Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367677 razy)

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #285 dnia: 10 Grudnia 2021, 09:39:40 »
To w adventure mozna wybrac kolor tapicerki? Mi sie wydawalo, ze jest tylko jedna wersja - czarna z pomaranczowymi niitkami.

Nigdzie nie napisałem, że wziąłem Adventure :) Wziąłem exe, ale w kolorze urban khaki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #286 dnia: 10 Grudnia 2021, 19:48:06 »
Jak Adventure, to na poważnie ;)
https://youtu.be/6IpjmJyRKsg
Gdyby ktoś nie znał japońskiego, to można oczywiście włączyć polskie napisy  :cool:
Koła, zawias, halogeny, płyta stalowa pod silnikiem...bajaka.

Hardcore  :shock: hybryda!
https://youtu.be/X_IFtGKnysg
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2021, 19:57:35 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #287 dnia: 10 Grudnia 2021, 23:11:59 »
Dlaczego kurcze jak wertuje forum to mało kto myśli o Selection? Albo mam mylne wrażenie. Tylko Comfort Style, Adventure lub Exe.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #288 dnia: 10 Grudnia 2021, 23:23:35 »
Dlaczego kurcze jak wertuje forum to mało kto myśli o Selection? Albo mam mylne wrażenie. Tylko Comfort Style, Adventure lub Exe.
Może dlatego, że różnica to 10k a dostajesz za to dużo (monitoring martwego pola, 360, czujniki z automatycznym hamowaniem, grzanie tylnych siedzeń, wentylacja przednich, pamięć fotela kierowcy, cyfrowe lusterko wsteczne). Sporo tego, moim zdaniem warto dopłacić

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #289 dnia: 10 Grudnia 2021, 23:33:32 »
Takie moje piątkowe przemyślenia to takie, że każdej wersji czegoś brakuje lub jest coś drązniącego i może dlatego tak ciężko mi znaleźć złoty środek. Co mam na myśli?

Selection - plus za wygląd, za te dwa kolory, piano black i wg. mnie bezpieczną kolorystykę i wzór foteli.  Plus za JBL w opcji.
Adventure - plus za wyposażenie, terenowe zacięcie, ale wg mnie nieco dyskusyjny grill i podwójne malowanie tylko w Urban Khaki który jest kwestią gustu. Te amerykańskie wersje z wysokimi relingami i felgami z srebrnymi stawkami wyglądają jak auto sprzed 10 lat. Minus także za brak opcji JBL.
Exe - nie wiem czy taki luksusowy, chromowy, skórzany styl pasuje do RAV4. Plus za to, że przy SkyView możesz obniżać fotel pasażera. SkyView faktycznie obniża dach i pasażer w niższych wersjach ma go na głowie. Szkoda, że tylko srebrne felgi do wyboru. Uważam, że każda wersja kolorystyczna nadwozia nie wyróżni się niczym szczególnym tak jak wyróżni się Selection lub nawet Adventure.

a na końcu każdy musi sobie zdać sprawę z tego co jest mu potrzebne.
"monitoring martwego pola, 360, czujniki z automatycznym hamowaniem, grzanie tylnych siedzeń, wentylacja przednich, pamięć fotela kierowcy, cyfrowe lusterko wsteczne"
Czy to są opcje typu "must have" których będzie się żałować jeżeli nie będziesz ich miał? ciągle właśnie nad tym myślę :/
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2021, 23:44:48 wysłana przez CiapekTor »

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #290 dnia: 10 Grudnia 2021, 23:34:06 »
Może dlatego, że różnica to 10k a dostajesz za to dużo
I dużo mniej piano black na zewnątrz ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #291 dnia: 10 Grudnia 2021, 23:53:19 »
Hmm .. mi się wydaje, że selection jest tu dużo popularniejsze, niż C+S... Ja wziąłem JBL Black i jedyne, czego żałuję z exe, to wentylowane fotele...

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #292 dnia: 11 Grudnia 2021, 00:11:59 »

"monitoring martwego pola, 360, czujniki z automatycznym hamowaniem, grzanie tylnych siedzeń, wentylacja przednich, pamięć fotela kierowcy, cyfrowe lusterko wsteczne"
Czy to są opcje typu "must have" których będzie się żałować jeżeli nie będziesz ich miał? ciągle właśnie nad tym myślę :/

"Must have" to koła silnik i kierownica Na wyglądzie średnio mi zależy (w sensie rav mi się podoba w każdej wersji i jedyne dopłata do wyglądu w moim przypadku to lakier). Na bezpieczeństwie nie zamierzałem oszczędzać - nie zamierzam wierzyć asystentom...ale jeśli popełnię błąd/zagapię się to mam jakąś szansę, że auto mnie uratuje.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #293 dnia: 11 Grudnia 2021, 08:25:26 »

Wlasnie dlatego nie wzialem selection. Moim zdaniem w samochodzie za 200tys to nie przystoi. Zalezalo mi najbardziej na systemach ostrzegawczych i kamerach dookolnych. Fajnie, ze do adventure trafilo RCTA (bez hamowania, ale zawsze). W mojej octavii tez mam system ostrzegania o ruchu poprzecznym, za lewa strone odpowiada szesciolatek, za prawa osmio. Dziala z opoznieniem i bardzo wybiorczo. Kamera 360 w takim klocu to dla mnie must-have, moze w koncu zaczne bardziej ergonomicznie parkowac w garazu.

Brak pamieci utawien kierowcy w elektrycznie sterowanym fotelu to wg mnie jakis mindfuck, ale jakos trzeba powersjonowac te samochody. Mam obawy co to braku wentylacji. Pozyjemy zobaczymy.

Wybralem adventure dla kolorystki nadwozia, blizej mu troche to selection przez inny kolor slupkow i czarne felgi. Executive jest dla mnie troche zbyt stonowana, ale kusi wyposazeniem.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #294 dnia: 11 Grudnia 2021, 08:53:16 »
Brak pamieci utawien kierowcy w elektrycznie sterowanym fotelu to wg mnie jakis mindfuck

Ta pamięć w exe to też jakieś nieporozumienie... W mondeo z 2017r, wcale nie najwyższej wersji mam pamięć ustawień fotela, lusterek i kierownicy. Tylko taki zestaw ma dla mnie sens... No chyba, że masz to szczęście, że drugi kierowca ustawia lusterka tak samo (z kierownicą łatwiej się dostosować)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #295 dnia: 11 Grudnia 2021, 09:45:40 »
Drugi kierowca ma drugie auto :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #296 dnia: 11 Grudnia 2021, 11:20:15 »
No dobrze, ale w takim przypadku pamięć foteli w ogóle nie potrzebna :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #297 dnia: 11 Grudnia 2021, 12:13:19 »
Dokładnie:-) u mnie żona jeździ swoim, raz na kilka miesięcy musi poprowadzić moje i do tego miała komplet ustawień... Ponieważ jest to sporadyczne, pamięć nie była dla mnie must-have, ale jakbyśmy mieli zmieniać się co kilka dni, to chyba zrezygnowałbym przez to z Ravki...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #298 dnia: 11 Grudnia 2021, 17:57:57 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 09:45:40

No dobrze, ale w takim przypadku pamięć foteli w ogóle nie potrzebna

Właśnie potrzebna, bo jak raz na ruski rok wsiądzie, to potem nie gnieżdżę się przez dwa dni nim znajdę swoją pozycję. To o czym pisałem i piszą koledzy - brak synchronizacji z lusterkami zewnętrznymi to porażka - miałem to w Saabie w 2003r (który był wypuszczony na rynek w 1997).
Inna kwestia, to skóra - czy mielonka, czy nie lepiej mi się na niej siedzi niż na szmacie z Audi. No i musi być wentylowana - to po doświadczeniach z Saaba.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #299 dnia: 11 Grudnia 2021, 18:16:09 »
Saab to było premium, jak jeszcze było szwedzkie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl