Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367673 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #240 dnia: 03 Grudnia 2021, 17:16:58 »
Czarne i matowo szare elementy podkreśląją linie samochodu, sprawiając jednocześnie że wygląda masywniej. Jasny dach współgra z jasnym dołem zderzaków dodając samochodowi lekkości. Kolor Khaki stanowi dla wspomnianych kontrastów i przeciwności doskonałe tło.

Ożesz....:-P

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #241 dnia: 03 Grudnia 2021, 17:59:27 »
Skad roznice w kolorach felg? Zamawiajac zaklaladem, ze beda czarne jak na tym renderingu nr 1. W umowie jest 19" felgi aluminiowe czarne matowe (5-szprychowe). Z kolei na zdjeciach 2 i 4 sa jakies biale wstawki, ktore mi sie tak srednio widzą.
1. wersja RAV4 Adventure Hybrid na rynek EU - felgi matowo szare / niskie relingi w kolorze fortepianowej czerni
2. wersja RAV4 Adventure benzynowa na rynek USA / Kanada /Australia (w Australii nazywa się Edge) - charakterystyczne relingi na dachu i felgi czarno/srebrne;
3. wersja RAV4 Comfort EU w malowaniu Urban Khaki (nie jest to Executive bo klamki są malowane w kolorze nadwozia bez srebrnych detali, ani Selection bo brak progów i nadkoli w kolorze fortepianowej czerni)
4. to samo co 2 - oprócz relingów widać charakterystyczną jasną tapicerkę, która niestety nie będzie dostępna w EU.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2021, 18:09:05 wysłana przez pi-ro »

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #242 dnia: 03 Grudnia 2021, 19:43:45 »
Skad roznice w kolorach felg? Zamawiajac zaklaladem, ze beda czarne jak na tym renderingu nr 1. W umowie jest 19" felgi aluminiowe czarne matowe (5-szprychowe). Z kolei na zdjeciach 2 i 4 sa jakies biale wstawki, ktore mi sie tak srednio widzą.
1. wersja RAV4 Adventure Hybrid na rynek EU - felgi matowo szare / niskie relingi w kolorze fortepianowej czerni
2. wersja RAV4 Adventure benzynowa na rynek USA / Kanada /Australia (w Australii nazywa się Edge) - charakterystyczne relingi na dachu i felgi czarno/srebrne;
3. wersja RAV4 Comfort EU w malowaniu Urban Khaki (nie jest to Executive bo klamki są malowane w kolorze nadwozia bez srebrnych detali, ani Selection bo brak progów i nadkoli w kolorze fortepianowej czerni)
4. to samo co 2 - oprócz relingów widać charakterystyczną jasną tapicerkę, która niestety nie będzie dostępna w EU.

dzieki!

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #243 dnia: 03 Grudnia 2021, 22:58:42 »
Felgi będziesz miał takie jak na zdjęciu 1. To na bank.
Opisałem że zdjęcie nr 1 to oficjalne materiały prasowe Toyoty.
;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #244 dnia: 04 Grudnia 2021, 11:02:58 »
Jak skomentujesz zatem widoczny na zdjęciu pakiet JBL audio który jest niedostępny w tej wersji w Europie?
Widzę że dogłębnie opisałeś te wersje, znasz ich pochodzenie.
Pozdr

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #245 dnia: 04 Grudnia 2021, 11:19:39 »
Jak skomentujesz zatem widoczny na zdjęciu pakiet JBL audio który jest niedostępny w tej wersji w Europie?
Widzę że dogłębnie opisałeś te wersje, znasz ich pochodzenie.
Pakiet JBL Audio jest niedostępny w Polsce (informacja do dealera). Podobnie nie ma go w cennikach dla Słowacji (toyota.sk) i Czech (toyota.cz).
Jest natomiast dostępny w wersji Adventure w Rumunii (toyota.ro) i na Litwie (toyota.lv).
A zatem jego brak nie jest regułą. Jeśli dobrze pamiętam to w niektórych krajach RAV4 Adventure nie ma systemu kamer 360 stopni, za to w PL system ten jest w standardzie, co dla mnie działa na korzyść tej wersji. To Toyota Motor xx (u nas TMPL) danego kraju ustala wersję wyposażenia, która w jej ocenie będzie się najlepiej sprzedawała na danym rynku.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2021, 11:23:27 wysłana przez pi-ro »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #246 dnia: 04 Grudnia 2021, 11:52:38 »
Myślę że to co jest w standardzie i do tego JBL byłoby marzeniem. Szkoda. Selection z JBL kosztuje tyle co Adventure. Jakby dołożyć JBL do Adventure to mamy Selection.
Bądź tu mądry.
JBL brzmi fajnie, standardowe audio brzmi względnie.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 04 Grudnia 2021, 13:56:42 »
Myślę że to co jest w standardzie i do tego JBL byłoby marzeniem. Szkoda. Selection z JBL kosztuje tyle co Adventure. Jakby dołożyć JBL do Adventure to mamy Selection.
Bądź tu mądry.
JBL brzmi fajnie, standardowe audio brzmi względnie.
Witam wszystkich.
Aby ułatwić koledze wybór opiszę jak to działo się z naszym wyborem RAV4, na którą czekamy do maja 2022 r.
Właściwy wybór to wyłącznie kwestia priorytetów. Decydując się z żoną na nowy samochód minimalne wymagania (must have) ustaliliśmy w pierwszej kolejności. Potem już było łatwo. Spełnienie wszystkich poniższych wymagań pozwoliło na wybór Toyoty RAV4 Adventure w malowaniu two-tone. Wszystkie dodatki w postaci AA, AC, ładowania indukcyjnego telefonu, tabletu, TPMS, systemów bezpieczeństwa, kamer itp. są bonusem.
Kryteria:
1. samochód produkcji japońskiej - jedyny konkurent, którego braliśmy pod uwagę to Honda CR-V. Mamy 13 letnie doświadczenie z Hondą Civic, w której wymieniane były tylko materiały eksploatacyjne i elementy podlegające naturalnemu zużyciu. Stąd ponowny wybór "japończyka". Jak mawiał mój mechanik, dla warsztatu najlepsze są samochody na F: Fordy, Fiaty i francuskie. A japońskie to tylko na przeglądy okresowe przyjeżdżają, nie dając zarobić. Mieliśmy Fiata więc jego słowa są prawdziwe.
2. samochód ma nam się podobać (opinie innych są nieistotne) - stąd wybór wersji z grillem w stylu Tacoma i 4Runner,
3. wysoki prześwit / wygodne wsiadanie/wysiadanie / wysoka pozycja za kierownicą - regularnie jeździmy na wieś gdzie prześwit na polnych i leśnych drogach dojazdowych ma kluczowe znaczenie. Na drodze lubimy widzieć co się dzieje przed samochodami przed nami.
4. pojemny bagażnik - możliwość zmieszczenia psa w klatce oraz wielu bagaży, często pakowanych pod dach (widok z kamery w lusterku RAV4 Adventure będzie bardzo pomocny);
5. możliwość montażu haka - podstawa do ciągnięcia przyczepy (na wsi niezbędnego elementu wyposażenia samochodu, dzięki któremu uniezależniłem się od dostępności transportu w sklepach) i mocowania bagażnika rowerowego,
6. moc wystarczająca do sprawnego wyprzedzania - w RAV4 tylko hybryda oferuje sensowną w naszym mniemaniu moc dla samochodu o tej masie.

W momencie wyboru hybrydy Honda CR-V odpadła z konkurencji z uwagi na większe doświadczenie Toyoty w produkcji hybryd. Poza tym CR-V jest taka nijaka.
A jak audio RAV4 okaże się porażką - to zawsze można wyłożyć tylko część kwoty wymaganej za JBL Audio i poprawić co nieco. Dla nas samochód to nie sala koncertowa. Miejscem na audiofilskie odsłuchy jest dom.
Zielony lakier samochodu to tylko pochodna przedstawionych decyzji. Skoro tylko Urban Khaki ma jasny dach (a ten nam się podoba - patrz 2-gie wymaganie) to w takim malowaniu będzie nasza RAV4. Gdyby dostępny był lakier niebieski w malowaniu two-tone to on miałby pierszeństwo przed Urban Khaki. Skoro konkretny kolor samochodu nie był wśród warunków minimalnych to nie spędza nam snu z powiek.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2021, 14:32:15 wysłana przez krzysp3 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #248 dnia: 04 Grudnia 2021, 15:35:25 »
Z tymi "autami na F", to stereotyp. Jeżdżę różnymi fordami od 2007r i mogę powiedzieć o nich, że są komfortowe, ładne, dopracowane pod kątem drobnych detali (w stylu podświetlenia LED itp, tego toyocie brakuje...) I.. mało awaryjne - w zasadzie nic poważnego mi się nie działo. Na minus tylko fakt, że lubią rdzę i chyba przez to szybko traca na wartości...
Teraz też wziąłbym forda, ale chciałem SUVa, a niestety edge wycofali, a nowa Kuga zupełnie nie leży mi wizualnie. Ta po face liftingu 22 wygląda za to bardzo fajnie i gdyby była dostępna w momencie jak brałem ravke, to myślę, że mogłoby mnie teraz nie być na forum Toyoty:-)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 04 Grudnia 2021, 17:22:02 »
krzysp!!!
Dziękuję za fajną wypowiedź! Szanuję Twój ton wypowiedzi :)
Na pewno Twoja wypowiedź zbliża mnie do decyzji.
Co do wyglądu mnie nie odpycha ani obecna stylistyka ani ta "nowa" dla wersji Adventure.
W Advennture podoba mi się nbawet to, że nadkola nie są lakierowane i reszta elementów. Mniej strachu o rysy.
Ja mam i miałem VW. To ciężki ból zostawić tę markę. Złego słowa nie powiem. Co do przetrzeni to niestety, ale Touran jest pojemniejszy. Włożyliśmy ostatnio do Ravki dwa foteliki dziecięce do tyłu. Nie ma szans aby z tyłu jechała 3 osoba!! Dramat. Może chudy chłopczyk 10 letni się zmieści, ale nie dorosła osoba :)
Zostaje opcja zakupu fotelika pod pasy na przód i z tyłu jakoś 2 osoby i fotelik się zmieszczą. W Touranie nie ma tego problemu.
Do tego to o czym już pisałem. Gdzie jest regulacja wysokości fotela pasażera z przodu? Nie ma :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #250 dnia: 04 Grudnia 2021, 17:29:24 »
W wersji Executive Rav4 jest regulacja wysokości siedzie pasażera :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #251 dnia: 04 Grudnia 2021, 18:37:36 »
W wersji Executive Rav4 jest regulacja wysokości siedzie pasażera
Chyba, że po lifcie, bo w aktualnym nie ma :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #252 dnia: 04 Grudnia 2021, 20:08:32 »
No jak robiłem ze sprzedawcą specyfikację zamówienia tej wersji na model 2022 czyli lift to właśnie Execitive miało tą regulację siedzenia pasażera (góra - dół) :)

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #253 dnia: 04 Grudnia 2021, 20:26:44 »
Co za brednie z niską jakością samochodów na F. Sam miałem Fiata Punto, Forda Fusina, Forda Focusa 2FL i nic się nie działo. Ogólnie jest tak: jak dbasz tak masz.

Wysłane z mojego SM-T870 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #254 dnia: 04 Grudnia 2021, 20:31:16 »
Nie brednie tylko statystyki. Kążde auta się psują, tylko jedne częściej inne rzadziej.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl