Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367677 razy)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #780 dnia: 04 Lutego 2022, 20:16:01 »
Dzis jechałem autostrada Katowice-Krakow i z powrotem. Mój taki pierwszy dalszy wyjazd i tak:
1. Spalanie 7.3l w jedną stronę i 7.9 w drugą. Generalnie jest ok, bałem się, że wyjdzie więcej (choć też było w tym trochę jazdy po mieście, więc tam spadło, na autostradzie spory ruch i te 150km/h osiągalne tylko momentami...)
2. Jeśli chodzi o wyciszenie, to napiszę tak: szału może i nie ma, ale wcale nie było źle. Nie słyszałem w ogóle opon/jezdni (opony Michelin CC), a jedynie szum powietrza. Po tym wszystkim, co tu przeczytałem, spodziewałem się, że będzie dużo gorzej, a tymczasem przy 150 można swobodnie rozmawiać nawet z pasażerami z tyłu
3. Jak zgasiłem samochód pod domem, to pokazało mi wynik eco 60-parę, tymczasem w MyT mam 90 - z czego to wynika?:-|
4. Mam jakiś problem z połączeniem telefonu do audio... Raz mam dźwięk rozmowy przez głośniki, a raz tylko dźwięk dzwonka (same rozmowy przez telefon...). Yanosik z kolei daje cały czas komunikaty przez głośniki... Póki co nie zaobserwowałem w tym żadnej prawidłowości...
A co pochlastałbyś się jakby spalanie było o litr większe?? Jestem ciekaw jak u ciebie crossclimate będą zachowywały sie latem , też sie do nich przymierzałem z zakupem ,ale kolega mi odradzał ze względu na szybkie zużycie bieżnika.
RAV4 2.5 hybrid

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #781 dnia: 04 Lutego 2022, 21:01:12 »
Jestem ciekaw jak u ciebie crossclimate będą zachowywały sie latem , też sie do nich przymierzałem z zakupem ,ale kolega mi odradzał ze względu na szybkie zużycie bieżnika.
Na razie jestem bardziej ciekaw jak będą się sprawowały prawdziwą zimą:-) póki co raz wjechałem nimi na ośnieżone hałdy i muszę powiedzieć, że wygląda to obiecująco:-)
Co do zużycia to w porównaniu z innymi nie wypadają źle

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #782 dnia: 06 Lutego 2022, 11:42:44 »
estem ciekaw jak u ciebie crossclimate będą zachowywały sie latem , też sie do nich przymierzałem z zakupem ,ale kolega mi odradzał ze względu na szybkie zużycie bieżnika.
mam ich 1 generacje w VW i to moje najlepsze opony jakie miałem. Zużycie jest na świetnym poziomie.

Alternatywą dla Michelin jest...
https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-weather-control-a005-evo-235-55-r19-105-w-xl#375894164
które to podobno mają lepsze osiągi i ciekawa sprawa się teraz dzieje. One zawsze były droższe od Michelin, a teraz mają być o 300 zł tańsze na sztuce. Warte uwagi. Na pewno lepiej dadzą radę poza szosą i na śniegu.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #783 dnia: 06 Lutego 2022, 15:35:44 »
Mam jakiś problem z połączeniem telefonu do audio... Raz mam dźwięk rozmowy przez głośniki, a raz tylko dźwięk dzwonka (same rozmowy przez telefon...). Yanosik z kolei daje cały czas komunikaty przez głośniki... Póki co nie zaobserwowałem w tym żadnej prawidłowości...

Też tak mam, wydaje mi się że winny w moim przypadku jest zegarek połączony prze bluetooth z telefonem. Na zegarku mam możliwość prowadzenia rozmów i coś wariuje. Do tej pory zauważyłem że jak wyłączę zegarek to jest ok. Jeszcze testuję bo nie znalazłem 100% rozwiązania.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #784 dnia: 06 Lutego 2022, 18:45:40 »
Też tak mam, wydaje mi się że winny w moim przypadku jest zegarek połączony prze bluetooth z telefonem. Na zegarku mam możliwość prowadzenia rozmów i coś wariuje. Do tej pory zauważyłem że jak wyłączę zegarek to jest ok. Jeszcze testuję bo nie znalazłem 100% rozwiązania.
Też mam podłączony zegarek, więc może to być to. Póki co znalazłem na jakimś forum, że to problem samego AA po aktualizacji i rozwiązaniem ponoć ma być wyczyszczenie cache AA. Wyczyściłem i będę testował. Jak dalej będzie problem, to odepne zegarek, chociaż to byłoby trochę słabe:/ (same rozmowy przez zegarek mnie nie interesują, ale dość często patrzę na zegarku kto dzwoni...)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #785 dnia: 06 Lutego 2022, 20:36:20 »
Co do zużycia, to rzeczywiście szybko schodzą. Mam 25kkm, i pewnie przy przeglądzie na 30kkm powiedzą, by umawiać się na wymianę na jednej osi. Zobaczymy co będzie.
Tylko jak pisałem wcześniej - u mnie rwę często spod świateł do zabójczych 50 km/h ;), więc opony schodzą szybciej. Mimo to - kupię ponownie.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #786 dnia: 06 Lutego 2022, 22:11:15 »
Co do zużycia, to rzeczywiście szybko schodzą. Mam 25kkm, i pewnie przy przeglądzie na 30kkm powiedzą, by umawiać się na wymianę na jednej osi. Zobaczymy co będzie.
Tylko jak pisałem wcześniej - u mnie rwę często spod świateł do zabójczych 50 km/h ;), więc opony schodzą szybciej. Mimo to - kupię ponownie.
dobre, tylko nie zroluj od tej szybkości asfaltu  :shock: :shock:
RAV4 2.5 hybrid

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #787 dnia: 06 Lutego 2022, 22:26:42 »
Cytat: pawaroti link=topic=52096.msg73579

Jeśli masz zegarek Huawei/honor, a telefon innej marki to się tak dzieje. U mnie pomaga, gdy w czasie połączenia, wejdę w ustawienia bt i wyłączę opcję przekazywania połączeń na zegarek, po czym już z ekranu połączenia w android auto włączam przekazywanie przez bluetooth.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #788 dnia: 06 Lutego 2022, 23:38:43 »
U mnie pomaga, gdy w czasie połączenia, wejdę w ustawienia bt i wyłączę opcję przekazywania połączeń na zegarek, po czym już z ekranu połączenia w android auto włączam przekazywanie przez bluetooth.
Robisz to wszystko w trakcie jazdy w momencie odebrania połączenia...?

Ja mam zegarek Xiaomi, telefon samsunga.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #789 dnia: 07 Lutego 2022, 03:24:57 »
U mnie pomaga, gdy w czasie połączenia, wejdę w ustawienia bt i wyłączę opcję przekazywania połączeń na zegarek, po czym już z ekranu połączenia w android auto włączam przekazywanie przez bluetooth.
Robisz to wszystko w trakcie jazdy w momencie odebrania połączenia...?

Ja mam zegarek Xiaomi, telefon samsunga.

Zazwyczaj, po ustawieniu działa to do resetu telefonu, albo rozłączenia z zegarkiem. Ja w zegarku chodzę 24/7, więc rozłącza się tylko jak pójdę gdzieś dalej od telefonu. Poza tym u mnie, taka operacja zajmuje 3 kliknięcia, ale fakt o ile nie stoję w korku na czerwonym świetle, to jest to praktycznie niewykonalne, wtedy zazwyczaj po odebraniu przełączam z poziomu Android auto, na głośnik w telefonie. W sumie nie mam pewności, ale też mam telefon samsunga, może to one są takie upośledzone. Na huawei było prosto, odebrałem na zegarku, było na zegarku, odebrałem z samochodu, to dźwięk był z samochodu, pomimo że oba były połączone.

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #790 dnia: 07 Lutego 2022, 10:15:28 »
Zauważyłem aktualizację cennika

https://pdf.sites.toyota.pl/spec_rav4_2022.pdf

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #791 dnia: 07 Lutego 2022, 10:41:17 »
co im sie stało że na niektóre ravki  obniżyli ceny? Executive  15 tys cena w dół , chyba że to cena minus  eco bonus 7,3%
RAV4 2.5 hybrid

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #792 dnia: 07 Lutego 2022, 10:48:30 »
Jest na fotkach widoczny lift świateł. Ciekawe że nie pokazują nowych podświetleń w środku.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #793 dnia: 07 Lutego 2022, 10:51:13 »
Jest na fotkach widoczny lift świateł. Ciekawe że nie pokazują nowych podświetleń w środku.
a to takie ważne przy zakupie ravki?
RAV4 2.5 hybrid

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #794 dnia: 07 Lutego 2022, 13:48:02 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl