Byłem w ASO - no więc z nawigacją wygląda tak, że w roczniku 2022 jest nowszy system multimedialny i poprzednie moduły nawigacji (które są ) nie pasują do tego systemu i kropka. Nowych modułów nawigacji nie ma i nie wiadomo czy będą :(
Zrobiłem sobie przy okazji jazdę testową Rav4 222 KM AWD coś koło 40 km , kawałkiem przez dwa miasta (niezakorkowane o tej porze) dalej parę km autostrada i miasto. Prędkości przepisowe do plus 10km, autostrada do 145 km/h - jazda w miarę spokojna i normalna.
Wnioski: (porównam do mojej zwykłej Corolli 1,6 XI generacji)
- przy niższych prędkościach troszkę ciszej niż w Corolli, głównie słychać koła,
- przy 140 km/h słychać głównie świst powietrza bodajże od bocznych lusterek i nie potrafię określić czy to jest ciszej niż w Corolii czy głośniej ale ten szum jest wkurzający,
- praca układu silników i dynamika to piąteczka, przyjemnie się prowadzi. Przy mocniejszym naciśnięciu gazu daje znać o sobie silnik spalinowy głośnym pomrukiem i wydaje się, że to jest głośniej niż w Corolii - ale przyjemnie dla ucha,
- spalanie na tym odcinku wyszło łącznie na 6,2 l/100km .
Dla porównania przejechałem zaraz ten sam odcinek w podobnym ( takim samym stylu) Corollą i spalanie wyszło dokładnie tyle samo 6,2 l/100km. - to dobrze bo martwiłem się, że Rav4 weźmie więcej.
Zasadnicza różnica to taka , że Rav4 do zjazdu na autostradę po pierwszych 8 km pokazywała zużycie na poziomie 8,8 l/100 a Corollka była w tym miejscu już na 6,6 l/100km. Czyli ravka dłużej się nagrzewa.
Co tam jeszcze - przy nierównościach na asfalcie ( łatane dziury) przy 50 km/4 wydaje mi się, że Corollka płynniej to przechodzi (bardziej miękko). Od czasu do czasu coś tam w ravce z tyłu w bagażniku szura ( to chyba ta żaluzja nad bagażnikiem. Przy nierównościach coś tam jeszcze poskrzypuje delikatnie przy prawych przednich drzwiach (tak jakby drzwi przesuwały się na uszczelce). Innych dolegliwości nie stwierdzono , plastiki trzymają się dobrze i nie skrzypią . Najbardziej fajny jest w ravce napęd

Gdyby zamówić teraz wersję Executive hybrid z AWD (bez szyberdachu) to byłaby wyprodukowana w marcu, a do odbioru gdzieś przełom kwietnia i maja 2022 r.