Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367811 razy)

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #360 dnia: 15 Grudnia 2021, 10:47:53 »
AWD zdecydowanie.
Trzeszczenie jest, chociaż nie zawsze.
Tylna roleta drga.
Samochód nie jest zbyt cichy, chyba głównie ze względu na słabe wyciszenie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #361 dnia: 15 Grudnia 2021, 11:30:00 »
Trochę znam się na mechanice samochodowej więc zapytam. Jak jedzie się takim samochodem ze wzmocnionymi sprężynami bez obciążenia? Samochód musi być przez to twardszy i gorzej wybierać nierówności. Pewnie podskakuje na wybojach i traci przyczepność tylnych kół. Czy wstawianie takich sprężyn ma sens? Rozumiem, żeby to były jakieś poduszki, które można włączyć bądź wyłączyć dla większego komfortu, ale zrobienie z komfortowego samochodu wozu drabiniastego, to lekkie ryzyko.
Są różne rozwiązania: wzmocnione / twardsze sprężyny zamiast standardowych (jeśli stale się jeździ z dużym obciążeniem, np. w autach dostawczych), dodatkowe sprężyny utwardzające zawieszenie przy większym ładunku (takie jak u mnie, sprawdza się gdy jest potrzebne sporadycznie, np. na wakacjach), sprężyny podwyższające zawieszenie (gdy ktoś potrzebuje mieć większy prześwit), sprężyny obniżające (raczej nie do suv'ów, a do aut o bardziej sportowym zacięciu), wkładki do sprężyn z materiału elastycznego (zwiększające twardość przy większych obciążeniach, mogą jednak prowadzić do szybszego uszkodzenia sprężyn), i inne ...
Te, które ja założyłem nie zmieniają zbytnio charakterystyki zawieszenia przy niskich obciążeniach (np. codzienna jazda 1..2 osób) - prawdę powiedziawszy zupełnie nie czuje się różnicy (mam porównanie bo po instalacji pożyczyłem z salonu demówkę i jeździłem jednym i drugim dla porównania). Natomiast utwardzają zawieszenie przy załadowaniu większych obciążeń.
Tak, że spoko - nie zrobił się wóz drabiniasty z RAVki ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2021, 11:31:41 wysłana przez Markid »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #362 dnia: 15 Grudnia 2021, 17:38:08 »
Markid masz jakiś numer katalog tych sprężyn? Rozumiem, że Toyota to Tobie zmieniła?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #363 dnia: 15 Grudnia 2021, 18:23:05 »
Na poprzedniej stronie podałem linki do producenta i sklepu gdzie kupowałem.
Nie nie Toyota, Marcin mi to zakładał przy okazji konserwacji podwozia.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #364 dnia: 15 Grudnia 2021, 21:34:25 »
Cytat: Markid w Dzisiaj o 09:11:56

Coś takiego: HV-360355 - dodatkowe wzmacniające sprężyny do tylnego zawieszenia, montowane wewnątrz oryginalnych.

Trochę znam się na mechanice samochodowej więc zapytam. Jak jedzie się takim samochodem ze wzmocnionymi sprężynami bez obciążenia? Samochód musi być przez to twardszy i gorzej wybierać nierówności. Pewnie podskakuje na wybojach i traci przyczepność tylnych kół. Czy wstawianie takich sprężyn ma sens? Rozumiem, żeby to były jakieś poduszki, które można włączyć bądź wyłączyć dla większego komfortu, ale zrobienie z komfortowego samochodu wozu drabiniastego, to lekkie ryzyko.

Można zrobić sprężyny progresywne, które działają dopiero pod konkretnym obciążeniem/ugięciem. Ale chyba nie w tej cenie...

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #365 dnia: 15 Grudnia 2021, 22:15:43 »
Ja tam się na tym nie znam, poradziłem się specjalistów i jakie polecili takie kupiłem.
Ważne, że jest efekt, sprawdzałem pod obciążeniem (4 osoby, 150kg w bagażniku i 80 kg na haku) auto bez i z dodatkowymi sprężynami - ugięcie tyłu mniejsze.
A przy tym podczas jazdy bez obciążenia nie wyczuwam różnicy.
Koledzy Kiełek i Krisman - zdaje się że pracujecie w branży moto - jakie macie zdanie n/t rozwiązań firmy MAD ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #366 dnia: 15 Grudnia 2021, 22:21:51 »
Nie, nie pracuję w tej branży i nie mam pojęcia co to za firma  :shock:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #367 dnia: 15 Grudnia 2021, 23:26:19 »
Szkoda.  :embarassed:

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #368 dnia: 16 Grudnia 2021, 08:35:10 »
Ja nie moto, choć od młodości smary motorowo-samochodowe mam pod pazurami.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #369 dnia: 16 Grudnia 2021, 09:30:25 »
To też szkoda.
Ja miałem kilkuletni okres fascynacji i majstrowania w aucie - koniec lat 80 i początek 90. Później zacząłem jeździć nowymi bryczkami, a tam się nic przez pierwsze 5..6 lat nie psuło, więc mi przeszła ciągota do zabawy w mechanika. Dopiero RAVka - auto dla majsterkowiczów - obudziła stare zapędy. Niestety prawie wszystko co mi jakoś tam przeszkadzało - zmieniłem. Teraz to już tylko jeździć ;)

Edit: Ale wracając do owych dodatkowych sprężynek - tu na forum kilka osób zakładało w innych modelach i chwalili.
W sieci szukałem jakiś negatywnych opinii na forach polskich i zagranicznych - nie natrafiłem, a pozytywne owszem.
Więc wygląda na to, że to nie jest zły pomysł, choć oczywiście do modyfikacji zawieszenia trzeba podchodzić rozsądnie.
Znaczna zmiana charakterystyki może mieć duży wpływ na kwestie bezpieczeństwa oraz trwałości elementów zawieszenia i kół.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021, 09:38:13 wysłana przez Markid »

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #370 dnia: 16 Grudnia 2021, 09:54:27 »
Cytuj (zaznaczone)
Czemu chcesz wozić rowery na dachu? Dotąd też tak woziłem, ale stwierdziłem, że rav4 jest na to za wysoka (rowery trudno by się montowało, a dodatkowo środek ciężkości byłby bardzo wysoko) - wziąłem hak
Tak myślałem ponieważ mam bagażniki z poprzedniego samochodu, plus samochód z bagażnikiem rowerowym na haku nie zmieści mi się do garażu, więc musiałbym go zdejmować i gdzieś go upchać garażu.
Ale faktycznie będzie dużo gorzej założyć rowery na dach niż w przypadku niskiego kombi. Chyba jednak pójdę w hak.

Cytuj (zaznaczone)
Sam jeszcze na swoją czekam, więc za dużo nie napiszę, ale:
Jaki masz termin odbioru samochodu? Ja mam wpłaconą zaliczkę, ale termin gwarantowany mam pod koniec czerwca. Chociaż powiedzieli mi że raczej na maj powinien być. Sporo czekanie, mam nadzieje że będzie przed wakacjami.

Wersja selection to chyba najbardziej popularna wersja? Executive o 10 tyś. droższy a nie ma jakoś wiele zmian. W innych markach jest ogromna przepaść pomiędzy najtańszym a najdroższym pakietem. W RAV4 widzę, że te zmiany nie są jakoś ogromne. Rocznik 2022 z fabryki wychodzi już na 19 calowych oponach dla selection i mają dodać jeszcze podświetlenie przycisków (21 wiek :) :) ).

Czy ktoś z was dobierał dodatkowe pakiety chrome i protection? Zastanawiałem się jeszcze nad progami, ale spotkałem się z opiniami że tylko przeszkadzają przy wsiadaniu.

Jeszcze chciałem zapytać posiadaczy wersji hybrid. Jaki macie zasięg do rezerwy na mieście i trasie? Rozumiem, że na ma co liczyć na trasę Kraków - Gdynia na jednym baku ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #371 dnia: 16 Grudnia 2021, 10:10:33 »
samochód z bagażnikiem rowerowym na haku nie zmieści mi się do garażu, więc musiałbym go zdejmować i gdzieś go upchać garażu.
Mam platformę hakową Thule i po odpięciu od kaka i wsunięciu świateł, bez problemu mieści się w bagażniku samochodu, a jak jadę na wczasy, to odpinam i kładę na balkonie w hotelu. Szybko o kompaktowo.

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #372 dnia: 16 Grudnia 2021, 10:13:41 »
Czy ktoś z was dobierał dodatkowe pakiety chrome i protection? Zastanawiałem się jeszcze nad progami, ale spotkałem się z opiniami że tylko przeszkadzają przy wsiadaniu.
Wziąłem protection (bo uważam, że chlapacze i siatka to rzeczy przydatna) i progi też wziąłem (bo żona się upierała, ja byłem przeciwny, bo tylko spodnie będą się brudzić od tego, ale ona nie chce stawać na progu, jak będzie ładować narty do boxa). Dodawanie chromu uważam za zupełnie zbędne ;)

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #373 dnia: 16 Grudnia 2021, 10:14:46 »

Jeszcze chciałem zapytać posiadaczy wersji hybrid. Jaki macie zasięg do rezerwy na mieście i trasie? Rozumiem, że na ma co liczyć na trasę Kraków - Gdynia na jednym baku ;)

Ja brałem pakiet protection z kuponu za MyT.
W żadnym z pakietów nie masz ochrony na progi.
Możesz kupić nakładki za hmm coś koło 1000 pln...

Osobiście kupiłem folie i nakleiłem na wszystkie 4 progi.

Jesli chodzi o spalanie to od zatankowania do pełna rezerwa zapala sie po zużyciu 46-48l. Pojemności zbiornika niby jest 55l. Osobiście na rezerwie przejechalem raz okolo 80km i jeszcze nie stanalem ;)
Zatankowalem wtedy ok 52l.
W lecie przy jeździe mieszanej, ale glownie miasto udaje mi sie bez problemu robic po 750km. Spalanie mam ok 4.5-5.5l po miescie, w zaleznosci jak sprawnie jade.
W trasie to duzo zalezy od predkosci. Przy 90 bedziesz mial ok 5 i potem wzrost ok 0.6-0.8l na kazde 10 km/h. Przy jezdzie 110-120 wychodzi ok 6.5-6.8. Przy 140 bedzie ok 8-8.5 w zaleznosci od wiatru. Jadac 150-170 przez ponad 150km mialem spalanie 10.5.
Teraz przy spadku temperatury i jazdach odcinkami 2-5km spalanie srednie oscyluje w okolicy 8+. Niestety pierwsze ok 2km zagrzewa sie do temperatury "roboczej", a tryb EV zaczyna dzialac po ok 4km (przy pogrzewaniu na 20-21st).

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #374 dnia: 16 Grudnia 2021, 11:07:41 »
Tak myślałem ponieważ mam bagażniki z poprzedniego samochodu, plus samochód z bagażnikiem rowerowym na haku nie zmieści mi się do garażu, więc musiałbym go zdejmować i gdzieś go upchać garażu.
Ale faktycznie będzie dużo gorzej założyć rowery na dach niż w przypadku niskiego kombi. Chyba jednak pójdę w hak.
Z podobnych i innych powodów pakuję rowery na dach. Jestem niewysoki , dokupiłem rozkładany plastikowy podest, działa ok.  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl