Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367733 razy)

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #390 dnia: 16 Grudnia 2021, 16:58:54 »
Ja samochód garażuję na prywatnej posesji, ale zastanawiam się czy nie wykupić ubezpieczenia GAP na kilka lat.

Pytanie o czas dostawy. Jak to wygląda po stronie Toyoty? Czy raczej dostarcza samochody wcześniej niż na umówię, czy raczej nie ma co liczyć, że odbiorę wcześniej?

W umówię mam 30 czerwca, sprzedawca mówił, że może na maj się uda. Ale nie wiem na ile chciał mnie zachęcić ;).

Ehhh strasznie dużo czekania.... w Hyundaiu Tuscona można zamówić na kwiecień, tyle że Tucson nie płynie z Japonii.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021, 17:05:05 wysłana przez dejmieno »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #391 dnia: 16 Grudnia 2021, 17:07:52 »
Po co takie cudowanie, pełne autocasco  i spokój , a jak złodzieje namierzą twoje auto (czego ci nie życzę ) to i tak nic nie zrobisz. Stać się niewolnikiem auto , to pier.........taki samochód. :shock: :shock:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #392 dnia: 16 Grudnia 2021, 18:53:08 »
wepną się w gniazdo przy prawym reflektorze,

przy lewym...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: 16 Grudnia 2021, 20:00:01 »
Po co takie cudowanie, pełne autocasco  i spokój
Po to żeby jak najmniej stracić jak ukradną samochód. To chyba nie jest zbyt trudne do zrozumienia.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #394 dnia: 16 Grudnia 2021, 20:37:32 »
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą.
Obecnie mam klepnięta RAV 4 Selection 2.5 Hybrid 4x4, JBL. Nie chcę wychodzić jakoś mocno poza cenę 180 tyś po rabacie, ale w sumie za tą kwotę mogę mieć RAV 4 w wersji Executive ale z napędem na ośke. Pytanie czy nie lepiej rzucić się na Executive kosztem 4x4?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #395 dnia: 16 Grudnia 2021, 20:42:51 »
U mnie osobiście jak tylko podjąłem decyzję, że kupię SUVa (kompletnie nie wiedząc jeszcze jakiego), od razu postawiłem sobie warunek konieczny, że musi mieć napęd na 4 koła...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #396 dnia: 16 Grudnia 2021, 20:57:15 »
Tak myślałem ponieważ mam bagażniki z poprzedniego samochodu, plus samochód z bagażnikiem rowerowym na haku nie zmieści mi się do garażu, więc musiałbym go zdejmować i gdzieś go upchać garażu.
Ale faktycznie będzie dużo gorzej założyć rowery na dach niż w przypadku niskiego kombi. Chyba jednak pójdę w hak.

Belki dachowe i tak nie będą pewnie pasować, więc do wymiany... Uchwyty rowerowe do sprzedania i jak to policzysz, to wyjdzie Ci, że za hak+bagażnik niewiele musisz dopłacić. Osobiście nie wyobrażam sobie montowania 3 rowerów na dachu SUVa (chodzi głównie o ten na środku), a jeżdżę je z krzesełkiem... Cóż - co kto lubi:-P
Z drugiej strony piszesz, że auto z platformą nie zmieści się w garażu - to faktycznie spory minus:-| musisz sam zdecydować...
Jakbyś jednak wybrał platformę, to koniecznie zwróć uwagę na sposób montażu - ma być na zatrzask, żeby trwało to chwilę

Ja mam odbiór gdzieś na połowę stycznia (przesunięty z połowy lutego:}), więc już "na dniach"

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #397 dnia: 16 Grudnia 2021, 21:08:04 »
Ja mam odbiór gdzieś na połowę stycznia (przesunięty z połowy lutego:}), więc już "na dniach"
Kiedy składałeś zamówienie? Mój przesunął się z końca lutego na połowę i zastanawiam się, czy jest szansa, że jeszcze ciut wcześniej auto dotrze na miejsce...

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #398 dnia: 16 Grudnia 2021, 21:19:19 »
Obecnie mam klepnięta RAV 4 Selection 2.5 Hybrid 4x4, JBL. Nie chcę wychodzić jakoś mocno poza cenę 180 tyś po rabacie, ale w sumie za tą kwotę mogę mieć RAV 4 w wersji Executive ale z napędem na ośke. Pytanie czy nie lepiej rzucić się na Executive kosztem 4x4?
Ja, zrobiłem ten błąd. Nie warto.
Trakcja dramat, ESP się wł. przy próbie wyprzedzania, zazwyczaj koło 60 km/h.
Masakra.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #399 dnia: 16 Grudnia 2021, 21:44:28 »
Belki dachowe i tak nie będą pewnie pasować, więc do wymiany... Uchwyty rowerowe do sprzedania
Belki raczej do sprzedania ale nie takie pewne, zależy od konstrukcji mocowania (od spodu czy z boków).  Jeżeli thule od spodu to może wystarczy wymienić mocowania do dachu. Uchwyty jeżeli w systemie T to nie widzę potrzeby.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #400 dnia: 16 Grudnia 2021, 21:49:20 »
Pytanie czy nie lepiej rzucić się na Executive kosztem 4x4?
To dość ciężkie auto, ze sporym momentem dostępnym bardzo szybko. Na mokrym czy śliskim, docenisz możliwość odpychania się z czterech łap bardzo szybko. W zasadzie bardziej byś docenił, gdybyś miał wcześniej SUVa bez napędu i po jakimś czasie AWD.  :cool:
Wystarczy na jazdach próbnych wykonać np. szybki lewoskręt w obu wersjach i sam...poczujesz różnicę.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021, 21:52:33 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #401 dnia: 16 Grudnia 2021, 22:10:54 »
Ja, zrobiłem ten błąd. Nie warto.
Trakcja dramat, ESP się wł. przy próbie wyprzedzania, zazwyczaj koło 60 km/h.
Masakra.
moze masz auto popsute ? Ja mam FWD juz 2 lata 19 tys przejechane i nie mam tych problemow
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #402 dnia: 16 Grudnia 2021, 22:20:33 »
Też się zastanawiałem nad tym. Ale podczas testów i na forum czytałem, że taki napęd podnosi bezpieczeństwo...wiec zrezygnowałem z JBL. Dla mnie JBL to miły dodatek, bezpieczeństwo first :)

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #403 dnia: 16 Grudnia 2021, 22:28:50 »
Na JBL akurat jeszcze mogę sobie pozwolić ale na Executive z JBL i 4x4 niestety już nie :(
Czy Executive ma cały cyfrowy wyświetlacz? Czemu w RAV 4 to jest tak dziwnie zrobione? Corolla ma już ładny cyfrowy wyświetlacz, a tutaj samochód za 180 tyś i dwa analogi...

Cytuj (zaznaczone)
To dość ciężkie auto, ze sporym momentem dostępnym bardzo szybko. Na mokrym czy śliskim, docenisz możliwość odpychania się z czterech łap bardzo szybko.
Obecnie mam kombi ponad 200km z napędem na ośke i faktycznie na śliskim ruszanie to katorga.

Cytuj (zaznaczone)
montowania 3 rowerów na dachu SUVa (chodzi głównie o ten na środku), a jeżdżę je z krzesełkiem... Cóż - co kto lubi:-P
Czy dobrze rozumiem, że wozisz rowery z zamontowanym krzesełkiem? I co tak jedziesz autostradą? :). Pytam bo ja zawsze demontowałem na czas podróży, ale zajmuje to strasznie dużo miejsca.

Cytuj (zaznaczone)
Termin na połowę lutego to był termin z umowy? Ja mam 30 czerwca, masakra....

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #404 dnia: 16 Grudnia 2021, 22:29:14 »
Też się zastanawiałem nad tym. Ale podczas testów i na forum czytałem, że taki napęd podnosi bezpieczeństwo...wiec zrezygnowałem z JBL. Dla mnie JBL to miły dodatek, bezpieczeństwo first :)
Kazdy ma swoje priorytety....wiadomo ze najlepsze to co ma najwiecej czyli 4x4 + wszystkie elelemnty poprawiajace bezpieczenstwo z Executive (BSM, RCTA etc)... Ale jak budzet nie jest z gumy to kazdy wezmie co mu bardziej pasuje....wiele tu takich dyskusji i przeciagania liny na forum.
Nic nie zastapi zdrowego rozsadku za kierownica.
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl