Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367807 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Listopada 2021, 01:47:37 »
Szczerze mówiąc ja po jazdach testowych jestem kompletnie nieprzekonany do tych bezstopniowych skrzyń i jeśli chodzi o odczucia, to uważam to za wadę ravki:-| mam nadzieję, że to faktycznie kwestia przyzwyczajenia...

wiem, że technologicznie to rozwiązanie ma kupę zalet

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Listopada 2021, 06:16:09 »
A w jakim aucie konkretnie testowaleś i którą konkretnie? Napisz co dla ciebie było złym odczuciem, dzielmy się wrażeniami.

A dla lubiących wiedzieć od strony technicznej jak to działa, zamieszczam wartościowe linki o toyotowym rozwiązaniu napędu hybrydowego e-CVT.
https://youtu.be/PEJnnZhOaGI
https://youtu.be/V5bf_X5ldcM
https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/nowa-toyota-rav4-25-hybrid-cudownie-oszczedna-o-ile-wiesz-jak-jechac-test/8yd6q8y
https://youtu.be/yWMI_wUs8N8
https://www.youtube.com/watch?v=O61WihMRdjM&t=25s
https://www.youtube.com/watch?v=-dHeRJdrnI8&t=2143s

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Listopada 2021, 07:14:09 »
Oczywiście mówię o rav4 w hybrydzie 4x4. Nie podobało mi się ostre przyspieszanie - brak zmiany biegów i utrzymywanie silnika na maksymalnych obrotach, co sprawiało wrażenie, że samochód jest na granicy swoich możliwości

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Listopada 2021, 08:35:09 »
nie na granicy możliwości, a w maksymalnej sprawności - to jest klucz do oszczędności.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Listopada 2021, 09:15:47 »
To jest właśnie to, że RAVka hybrydowa uczy łagodnej jazdy - wtedy jeździ się najprzyjemniej, choć gdy potrzeba można depnąć.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Listopada 2021, 09:47:27 »
Oczywiście mówię o rav4 w hybrydzie 4x4. Nie podobało mi się ostre przyspieszanie - brak zmiany biegów i utrzymywanie silnika na maksymalnych obrotach, co sprawiało wrażenie, że samochód jest na granicy swoich możliwości
Ostre? Musiałeś traktować pedał zero jedynkowo. Jazda jest bardzo płynna i przy łagodnym obchodzeniu się z pedałem silnik tylko pomrukuje nisko i przyjemnie dla ucha albo całkiem milknie. Wysokie obroty to tylko jak mocno depniesz albo drapiesz się pod górę. Można też włączyć tryb ECO wtedy system bardziej leniwie reaguje na pedał przyspieszania i silnik jeszcze rzadziej stara się pracować. A efektu braku zmiany biegów to nie rozumiem takiej tęsknoty. Po co ? Żeby poszarpywało? Oj przyzwyczajenia jak z ikarusa  :grin:. Do tej pory byłem posiadaczem tylko manuali, bo na automaty nie było mnie stać. Od zakupu rav4 z e-ctv kolejne auta na pewno nie będą brane z manualem pod uwagę. Lubię nowe technologiczne rozwiązania choć już jestem niemłody.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Listopada 2021, 10:19:20 »
Dodam, że nawet nie chciałbym żadnej innej automatycznej skrzyni biegów z fizycznymi biegami (wyczuwalnymi).
Tylko e-cvt!, konstrukcyjnie jest to rocketscience względem innych DSG,PDK i innych gniotów.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Listopada 2021, 11:15:25 »
Tylko e-cvt!, konstrukcyjnie jest to rocketscience względem innych DSG,PDK i innych gniotów.
  :shock:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Listopada 2021, 14:12:00 »
nie na granicy możliwości, a w maksymalnej sprawności - to jest klucz do oszczędności.
wrażenie jest jakby to była granica możliwość (że tak w istocie nie jest, to sam o tym wiem;>)

Ostre? Musiałeś traktować pedał zero jedynkowo.
po to są jazdy testowe, żeby przetestować, czyż nie?;)
A efektu braku zmiany biegów to nie rozumiem takiej tęsknoty. Po co ? Żeby poszarpywało? Oj przyzwyczajenia jak z ikarusa
przyzwyczajenie i tyle. czy z ikarusa, to raczej bym nie napisał - ze wszystkich aut, którymi do tej pory jeździłem

Dodam, że nawet nie chciałbym żadnej innej automatycznej skrzyni biegów z fizycznymi biegami (wyczuwalnymi).
mam nadzieję, że tez tak będę uważał jak się przyzwyczaję...;P

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Listopada 2021, 14:39:38 »
Taka ciekawostka: by nie burzyć przyzwyczajeń kierowców - Toyota w RAVce benzynowej, gdzie jest konwencjonalna CVT (z pierwszym biegiem fizycznym) symuluje przekładnię automatyczną (w zakresie działania przekładni bezstopniowej). tzn. przyspieszając następują zmiany przełożeń jak w konwencjonalnym automacie.
Krisman pewnie to potwierdzi. Dla mnie było to niemałym zaskoczeniem.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Listopada 2021, 14:42:09 »
mogli to zrobić jako opcję konfiguracyjną przy wszystkich silnikach...

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Listopada 2021, 15:02:51 »
Jest w e-cvt tryb S (przesuwany od D w bok), który można manualnie klikać góra..dół. Może to by w jakiś sposób symulowało i zaspakajało tęsknotę za manualem? Ja tego używałem na razie tylko do hamowania silnikiem z bardzo stromej góry, jeszcze nie wiem jak działa podczas przyspieszania. Nie było mi to potrzebne. Pewnie ktoś używał. Ja muszę sprawdzić, jak nie zapomnę.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Listopada 2021, 15:08:44 »
Kilka razy testowo jeździłem w trybie S, jak dla mnie to nie ma sensu - mając automat zastanawiać się kiedy zmienić bieg. Faktycznie przydaje się podczas długich zjazdów.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Listopada 2021, 15:31:38 »
Taka ciekawostka: by nie burzyć przyzwyczajeń kierowców - Toyota w RAVce benzynowej, gdzie jest konwencjonalna CVT (z pierwszym biegiem fizycznym) symuluje przekładnię automatyczną (w zakresie działania przekładni bezstopniowej). tzn. przyspieszając następują zmiany przełożeń jak w konwencjonalnym automacie.
Krisman pewnie to potwierdzi. Dla mnie było to niemałym zaskoczeniem.
Dokładnie tak jest, udawanych biegów jest 10 i oczywiście nic nie "szarpie", bo i nie ma fizycznie możliwości. Fajnie to działa w zakresie wciśnięcia gazu tak do 75%. Przy jeździe zero-jedynkowej w trybie SPORT, czyli but w podłogę przełączy może ze dwa trzy razy i pełnia "wycia" ;)
Przy jednostajnym przyspieszaniu 8,9,10 "bieg" odpowiada mniej więcej 90-100,110-120 i 130km/h
Też nie rozumiem, czemu tego nie dali w hybrydzie.  Czyżby w e-CVT był z tym jakiś problem? :shock:
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2021, 15:33:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Listopada 2021, 16:36:30 »

to akurat najfajniejsze w tej skrzyni
mi się nie podoba (i nie mogę się przyzwyczaić), że nie mam kontroli nad obrotami silnika - czasem prędkość i teren po którym jadę wymuszają trzymanie "przełożenia" na opcji powe i hałasuje to niepotrzebnie, chciałbym zejść na eco i mieć spokój, ale nie mogę bez zwalniania; przy dłuższych trasach (gdzie prędkość nie zmienia się często jak w mieście) korzystam z S i tam udaje się obejść automat, który akurat trzyma obroty minimalnie za wysoko niepotrzebnie hałasując...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl