Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367673 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #855 dnia: 15 Lutego 2022, 23:01:01 »
i jak u ciebie z tym dźwiękiem przy rozmowach?

Różnie z tym bywa, czasami leci przez auto czasami przełącza na telefon. Jak wiem, że będę dzwonił to wyłączam zegarek i wtedy zawsze jest OK.

gorzej, jak ktoś dzwoni... słabe to - w fordzie nie miałem żadnych problemów;| nic - testuję dalej - jakbyś znalazł jakąś prawidłowość (poza zegarkiem), to daj znać

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #856 dnia: 15 Lutego 2022, 23:03:28 »
bardziej dziwię się, że Toyota tym się nie chwali?!?!?
A czym się tu chwalić? Masz Audi to pewnie znasz problemy z poszyciem alu ;) Jeszcze wzmocnienie zderzaka, tez alu.

« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2022, 23:05:09 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #857 dnia: 15 Lutego 2022, 23:29:07 »
Za te felgi  pasujące 1:1 ... zapłaciłem 4,5kPLN... dwa razy dłuższa eksploatacja ... sam zmieniam koła i wyważenie raz na 2-4 lata
Ehhhh, a już zaoszczędzone 5 tys. na kołach chciałem dołożyć do 4x4. Wiem, że powinienem przeczytać całe forum -> wszystkie pytanie pewnie już padły, ale mało casu króca bomba! Ostatnie pytanie - warto dołożyć do AWD? Coś tam było o zrywaniu przyczepności na mokrym przy FWD. Faktycznie jest to problem nie do opanowania? Coś jeszcze?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #858 dnia: 15 Lutego 2022, 23:35:10 »
A czym się tu chwalić? Masz Audi to pewnie znasz problemy z poszyciem alu ;) Jeszcze wzmocnienie zderzaka, tez alu.
Nie znam. Przygody miałem (tył, przód, przód, tył), rdza trochę bierze, ale trzyma się kupy pomimo 20 lat.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #859 dnia: 16 Lutego 2022, 01:01:44 »
AWD warto. Spokojne ruszanie na śniegu. Pod górkę też podjedziesz tam gdzie FWD potrzebuje łańcuchów. Poprzednie auto (Tucson) miałem z FWD i bardzo żałowałem że odpuściłem AWD...
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #860 dnia: 16 Lutego 2022, 01:40:01 »
AWD warto. Spokojne ruszanie na śniegu. Pod górkę też podjedziesz tam gdzie FWD potrzebuje łańcuchów. Poprzednie auto (Tucson) miałem z FWD i bardzo żałowałem że odpuściłem AWD...
Idź Ty spać może co? A poważnie mówiąc - u mnie płasko, a łańcuchy to w filmach widziałem. Dla przyzwoitości wypadało by 4x4 w terenówce mieć, ale ze mnie taki offroadowiec, że w Samuraju którym latem jeżdżę w ciągu 10 lat może z 5 razy AWD załączałem.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #861 dnia: 16 Lutego 2022, 07:07:59 »
Ja wiedziałem, że chce 4x4 jeszcze zanim wybrałem rav4. Dla mnie samochód z takimi gabarytami i napędem na przód to nieporozumienie. To się przydaje zawsze i włącza z automatu, nawet nie wiesz kiedy... No i fakt, że dzięki temu miałem mniejsze opory przy kupowaniu (pierwszych w życiu) opon całorocznych

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #862 dnia: 16 Lutego 2022, 08:16:31 »
Ostatnie pytanie - warto dołożyć do AWD?
Nawet się k.. nie zastanawiaj. Ja się zastanawiałem i plułbym sobie teraz w brodę gdybym nie miał AWD. To w ogóle inna bajka zwłaszcza zimą w górach. Przez kilka ostatnich dni byłem na urlopie skiturowym w Bieszczadach, które śniegiem są zawalone. Mieszkałem w drewnianym domku do którego schodziła stroma zaśnieżona dróżka. W zasadzie zasypana. W nocy przyjechałem i ledwo nią zjechałem. W każdym razie jak zjechałem to pierwsza myśl - co ja zrobiłem - za cholerę do wiosny się nie wydostanę. Na drugi dzień trzeba było dostać się do sklepu. Załadowałem ravkę nielegalnymi 6 ludźmi i z pełnym przekonaniem, że nic z tego nie będzie rozpocząłem wjazd. Gały mi na wierzch wyłaziły i szczęka tłukła się po jajkach, nawet trybu terenowego zapomniałem z wrażenia włączyć a to auto przeciążone jechało po tych zaspach i lodzie do góry jak po asfalcie. I tylko ta kakofonia przekaźników, piszczenie silników, siłowników cholera wie czego informowało, że system walczy z terenem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #863 dnia: 16 Lutego 2022, 08:35:08 »
Crossclimaty oczywiście bierz. Mam już 25kkm na nich (tylko 18") i jest super. Może szybko schodzą, ale to dlatego, że rwę nimi spod świateł. Inna sprawa, że letnie jak sprzedawałem, to cena ze sklepów dunlopy były po ok 1800-2200 zł za komplet. Po kilku miesiącach udało mi się je sprzedać za ok 1000 zł dopiero z pocałowaniem ręki. Wyżej nie szło...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #864 dnia: 16 Lutego 2022, 09:58:49 »
RAV4 bez 4X4? To nie grzech, ale wstyd ;) cytując klasyka, a właściwie to nie wstyd, ale grzech w tym przypadku :) Czy 2wd da radę? U nas na pewno tak i w zasadzie nie będziesz nawet wiedział co tracisz, dopóki nie pojeździsz AWD w trudniejszych warunkach, mokro, ślisko, zakręty, lewoskręty, gwałtowne starty...to robi różnicę.

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #865 dnia: 16 Lutego 2022, 11:17:47 »
RAV4 bez 4X4
To jest wtedy RAV2 ;)

A tak serio, to jak ktoś potrzebuje tylko wjechać na wysoki krawężnik w centrum miasta i bez problemu przejechać przez wrocławskie czy łódzkie dziury na ulicach, to awd nie doceni i tak i szkoda kasy. Tylko że...nigdy nie wiadomo, kiedy nadejdzie ten moment, że awd będzie potrzebne.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #866 dnia: 16 Lutego 2022, 11:32:51 »
RAV4 bez 4X4? To nie grzech, ale wstyd ;) cytując klasyka, a właściwie to nie wstyd, ale grzech w tym przypadku :) Czy 2wd da radę? U nas na pewno tak i w zasadzie nie będziesz nawet wiedział co tracisz, dopóki nie pojeździsz AWD w trudniejszych warunkach, mokro, ślisko, zakręty, lewoskręty, gwałtowne starty...to robi różnicę.
no popatrz , a tobie nie wstyd że grzeszysz bo masz ravkę 4x4 na PB, jak wszyscy kupują hybrydy???????????????????????????????????
Może nie warto wygłaszać podobnych ,,mądrości,,

RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #867 dnia: 16 Lutego 2022, 11:42:29 »
Stać mnie Dareczku na benzynę, poza tym przed kupnem przeczytałem wszystkie twoje posty piętnujące hybrydy i ci uwierzyłem.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 11:45:00 wysłana przez Krisman »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #868 dnia: 16 Lutego 2022, 11:52:15 »
Jazda autem zużywającym dużo paliwa to przejaw patriotyzmu w obecnych trudnych czasach. Podobnie jak palenie papierosów, picie alkoholu czy płacenie (wysokich) mandatów za wykroczenia drogowe.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #869 dnia: 16 Lutego 2022, 11:54:28 »
A tak serio, to jak ktoś potrzebuje tylko wjechać na wysoki krawężnik w centrum miasta i bez problemu przejechać przez wrocławskie czy łódzkie dziury na ulicach, to awd nie doceni i tak i szkoda kasy. Tylko że...nigdy nie wiadomo, kiedy nadejdzie ten moment, że awd będzie potrzebne.
AWD to nie tylko podjazdy pod górę. Dla mnie z racji korzystania z przyczepy RAV4 hybryda to tylko z AWD. RAV4 Hybrid FWD pociągnie przyczepę o DMC 800 kg a AWD dwukrotnie cięższą 1650 kg. A poza tym cztery KM więcej mocy przy AWD też może zrobić swoje. Swoją droga ciekawi mnie jak sprawdzi się działanie układu wspomagania jazdy z przyczepą. Choć u mnie układ ten może nie być wykorzystywany bo mam przyczepę dwuosiową (tandem), która z racji konstrukcji zachowuje stabilniej i bardziej przewidywalnie niż jednoosiowa.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 11:57:44 wysłana przez krzysp3 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl