Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367744 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #105 dnia: 16 Listopada 2021, 21:37:58 »
Złotówkę warto, dla dodatkowych funkcji :)

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #106 dnia: 16 Listopada 2021, 21:46:44 »
Po prostu polubiłem tą  nawigacje i sprawdza mi się w kraju jak i w podróżach po europie :)

Dlatego ją  kupię, a mapy z telefonów jako rezerwa. :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #107 dnia: 16 Listopada 2021, 21:52:46 »
Choć ją mam,  to właśnie ją bym traktował jako rezerwa

Edit: Zawsze można włączyć obie jednocześnie, działa ;)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #108 dnia: 16 Listopada 2021, 21:53:59 »
tylko, że obecnie nie da się jej kupić

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #109 dnia: 16 Listopada 2021, 23:18:06 »
Executive to najwyzsza wersja, tak ? To jak moze nie byc Navi ?!
powinna byc i to za darmo z 3letnim uaktualnianiem map i innych serisow
w UK Navi jest juz w Design (drugim poziomie wyposazenia)
widac Toyota robi osobne modele na każdy rynek ... dziwne podejscie

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Listopada 2021, 05:53:41 »
Normalnie jest jako opcją za 3,2 k. Obecnie z uwagi na braki elektroniki Toyota czasowo wycofała to z oferty

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Listopada 2021, 06:46:02 »
Dodam, że wczoraj przeczytałem, że BMW w X5/X6/X7 nie będzie oferował dotykowych wyświetlaczy przez braki na rynkach chipów :)

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 17 Listopada 2021, 07:30:43 »
widac Toyota robi osobne modele na każdy rynek ... dziwne podejscie
Modele na rynek polski ustala TMPL. To właśnie polskie przedstawicielstwo Toyoty narzuca kolory i konfiguracje biorąc pod uwagę preferencje Polaków i w konsekwencji sprzedawalność wybranych konfiguracji. Z tego m. in. powodu nie miałem możliwości zamówienia niebieskiej RAV4 Adventure z jasno szarym dachem, z jasno szarą skórzaną tapicerką i pomarańczowymi elementami kokpitu, które są dostępne w benzynowej Adventure w USA i Kanadzie. Po prostu w Polsce RAV4 w kolorze niebieskim się nie sprzedają.
Porównywanie wyposażenia z rynkami krajów, w których klienci są zamożniejsi nie ma sensu. Jakby w PL hybrydowa RAV4 Executive miała wszystko w standardzie (szyberdach, JBL, nawigację itd) byłaby droższa o prawie 17 tys. zł. zbliżając się z ceną do wersji plugin.

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 17 Listopada 2021, 07:38:28 »
Od siebie dodam jeszcze, że na rynkach zachodnich nawigacja nadal jest bez problemu dostępna czyli czipów brakuje tylko w Polsce jak widać. Jesteśmy wyjątkowi :grin:

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 17 Listopada 2021, 07:46:50 »
niebieskiej RAV4 Adventure z jasno szarym dachem, z jasno szarą skórzaną tapicerką i pomarańczowymi elementami kokpitu
I to byłby bardzo zacny zestaw kolorystyczny!
Jak się ogląda Youtube z amerykańskimi filmikami o RAV4, to widać, że tam niebieska wersja jest raczej powszechna. U nas widziałem tylko dwa niebieskie egzemplarze (oprócz mojej), a jeździ tego mnóstwo przecież. Jacyś bardzo konserwatywni jesteśmy jeżeli chodzi o kolory, a szkoda.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #115 dnia: 17 Listopada 2021, 10:06:14 »
Od siebie dodam jeszcze, że na rynkach zachodnich nawigacja nadal jest bez problemu dostępna czyli czipów brakuje tylko w Polsce jak widać. Jesteśmy wyjątkowi :grin:

Chipów brakuje na cały świecie, niestety :). Korzystam z chipów na potęgę i jest to ultra hardcorowy temat, jak trzeba zaplanować coś 80 tygodni w przód...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #116 dnia: 17 Listopada 2021, 10:15:59 »
U nas widziałem tylko dwa niebieskie egzemplarze (oprócz mojej), a jeździ tego mnóstwo przecież. Jacyś bardzo konserwatywni jesteśmy jeżeli chodzi o kolory, a szkoda.
Też mam niebieską i argument, że dwu kolorowej nie sprowadzają bo się nie sprzedaje uważam za wzięty "z bani", skoro jednak mniej ciekawa w jednej tonacji jest dostępna od samego początku w PL.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #117 dnia: 17 Listopada 2021, 11:37:20 »
Byłem w ASO - no więc z nawigacją wygląda tak, że w roczniku  2022 jest nowszy system multimedialny  i  poprzednie moduły nawigacji (które są ) nie pasują do tego systemu i kropka. Nowych modułów nawigacji nie ma i nie wiadomo czy będą :(

Zrobiłem sobie przy okazji jazdę testową Rav4 222 KM AWD coś koło 40 km , kawałkiem przez dwa miasta (niezakorkowane o tej porze) dalej parę km autostrada i miasto. Prędkości przepisowe do plus 10km, autostrada do 145 km/h - jazda w miarę spokojna i  normalna.

Wnioski: (porównam do mojej zwykłej  Corolli 1,6 XI generacji)

- przy niższych prędkościach troszkę ciszej niż w Corolli, głównie słychać koła,

- przy 140 km/h słychać głównie świst powietrza bodajże od bocznych lusterek i nie potrafię określić czy to jest ciszej niż w Corolii czy głośniej ale ten szum jest wkurzający,

- praca układu silników i dynamika  to piąteczka, przyjemnie się prowadzi. Przy mocniejszym naciśnięciu gazu  daje znać o sobie silnik spalinowy głośnym pomrukiem i wydaje się, że to jest głośniej niż w Corolii - ale przyjemnie dla ucha,

- spalanie na tym odcinku wyszło łącznie na 6,2 l/100km .

Dla porównania przejechałem zaraz ten sam odcinek w podobnym ( takim samym stylu) Corollą i spalanie wyszło dokładnie tyle samo 6,2 l/100km.  - to dobrze bo martwiłem się, że Rav4 weźmie więcej.
 Zasadnicza różnica to taka , że Rav4 do zjazdu na autostradę po pierwszych 8 km pokazywała zużycie na poziomie 8,8 l/100 a Corollka  była w tym miejscu już na 6,6 l/100km. Czyli ravka dłużej się nagrzewa.

Co tam jeszcze -  przy nierównościach na asfalcie ( łatane dziury) przy 50 km/4 wydaje mi się, że Corollka płynniej to przechodzi (bardziej miękko). Od czasu do czasu coś tam w ravce  z tyłu w bagażniku szura ( to chyba ta żaluzja nad bagażnikiem. Przy nierównościach coś tam jeszcze poskrzypuje delikatnie przy prawych przednich drzwiach (tak jakby drzwi przesuwały się na uszczelce). Innych dolegliwości nie stwierdzono , plastiki  trzymają się dobrze i nie skrzypią .  Najbardziej fajny jest w ravce napęd :)

Gdyby zamówić teraz wersję Executive hybrid z AWD  (bez szyberdachu) to byłaby wyprodukowana w marcu,  a do odbioru gdzieś przełom kwietnia i maja 2022 r.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #118 dnia: 17 Listopada 2021, 11:42:42 »
Ja nie będę pisał o swoich wrażeniach z jazdy, bo to było w lipcu i miałem Ravkę na weekend (Executive, iAWD, hybryda). Gdybym zamawiał auto w listopadzie, to odbiór mam na maj (exe + skyview + biedalakier). Handlowiec powiedział, że mają info od TMP, że w nowym roku auta mają podrożeć o 10-15%.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 17 Listopada 2021, 13:19:23 »
Jak podrożeją o 10-15% to będzie to absurd…..już teraz zrobiło sie drakońsko drogo……

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl