowa - help ;)
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Października 2021, 20:30:32 »
Miałem w życiu ok. 20 aut, robię naprawdę duże przebiegi i głównie kupowałem auta nowe

O jezu!! 20 nowych aut! To ty musisz mieć teraz ze 120 lat, licząc średnio 5 lat jazdy jednym autem, choć nowym autem jeździ się często dłużej, niż 5 lat! Ja miałem w życiu 5 aut i jeden motocykl, wszystkie z salonu, obecna Corolla jest szóstym autem i mam w tej chwili już 61 lat :)
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2021, 20:37:31 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Temperatura płynu chłodzącego 80-82 stopnie ASO mówi, że prawidłowa - help ;)
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Października 2021, 20:43:50 »
Hehe,na szczęście mam znacznie mniej niż 120 lat

Mało które auto miałem,aż 5 lat, ale przy obecnych podwyżkach cen to może obecne samochody będą u mnie dłużej, nic nie jest dzisiaj pewne
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2021, 20:45:56 wysłana przez sebastiw »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Października 2021, 20:44:08 »
W żadnym uszczelka pod głowicą nie odmówiła posłuszeństwa,ale chyba ktoś tu wie lepiej

Przecież ja nie wiem, czy uszczelka odmówiła ci posłuszeństwa i nie posądzam cię o to. Pisałem ogólnie. Zresztą kto to wie, i tak byś się nie przyznał i napisać możesz sobie co chcesz. W każdym razie nie wiem i nie posądzam. A 5 lat dla nowego albo młodego auta to jest krótki okres, a nie aż. Co 2 - 3 lata lub częściej to zmienia się auta stare, sprowadzane, bo nie opłaca się ich trzymać dłużej, bo się po prostu psują.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2021, 20:51:23 wysłana przez fynooh »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Października 2021, 20:48:29 »
OK, przepraszam, źle odczytałem Twoje słowa.

Nie rozumiem dlaczego miałbym się nie przyznać, że auto uległo awarii? I dlaczego w tej kategorii napisałeś, przecież forum jest po to by wymieniać się doświadczeniami.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Października 2021, 21:11:19 »
Ostatnie 4 lata pomykasz swoim kupionym jako używany 1.4 D4D, a wcześniej był nissan na gaz... czyż nie ;) Miałem kilka nysek... :) powiadasz 20 aut przerobiłeś? Czy 20stoma jeździłeś, bo to jednak jest różnica?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Października 2021, 21:16:58 »
Nissany miałem dwa, wspominam tak dziwnie... Nie mogłem się z tą marką dogadać, ale to kwestia gustu.
Auris nawet udany jest, choć znudził mi się już dawno i coraz rzadziej nim jeżdżę, gdy nie muszę, miałem w tym roku zmienić, ale po jazdach testowych mam mieszane uczucia :-/

Nie rozumiem pytania odnośnie przerobienia/ jeżdżenia
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2021, 21:18:43 wysłana przez sebastiw »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Października 2021, 21:31:49 »
Nissany miałem dwa, wspominam tak dziwnie... Nie mogłem się z tą marką dogadać, ale to kwestia gustu.
Znam, znam :) Na forum którego byłeś użytkownikiem 3 lata, ja jestem od początku  :cool: Także ten tego  :laugh:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Października 2021, 21:37:41 »
Tak, było zamieszanie z tą primerą, nigdy więcej.

Offline qazx94

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Października 2021, 07:31:17 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Teraz rozumiem, że z temperaturą jest wszystko w porządku.
Przebieg jest pewny?

Auto pochodzi z krajowej dystrybucji, kupione z programu Toyota Używane, dane z rządowego systemu i historii serwisowej samochodu były zgodne (kupiony przy przebiegu 95 tyś).

Jak byłem kiedyś na diagnostyce w ASO w sprawie często wypalającego się filtra (100-150 km) to po diagnostyce, która nic nie wykazała, mistrz zmiany napisał mi, że "Proces regeneracji w silnikach 1ND -TV następuje w przedziale 200-300km od ostatniej prawidłowo zakończonej regeneracji". Oddaje we wtorek samochód na diagnostykę do serwisu specjalizującego się w Toyotach, żeby sprawdzili czy nie mam jakiejś usterki, która wpływa na nadmierne zapychanie się filtra. Obawiam się jednak, że tak samo jak poprzednio usłyszę, że wszystko jest w porządku.

Póki co jak dla mnie zarówno Wasze wypalanie filtra (co 1 tyś kilometrów) jak i spalanie chociażby w mieście na poziomie ~ 5 litrów to jakieś grube legendy :)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Października 2021, 07:48:54 »
Ewidentnie coś u Ciebie szwankuje, chyba jedynie dobry spec to zdiagnozuje.

To taki strzał w ciemno, ale czy używasz jakiś dodatków do paliwa? Ja do ropniaków i benzyny dolewam archoil, do każdego tankowania. Nie wiem czy bez niego byłoby gorzej, czy lepiej oraz ile w tym marketingowej sugestii, ale... Skoro nic nie pomaga to co szkodzi sprawdzić

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Października 2021, 22:21:50 »
No, a mechu, nie mam racji z tą temperaturą?
Od lat są na rynku samochody które mają temp pracy 90-120 i więcej.

Offline Robij

• Toyot Leżący
  • *
qazx94 jak ci wypala co 100-150 km to się powoli kończy. Chyba, że inne czynniki mają na to wpływ np: zapchany EGR, stosowanie nieprawidłowego oleju, paliwo złej jakości. Jak ustalisz przyczynę to napisz co było.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
Od lat są na rynku samochody które mają temp pracy 90-120 i więcej.

Zajrzałem trochę do google i muszę trochę zweryfikować swój pogląd. Piszą, że rzeczywiście są auta, gdzie temperatura płynu chłodzącego jest w zakresie 90 - 100 st. A nawet do 140 st.,  ale to auta z nowymi generacjami termostatów, wszystko to podobno eksperymenty w celu obniżenia zużycia paliwa. Standardowo, bez popadania w skrajności, jest to nadal 80 - 90 st.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2021, 18:53:18 wysłana przez fynooh »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Od lat BMW stosowało sterowaną temperaturę - na miescie wysoka - na trasie niska - dokladnych temperatur nie znam - wiem że 105 to była norma.

Offline Antek28

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris
U mnie w Aurisie nie przekracza 90 na trasie.
Hybrydy na trasy? - Tylko rzeczywiste testy mówią jaka jest prawda.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl