Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 346167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1680 dnia: 04 Listopada 2022, 02:22:42 »
Ja pierwszego SUVA (tucsona) wziąłem FWD, bo mi trochę szkoda było 12 tysi. I żałowałem po pierwszej zimie gdy okazało się, że trakcja na śliskim jest dramatyczna. Spodziewałem się, że duże koła plus trzyliterowe wspomagacze wystarczą - nic podobnego. Tez jeżdzę po mieście ale zdarza się pojechać w góry i wszystkie te razy kiedy zakładałem łańcuchy brudząc se zmarznięte ręce i rękawy kurtki kląłem jak szewc na głupie oszczędności, bo na te wszystkie górki z AWD wjechałbym bez problemu, stresu i kombinowania.
Przy rav nie było żadnego zastanawiania się FWD czy AWD. Dodatkowo dynamiczne ruszanie na mokrym czy zwykłe na śniegu. Oczywiście, że się ruszy ale głupio tak mielić przednimi kołami zamiast po prostu od razu pojechać, a różnica jest kolosalna. Przy AWD masz też lepszy odzysk energii no bo hamują dwa silniki elektryczne a nie jeden i klocki z tyłu. Przy AWD tylny napęd jest dołączany na wszystkich mocniejszych zakrętach niezależnie od prędkości. Ja to zaobserwowałem nawet przy 120 na krętej autostradzie. Niby tego nie czujesz ale auto jest wtedy mniej podatne na ewentualny poslizg - czyli bezpieczeństwo....   Zastanawiaj się....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1681 dnia: 04 Listopada 2022, 07:44:15 »
Z drugiej strony, prawda jest zapewne taka, że gdyby za 4x4 nie trzeba było dopłacać lub kosztowało by to góra 3 tysie, to pewnie każdy brałby 4x4. Ja też :-)
Tak, Zahar wspominał ale przede wszystkim o szybszym ruszaniu na skręconych kołach. W takim przypadku to i Pertyn jak ględził udowodnił, że 4x4 też zrywa przyczepność.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 08:07:40 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1682 dnia: 04 Listopada 2022, 09:02:02 »
To nie jest tak że FWD nie da się jeździć - jeździ się bez problemu - ale gdybym teraz brał to bym na 100% wziął AWD-i.
Np. dziś trochę mokrej drogi i na jednym skrzyżowaniu uślizg przy ruszaniu - to jest takie skrzyżowanie na którym lewy pas kończy się za ok. 100 m i trzeba trochę pocisnąć aby wskoczyć przed auto z prawego pasa - i kółka buksują. Podobnie gdy trzeba szybko się włączyć do ruchu gdy jest trochę większe natężenie ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 09:04:15 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1683 dnia: 04 Listopada 2022, 09:03:32 »
Eliot...To jednak było przed zmianą oprogramowania.
Do tego każdy napęd ma swoją "granicę", ale jeden szybciej inny później.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1684 dnia: 04 Listopada 2022, 09:20:52 »
Jeżeli napęd FWD to może będzie ok w klasycznej benzynie gdzie tył lekki a przód ciężki. Hybryda ma inny rozkład masy, bo tylna oś obciążona ciężkim akumulatorem i napęd na sam przód nie będzie sobie dobrze radzić w trudniejszych warunkach. W zimie mogą być problemy z podjechaniem pod niewielkie nawet wzniesienia, bo to ciężkie auto jest. Dlatego jeżeli rav4 hybryda to tylko AWD. Ja już kiedyś opisałem jak to auto niesamowicie radzi sobie w zimie w ciężkim śniegu i lodzie, pod górę idzie jak ratrak, same ochy i achy. Przy zamawianiu miałem chwile zawahania ale teraz pluł bym sobie w brodę gdybym nie kupił AWD. Napęd na 4 koła to w ogóle inna kultura jazdy w każdych warunkach. RAV4 bez napędu na 4 koła to jak rower MTB na cienkich slikach.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1685 dnia: 04 Listopada 2022, 09:52:44 »
Fizyki się nie oszuka i nic nie przebije napędu 4x4 (szczególnie na oś tylną) przy ruszaniu. Najlepsze jest to, że AWD-i jest lekki (ok 50 kg z tego co pamiętam) i dodatkowo nie ma wału, więc nie zmniejszamy prześwitu. Ja też chciałem do niego dopłacić i jak pisałem zmieniłem zdanie. Być może bez sensu, recenzję napiszę jak trochę pojeżdżę.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1686 dnia: 04 Listopada 2022, 10:01:19 »
Też wziąłem 4x4. Nie jeżdżę "terenowo", głównie miasto i czasami trasy do 100 km. Ale w zimie mając ciężki samochód i do tego SUV nie wyobrażam sobie, żebym miał się ślizgać jak sedany czy hatchbacki. Moje podejście było takie, że wolałbym zmniejszyć wersję wyposażenia i wziąć 4x4 niż wziąć bogatszą wersję z Fwd. Pooglądałem filmy na YT gdzie rav4 jeździł po głębokim śniegu, po stromych podjazdach i nie stracił przyczepności. To mnie utwierdziło, żeby brać AWDi. Napęd Fwd miałem we wszystkich poprzednich autach, a w Corolli hybrydowej też dawał radę na śniegu, trakcja włączyła mi się że dwa razy i ogólnie w kopnym śniegu na parkingu dawała radę nadspodziewanie dobrze i się nie zakopywała. Ale Rav4 ma inne gabaryty, a przy zakupie nowego auta wolę zainwestować w zwiększone bezpieczeństwo, co oferuje mi napęd 4x4. Nawet na mokrym nie zrywa przyczepności przy moim stylu jazdy. Poza tym na forum wcześniej czytałem, że są osoby, które po zakupie żałowały, że nie wzięły 4x4. Nie chciałem iść ich drogą i dziękuję im za rady, z których skorzystałem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1687 dnia: 04 Listopada 2022, 10:32:42 »
Nie przesadzajmy z tymi 2 tonami (to 2130 kg to dopuszczalna masa całkowita). Waga samego samochodu hybrydy FWD to 1680 a AWDi to 1720.
Edit:
Jeszcze jeden plus dla 4x4 dla kogoś z hakiem: masa holowanej przyczepy z hamulcami dla FWd to tylko 800kg a AWD-I 1650kg.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 10:37:09 wysłana przez grubar »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1688 dnia: 04 Listopada 2022, 10:44:53 »
Jeszcze jeden plus dla 4x4 dla kogoś z hakiem: masa holowanej przyczepy z hamulcami dla FWd to tylko 800kg a AWD-I 1650kg.
O to to! Co prawda sądzę, że każdy planujący holowanie sprawdza przed zakupem max DMC przyczepy, a nie zakłada że Taaaaaakie duże auto z ponad 200KM to poholuje nawet tira ale wspomniec warto.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1689 dnia: 04 Listopada 2022, 10:53:32 »
Dziękuję za opinie. Podsumowałem je punktowo i wyszło 4-4 także jeszcze muszę się z tym przespać.

Obejrzyj test rav4 Zahara na YT. Pokazuje w nim jak mu zrywa przyczepność przy ciut ostrzejszym starcie i przestrzega, żeby nie brać fwd
ten https://www.youtube.com/watch?v=O4N2Ti3E4Pw ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1690 dnia: 04 Listopada 2022, 10:55:33 »
Akurat w zimie nie miałem problemów, mimo, że to FWD. Duża średnica kół i przyzwoite opony dają radę nawet na bardzo zaśnieżonym parkingu.
Raz miałem problem w zimie z podjazdem pod dość stromą i nie odśnieżoną górkę (10%) - przodem nie dało rady ale tyłem poszedł. ;)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1691 dnia: 04 Listopada 2022, 11:03:15 »
Dziękuję za opinie. Podsumowałem je punktowo i wyszło 4-4 także jeszcze muszę się z tym przespać.

Obejrzyj test rav4 Zahara na YT. Pokazuje w nim jak mu zrywa przyczepność przy ciut ostrzejszym starcie i przestrzega, żeby nie brać fwd
ten https://www.youtube.com/watch?v=O4N2Ti3E4Pw ?
ale sam sobie kupił e-niro z napędem na przód:  :-)
https://youtu.be/ky90e_9XwsI
Oczywiście, że na inny klimat, ale auto waży więcej niż ravka i FWD jakoś mu to nie przeszkadza

Offline Jacek Kon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1692 dnia: 04 Listopada 2022, 11:04:57 »
Przespałem się z tym i jednak dopłacę do AWD. Dziękuję za opinie. Być może dzięki Wam zaoszczędziliście mi dużo nerwów, bo czasem lubię mocniej dopnąć. Cena Executive po liftingu z 2023 + metalik + AWD to dziś ok 210 tys. brutto (katalogowo), ale w tym segmencie widzę, że u konkurencji ceny podobne lub jeszcze wyższe... Także postaram się z tym jakoś pogodzić, bo nie wyobrażam sobie później gdybym miał sobie wypominać być może pozorną oszczędność.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1693 dnia: 04 Listopada 2022, 11:07:04 »
W mieście napęd 4x4 przydaje się sporadycznie. Zimy mamy coraz bardziej jesienne. Raz na zaśnieżonym parkingu nie było miejsca i musiałem wjechać w kopny śnieg. Samym przodem nie dałem rady, tył się automatycznie dołączył, ale bez efektu. Dopiero wciśnięcie blokady pomogło i spokojnie zaparkowałem. No i raz była sytuacja na oblodzonym skrzyżowaniu pod górkę. Stałem pierwszy, zapaliło się zielone, ruszyłem i zdziwiło mnie, że pozostali stoją. Nawet pomyślałem, że może wystartowałem na czerwonym, ale okazało się, że oni się po prostu ślizgali. Także czasem się przydaje, ale rozumiem tych, którzy nie chcą przepłacać, bo to są rzadkie przypadki.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1694 dnia: 04 Listopada 2022, 11:22:33 »
Odnoszę wrażenie, że osoby mające 4x4 uważają, że osoby mające 4x2 przekonują, że 4x2 jest lepsze od 4x4.
Nie, nie jest lepsze ale nie jest tak tragiczne jak piszą osoby mające 4x4.
Waga 1600-1700kg nie przekreśla napędu 4x2. Teraz mam vana 1960 kg 4x2 i bez problemów jeżdżę już wiele lat i esp włącza mi się sporadycznie jak ruszam na skrzyżowaniu ze skręconymi kołami.
Pisałem o tym filmiku co wstawił firek. Ślizga się, jak podkreślił Zahar, przy skręconych kołach, co zdarza się również w 4x4 co udowodnił niechcący, z duszą na ramieniu, Pertyn.
Oby tylko wiara w cudowny i doskonały w każdym calu i sytuacji napęd 4x4 nie zgubiła co niektórych.
Szerokości i zdrówka.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl